До каква степен Русия е виновна за кризата с природния газ?

50% от доставките в Европа зависят от нея
17 окт 2021 16:10, Нели Христова
304
До каква степен Русия е виновна за кризата с природния газ?
Снимка: БГНЕС

Цените на газа се покачваха в цяла Европа и веднага се появиха обвиненията, че Русия може би се опитва да използва ситуацията в своя полза.

Още по темата

Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на САЩ, наскоро изрази загриженост, че Русия може да използва енергията като политическо оръжие.

"Вярвам, че Русия трябва да отговори на изискванията на пазара за увеличени доставки на енергия за Европа", каза той.

Но каква отговорност носи Русия за текущия недостиг и покачващите се цени?

Колко газ получава Европа от Русия?

Русия доставя около 50% от природния газ в ЕС. Останалата част идва от Норвегия и Алжир.

Русия изпраща газ към Европа по няколко основни тръбопровода като Северен поток, Ямал-Европа и Братството.

Газът се събира в регионални складови центрове и след това се разпределя в различни страни на континента.

По време на пандемията общият износ на газ от Русия за Европа спадна, тъй като търсенето беше по-малко.

Въпреки че търсенето отново се засили в Европа, тази низходяща тенденция продължава - с по-ниско предлагане тази година, особено през тръбопроводите, преминаващи през Украйна и Беларус.

Това доведе до изчерпване на запасите в цяла Европа, което от своя страна стимулира покачването на цените.

Изпълнява ли Русия своите ангажименти?

Газпром, мажоритарната държавна енергийна компания в Русия, доставя газ за Европа по два различни режима:

- Дългосрочните договори често с продължителност от 10 до 25 години
- "Спот" сделки или еднократни покупки за фиксирано количество газ

Самият "Газпром" описва дългосрочните договори като "основни за стабилните и устойчиви доставки на газ".

Разбира се, че тази година Русия е изпълнила задълженията си към европейските купувачи по тези договори. Изпълнителният директор на Международната енергийна агенция Фатих Бирол наскоро заяви, че изчислява, че Русия може да достави 15% повече газ, ако иска.

Някои анализатори предполагат, че Русия може да задържа доставките, за да ускори одобрението на новоизградения тръбопровод "Северен поток 2", който тече директно от Русия до Германия. Той заобикаля Украйна, а това се посрещна с възражения по геополитически и екологични причини, въпреки че Русия има желание тръбите да влязат в употреба.

"Значителна част от основните европейски медии приписват това на "Газпром", който умишлено е задържал доставки, за да принуди германския регулатор и Европейската комисия да одобрят "Северен поток 2", казва Джак Шарпълс от Института за енергийни изследвания в Оксфорд. Но добавя, че този анализ "е под въпрос".

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че не знае за случаи, в които Русия не е изпълнявала договорните си задължения. "Русия може да доставя газ само въз основа на договорни задължения, а не просто ей така", каза тя.

Но си струва да се отбележи, че продажбите на място не изглежда да се случват в значително количество, като се получат данни от собствената електронна платформа за продажби на "Газпром".

Д-р Шарпълс казва: "Това води до заключението, че "Газпром" доставя обемите по своите дългосрочни договори - но не предоставя допълнителни обеми извън тези договори". Това мнение беше изразено и от комисаря по енергетика на ЕС Кадри Симсън. "Първоначалната ни оценка предполага, че Русия изпълнява дългосрочните си договори, като същевременно не предоставя никакви допълнителни доставки", заяви тя пред евродепутатите на 6 октомври.

Заместник-външният министър на Русия Сергей Рябков заяви пред BBC: "Газпром" всъщност започна да изпомпва от резервите си в тръбопроводи за стабилизиране на пазара." И добави: "Никога не сме били в състояние да упражняваме натиск чрез енергийните си доставки."

Какво се случи с акциите в Европа?

Съхранението на газ в цяла Европа е доста под 10-годишната средна стойност, като нивата в момента са около 75% от капацитета за съхранение, според данните на Gas Infrastructure Europe.

Съхранението на газ в Обединеното кралство в момента е с пълен капацитет - но Русия осигурява само около 5% от потреблението на страната, така че Островът зависи по-малко от руския внос от други европейски страни.

Собственото руско хранилище за газ също е намалено.

Аделин Ван Хоут, европейски анализатор в разузнавателното звено на Economist, казва: "В момента руският вътрешен пазар на газ остава стегнат, като добивът вече е близо до своя връх, а зимата идва. Това ще доведе до ограничаване на капацитета за износ на газ".

Има няколко други фактора, влияещи върху ситуацията в Европа, като например:

- студено време в началото на 2021 г. изчерпване на запасите
- покачването на цените през пролетта и лятото спира търговците да купуват, за да продават по-късно през годината
- ограничени доставки от Норвегия поради проблеми с поддръжката
-  намаляване на други източници на енергия, като вятърната енергия
- нарастващото търсене на газ навсякъде по света

Защо има нарастване на търсенето на газ?

