Победата е наша, извика Путин на Червения площад - но дали е така?

Мечтата му за победа в Украйна се изплъзва
7 окт 2022 22:20, Нели Христова
367
Победата е наша, извика Путин на Червения площад - но дали е така?
Снимка: БГНЕС

"Истината е на наша страна, а истината е сила!", заяви Владимир Путин на Червения площад миналата седмица след грандиозна церемония, на която той обяви четири големи части от украинска територия за част от Русия.

"Победата ще бъде наша!"

Но в реалния свят нещата изглеждат съвсем различно.

Дори когато президентът на Русия подписа своите незаконни укази за анексиране в Кремъл, украинските сили напредваха в районите, които той току-що бе завзел.

Още по темата

Стотици хиляди мъже бягат от Русия, вместо да бъдат мобилизирани да се бият в разширяваща се война.

А нещата вървят толкова зле на бойното поле, че Путин и неговите лоялни привърженици сега преформулират това, което някога твърдяха, че е "денацификацията" на Украйна и защитата на рускоезичните като екзистенциална борба срещу целия "колективен" Запад.

Това е истината и нищо от нея не е на страната на Русия.

Жертва на неговата система

"Той е в сляпа зона. Изглежда, че всъщност не вижда какво се случва", твърди редакторът на Riddle Russia Антон Барбашин за президента на Русия пред BBC. Подобно на мнозина, политическият анализатор смята, че Путин е бил хванат напълно неподготвен от силната подкрепа на Запада за Киев, както и от собствената яростна съпротива на Украйна срещу окупацията.

Тъй като днес навършва 70 години, след повече от 20 години на власт, руският лидер изглежда е станал жертва на собствената си система. Неговият автократичен стил възпрепятства достъпа му до разумна интелигентност.

"Не можете да поставяте под съмнение идеите му", обяснява Татяна Становая, ръководител на анализаторската фирма R.Politik. "Всеки, който работи с Путин, знае неговата картина за света и Украйна, те знаят очакванията му. Те не могат да му предоставят информация, която противоречи на визията му. Просто така работи."

Последното обръщение на президента, произнесено под позлатените полилеи на Кремъл, повтори визията му за нов световен ред. Той включва могъща Русия, един уплашен западен свят, който е бил принуден да се научи на уважение, и Киев, подчинен отново на Москва.

За да постигне това, Украйна е избраното бойно поле на Путин. Но въпреки че амбициите му изглеждат изключително илюзорни, той изглежда не е в настроение да ги намали.

"Много основни изчисления, с които Кремъл работи, не се получиха и не изглежда, че Путин има план Б, освен да продължава да тласка хората към предната линия и да се надява, че чистите числа ще попречат на Украйна да напредне по-нататък", смята Антон Барбашин.

Неохотни новобранци

"Избутването на хората напред" само по себе си е значителна промяна.

Владимир Путин продължава да нарича нахлуването си "специална военна операция", като я оформя като ограничена по обхват и краткотрайна.

Много руснаци успяха да приемат това, дори да го подкрепят, макар че не ги засегна пряко. Но мобилизацията на резервисти превърна нещо далечно и абстрактно в много близък и личен риск.

Регионалните политици се надпреварват в съветски стил за преизпълнение на квотите си, призовавайки колкото се може повече мъже.

"Това е оформящ момент. За мнозинството руснаци войната започна преди няколко седмици", казва Антон Барбашин. "В първите месеци умиращите хора бяха предимно от периферията и по-малките центрове. Но мобилизацията в крайна сметка ще промени това, тъй като ковчезите ще се върнат в Москва и Санкт Петербург."

"Просто ужасни" условия

Призивът породи купища бърборене в социалните мрежи от страна на съпругите и майките на новобранците – онези, които не са хукнали към границите при обявяването на мобилизацията.

Някои от техните публикации - и видеоклипове от самите мъже - разкриват мрачни условия: лоша храна, стари оръжия и липса на основни медицински консумативи. Жените обсъждат изпращането на дамски превръзки за подплата на ботушите на мъжете и тампони, които да им помогнат да запушат раните си в случай, че са простреляни.

