Марина Овсяникова потвърди, че е избягала от домашния арест

Тя е взела със себе си и дъщеря си
5 окт 2022 15:08, Нели Христова
25
Марина Овсяникова потвърди, че е избягала от домашния арест
Снимка: БГНЕС

Руската журналистка Марина Овсяникова, която стана известна с организирането на протест в ефир срещу нахлуването в Украйна, потвърди, че се укрива, след като избяга от домашния си арест.

В съобщение, публикувано онлайн, 44-годишната Марина Овсяникова твърди, че е била преследвана "за това, че казва истината" за войната на Русия в Украйна.

"Смятам се за напълно невинна и тъй като нашата държава отказва да спазва собствените си закони, отказвам да се съобразя с мярката за неотклонение, наложена ми от 30 септември 2022 г.. Реших да се освободя от нея", написа тя в Телеграм.

Още по темата
Овсянникова беше обявена за издирване от Кремъл, след като бившият й съпруг съобщи, че тя и 11-годишната й дъщеря са изчезнали. Журналистката получи два месеца домашен арест през август и е изправен пред до десет години затвор, ако бъде призната за виновна в разпространение за разпространяване на фалшиви новини за руските въоръжени сили.

Държавният информационен бюлетин Russia Today съобщи в събота, че тя е избягала с дъщеря си и тяхното местонахождение е неизвестно. Вчера нейното име и снимка можеха да се видят в списък на бегълците от правосъдието, публикуван от вътрешното министерство в Москва.

"Снощи бившата ми съпруга напусна мястото, което съдът й определи за домашен арест, и заедно с 11-годишната ми дъщеря избягаха в неизвестна посока", каза бившият й съпруг Игор Овсянников, който работи в държавната служба. run media, цитиран от Russia Today.

Срокът на домашния арест на Овсяникова трябваше да изтече в събота. Това беше наказание за протеста й през юли, когато тя застана на брега на река Москва срещу Кремъл и издигна плакат, наричащ президента Путин убиец, а войниците му фашисти.

Преди това тя беше глобявана два пъти в отделни случаи за протест срещу войната в Украйна, включително прекъсване на национален новинарски бюлетин през март, крещейки "Спрете войната!", развявайки плакат, призоваващ зрителите да не вярват на държавната пропаганда.

На 4 март, осем дни след нахлуването в Украйна, Русия прие закони срещу дискредитирането или разпространението на "съзнателно невярна информация" за въоръжените сили. Драконовските закони, подписани от Путин, могат да наложат 15 години затвор.

Налице е отлив на независими журналисти и опозиционни активисти от страната. В държавните телевизионни медии също има постоянен поток от оставки и протести. Миналия месец парижкият кореспондент на "Първи канал" Жана Агалакова върна два държавни медала, които получи от Путин. "Г-н президент, вашето ръководство води страната към бездната, смятам вашите награди за неприемливи", пише Агалакова в ръкописна бележка, публикувана във Фейсбук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"парижкият кореспондент на "Първи канал" Жана Агалакова върна два дър-ни медала" - Знаем я Жана. Тя сигурно повече от 20 години работи в "Първи канал" на топлички и суперплатени местенца. Супругът й е италианец. Децата й са еврогендърчета. Сигурно има двойно гражданство.
15
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПЪРВО ЛЪЖЕТЕ, ЧЕ Е КРЕЩЯЛА СПРЕТЕ ВОЙНАТА. В КЛИПА ДЪРЖЕШЕ САМО ПЛАКАТ.
14
13
 
23
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Гавра с путинчето. Браво мила, шамар в пияндурската му мутра.
13
12
 
18
 
! Отговори
..? преди 1 година
Защо да е "предателка" Бе, нещастници ?Защото каза истината за братоубийствената война? Или трябваше всички да мълчат като мухльовци и да повтарят..."специална военна операция"? В която загинаха над 60 хиляди души?! Тази е повече мъж от цялата Кремълска секта!
12
9
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Най-вероятно е била предупредена, че ще и направят нова постановка, и че пак ще бъде осъдена! Навални беше виновен, че отказа да умре от Новичок, и най-нагло си му спретнаха дело и го изпратиха на каторга! Джуджето-Мутант не прощава, и не знае ход назад!
11
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смешното е, че арестът и трябваше да трае до 9-ти, този месец.
10
28
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Москва не вярва на сълзи. Боширов и Петров се готвят за нова командировка в чужбина. Тая предателка да му мисли, в коя миша дупка ще се крие.
9
10
 
18
 
! Отговори
Припомнете ми тая преди 1 година
как се оказа в обратно в Русия? Та нали след "драконовата" глоба от 300 долара, за нейната проява в ефир, тази беше избягала в Германия. Нали в Германия я бяха направили редактор в някаква медия даже? Какво стана?! Как се озова пак в Русия? Нали там е фашизъм и прочие?
8
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Надава вой тая за пари.
7
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може и по пристанището в Хамбург да се препитава, нищо че е стара.
6
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Парите , дето да й дали скоро ще свършат. Търсете я на витрина в Амстердам.
5
4
 
10
 
! Отговори
Тошо преди 1 година
Бездната е безкрайна, глупостта също !
4
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, но що не каже, че е на витрина в Амстердам. *** ще и се редят.
3
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За такова нещо укрите изобщо нямаше да и се церемонят и да я слагат под домашен арест. Там влезеш ли в списъка им, те анихилират. Та тази да се благодари, че е в Русия.
2
9
 
19
 
! Отговори
смях преди 1 година
15 години затвор !!!! За транспарант !!!! Иска ми се Путин, да го съдят по неговите закони.
1
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другари русофили, напред да търсите престъпницата и да я отведете при властите. Ура