Икономическият растеж след пандемията на коронавирус накара фабриките да засилят производството, което повиши търсенето на енергия.

Европа също е изправена пред засилена конкуренция за газ от други части на света. През последните десетилетия търсенето на газ в някои региони като Азия и Близкия изток рязко нарасна. Това оказва влияние върху пазара на втечнен природен газ (LNG), който съставлява около една четвърт от европейския внос.

Когато търсенето на втечнен природен газ е голямо, доставките обикновено се пренасочват към Азия, за да се възползват от нарастващите цени.

Освен това Русия разширява износа си на газ за Китай и през юни открива газопреработвателен завод в далечния изток на страната, който се очаква да стане един от най -големите в света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
251
0
 
6
 
! Отговори
Владимир преди 2 години
САЩ. Нали САЩ , гонят и санкционират Русия . Диверсификация и т. н. САЩ щяха газ да ни доставят. А сега Русия пак Русия виновна ! Е по голяма наглост , само щатското правителство го може !!!!
250
0
 
5
 
! Отговори
Вътю Т.Панчев преди 2 години
А хамериканските централи как изведнъж сатанаха губещи и изреваха на умряло заради дългосрочните си договори ?? А тая с гъста да я плащат тия , дето са на гас , главно шопи .. А КОЛКО ГУШКА ТОПЛОФИКАЦИЯТА ОТ ТОКА , ДЕТО Й Е БАДЯВА ???
249
0
 
6
 
! Отговори
тя преди 2 години
Тази "омразна" Русия има газ и ние/запъдняците/сега к,во прайм ,требе да ги молим !
248
0
 
5
 
! Отговори
тя преди 2 години
До никаква степен !
247
14
 
3
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Каква радост за русофилите,каква гордост че и от тях зависят хора!Иначе 40 починали от менте алкохол!
246
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен/256"Тимерманс ще се провали със "зеления" ток" - дреме му на Тимерманс. Нали получава пари от Со'рос!
245
1
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До напред към Зеленото/275"Преди строяхме Комунизма, сега строим Зеления преход" - при това със зелена боя върху новия асфалт и бетон.
244
2
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
А според мене "САЩ трябва да отговори на изискванията на пазара за увеличени доставки на енергия за Европа". Все пак САЩ караха Европа да башва Русия и да намалява вноса на газ от там.
243
1
 
22
 
! Отговори
ааа преди 2 години
За т.нар.запад нещо закучи ли се, виновни са руснаците.Няма никакво значение дали става дума за газ,ток,замърсяване на въздуха и т.н.
242
0
 
9
 
! Отговори
Русия преди 2 години
Двойку бюрЮсуф слугата на Турция и пръф турчин пудари АЕЦ на Туркия и Южен на същата и ся ши идем бананити на Костуф. И шитуф газ от ФАЩ.Банани банани банани банани банани банани банани
241
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е виновна Русия, а интелигентните индивиди (хора не ги наричаме поради много причини), които не искаха руски газ, нали не искахте, бе? Нали нека тръбата на Южен поток да не минава през милата ви държава, която голяма част напуснахме от невероятна обич и така. Няма какво да се пита някой, от къде идват проблемите, достатъчно е да се почете малко и, о чудо. Смешнici
240
0
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До Българин европеецМного ми хареса това с португалската газ Естонците може и да излъжат да пробутат руска пък да кажат че е естонска ,ама виж Португалия няма как ,тяхна газ ще ни продаде
239
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС съвета излезе със становище че Русия НЕ е виновна и не надува цените. Продажната пропагандиска медия завладяна от ГЕРБ продължава да плюе всеки ден.
238
0
 
21
 
! Отговори
напред към Зеленото преди 2 години
Преди строяхме Комунизма, сега строим Зеления преход! Халюцинации!
237
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия спира 3 АЕЦа до края на годината, които ще се компенсират с газ. Това се премълчава дискретно статията. И въглищата намаляват също и се компенсират с газ. Затова трябва много повече газ, а няма....
236
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 263 - Изключително инфалнтилен въпрос.
235
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 266 - Това беше 30 години. Днес имат достатъчно финансов речерв и инвестиции, че ако им секнеш търговията с газ, ще повлияеш на плановете им за 2068-а или нео такова.
234
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фактът, че Русия не иска процент от БВП или някква огромна сума, кеото е по-високо, е енвероятен.
233
1
 
47
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Русия няма вина за газовата криза.ЕС замени дългосрочните договори с Газпром с покупки на газ от борсата.Борсовите измамници се възползваха и вдигнаха цената.В случая важи поговорката:каквото сам си направиш,никой друг не може да ти го причини.
232
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"А знеш,ли че от продажбата на ток и енергийни източници,НИТО един евроцент не влиза в държавният бюджет.?!Цялата пЕчалба отива за повишаване на заплати,пенсии,детски добавки,за ученици и студенти.." - Тоест Норвегия с високите цени на газта дере кожата на гражданите на ЕС за да си вдига заплатите и да дава детски надбавки!