Областният губернатор на Курск описа условията в няколко военни части като "просто ужасни". Има дори недостиг на униформи.

Подобни разкрития пробиват едно от най-гордите твърдения на Владимир Путин: че той е преустроил руската армия в професионална бойна сила, в която патриотичните граждани ще искат да служат.

Но засега съпругите на повечето новобранци изглеждат съсредоточени върху сплотяването зад войниците си.

"Ние сме на етап, в който значителна част от руското общество все още вярва, че "Русия е велика сила, която се бори с НАТО в Украйна" и изпращането на тампони, чорапи и четки за зъби на мобилизираните е знак на патриотизъм", написа Антон Барбашин в Twitter тази седмица .

Цензурата рухва

Но бъркотията, породена от мобилизацията и военният срам на Русия подтикват по-известни фигури да говорят.

Когато либералите осъдиха нахлуването в Украйна, те бяха арестувани, а много от тях все още са зад решетките.

Дори използването на думата "война" е незаконно. Но в прокремълските кръгове тази дума вече е обичайна, както и яростните критики към руското военно командване.

Депутатът Андрей Картаполов беше последният тази седмица, който призова министерството на отбраната "да спре да лъже" за руските трудности, защото "нашият народ далеч не е глупав".

Маргарита Симонян, редактор на телевизионния канал RT, цитира практиката на Сталин да екзекутира "страхливци" и "некомпетентни" генерали.

Но няма публично съмнение за самата инвазия, да не говорим за публично съмнение във Владимир Путин. Маргарита Симонян го нарича "Шефа" и със светещи очи говори за анексирането на украинска територия като за историческо постижение.

"Няма антивоенно политическо движение", посочва Татяна Становая, особено в политически репресивен климат. "Дори противниците на мобилизацията избират бягство. Някои се опитват да напуснат страната, други се крият. Но не виждаме опити за създаване на политическа съпротива."

Това може да се промени, казва тя, ако Русия продължи да губи и да засмуква все повече войски.

"Путин трябва да постигне някои победи."

"Свещена“ война със Запада"

Дори президентът намекна за проблеми тази седмица, описвайки ситуацията в анексираните региони като "неспокойна". Но има огромен натиск за неуспехите на Русия да се обвинява "колективният" Запад, който подкрепя Украйна.

Водещи на държавните медии сега описват заграбването на земя в Украйна като нещо много по-грандиозно, което очевидно насърчава нацията за по-голяма битка.

"Това е нашата война с тоталния сатанизъм", каза Владимир Соловьов на зрителите тази седмица. "Не става въпрос за Украйна. Целта на Запада е ясна. Смяна на режима и разчленяване на Русия, така че Русия вече да не съществува."

Това е "истината", в която вярва Владимир Путин и затова този момент на обективна слабост за Русия е и момент на риск.

"Тази война е екзистенциална за Русия и затова за Путин победата трябва да е възможна", твърди Татяна Становая. "А той има ядрени оръжия", казва тя направо. "Мисля, че той се надява, че при някакво ниво на ядрена ескалация Западът ще се отдръпне от Украйна."

Тя не е единствената, която забеляза по-радикалния, почти месиански тон на Путин.

"Изглежда, че това е, в което той всъщност вярва: че това е последната битка на Руската империя, всеобща война със Запада", казва Антон Барбашин. "Че сме на финалната линия, независимо дали Русия ще успее или не."

Анализът е на коренспондента на BBC в Русия Сара Рашфорд. Преди няколко месеца тя бе изгонена от Москва, но по-късно й бе позволено да се върне.


367
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
299
0
 
1
 
! Отговори
Альоша преди 1 месец
Хора от Възраждане пратили този камион който се взриви на моста... ДАНС имат записи !!!@ Камиона пратен на моста е от Коста ... Въпроса е защо?
298
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
"Маша Пабедая Наша" Най после човечеството провидя отвори очи и видя че Осата не е Пчела БРАВО !!! Може да си мислиш че е човек но не е ! То се храни с теб и твоите живи деца. Както пчела мотира в Оса и стана канибал и обикновен безполезен за природата вредител и *** така от обикновен човек стана ОСИняшки Хазари създаде своя доктрина СЛАВИАНСТВО с потомство Болшевик се храни с древните и миролюбиви Български кошери и царства в мътна и фалшива Руска илюзия на "Великата Измама".
297
0
 
1
 
! Отговори
На джуджето преди 1 месец
не му дреме за Русия, праща руснаците да наторяват украинските слънчогледи. Джуджето иска да е на власт вовеки. Но руснаците лека полека започват да се усещат. И ще хвърчат джуджета от кремълските стени.
296
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Милиони руснаци напуснаха Русия през последните 227 дена. Те отвориха места за желаещи да се насладят на руския начин на живот. Мобилизацията е в пълен ход ! Привърженици на Путин, какво чакате, заминавайте !
295
13
 
5
 
! Отговори
Руска крайна преди 1 месец
Никой не може да победи Русия. Така е било ,така и ще бъде.
294
3
 
9
 
! Отговори
Путин искаше преди 1 месец
и Източна Европа да се върне под руски ботуш. Апетитът идвал с яденето. Пуснеш ли котката под масата, ще я видиш върху масата. ДА, ама НЕ !!!
293
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ЕДНА РУСАЛКА: Ами има подробности. Преди цигарата някой е смазвал автомата със някаква супер запалима смазка от 1964-та година и е пушил цигара по същото време. Паднало е пепелче от цигарата пламък и бум. Това ми разказа Боби русофила :)
292
1
 
4
 
! Отговори
Приказва на долната преди 1 месец
си глава ! Тълпите си мислят, че им приказва на тях ! На това му се вика интелектуален диалог !
291
2
 
5
 
! Отговори
ЕДНА РУСАЛКА преди 1 месец
ПОДСКОЧИ НА КРИМСКИЯ МОСТ, ПО НЕВНИМАНИЕ СИ ИЗТРЪСКА ЦИГАРАТА ВЪРХУ ЦИСТЕРНА С ВОДКА ЗА КРИМ ПО СЛУЧАЙ РОЖДЕНИЯ ДЕН НА ДРУГАРЯ ПУТИН. ПО НАТАТЪК ВИ Е ИЗВЕСТНО...
290
4
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Всъщност Русия с $65.9 млд.зс 2021, а САЩ $801млд. Сами си направете сметката кой търси военни конфликти и печели от тях.
289
1
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Това е война нормално е и двете страни да имат загуби. За модерните оръжия може би н е е дошло времето, и се надявам да не се стигне до ядрено. Дано разлома надделее. Войната между Запада и Русия започна в Сирия. Там си изпробваха оръжията. Сега е кажи речи продължението или завършека. Нормално е НАТО да има по голям диапазон на оръжия, след като за отбрана имат почти трилион за харчене а Русия само около 200 млд.
288
4
 
9
 
! Отговори
Пена преди 1 месец
Путин лъже като луд и бърза да обяви "победа" защото всичко в Русия почва да се разпада. И тролчетата ще останат без копейки скоро. Как позволихме България да стане апендикс на умиращата руска империя? Борисов и Радев си продадоха ауспусите на руснаците за 5 рубли.
287
5
 
8
 
! Отговори
Анатема преди 1 месец
Антихристът Путин осми месец пали и граби Православни земи!Да гори в Гейената ВоВеки !Анатема!
286
2
 
8
 
! Отговори
Ужас преди 1 месец
Докато крещя на площада и напълни памперса.
285
14
 
5
 
! Отговори
:-) :-) :-) :-) :-) преди 1 месец
Бог да пази Велика Русия сега завинаги и вовеки веков !!! Амин !!!
284
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Скоро ще има нова мумия в мавзолея на красной площад.
283
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
бум и няма мост следва кремъл
282
10
 
19
 
! Отговори
Lina преди 1 месец
Новият хит.лер ще има съдбата на предшественика си. Скоро и уличните котки ще могилизира, за да си спаси съществуването, но едва ли
281
7
 
20
 
! Отговори
toti преди 1 месец
Дасвидания таварищ Путин,все тваих пабедай не забравимъй .....
280
5
 
19
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
В истинска истерия са изпаднали руските *** тук Значи нещата се развиват добре