Ще се превърне ли Хонконг в азиатски център за руските компании?

Банките и одиторите в града може да нямат желание да работят с руски фирми
11 окт 2022 21:45, Анисия Иванова
14
Ще се превърне ли Хонконг в азиатски център за руските компании?
Снимка: БГНЕС

Руските компании, изгонени от западните финансови столици, проучват Хонконг като алтернатива, подклаждайки безпокойството сред американските служители, че азиатският център ще се превърне в убежище за бизнеси, санкционирани заради войната в Украйна.

Редица големи, включително държавни, руски компании се стремят да ангажират адвокатски кантори в Хонконг, за да им помогнат да се закотвят в „по-приятелска юрисдикция“ от места като Ню Йорк и Лондон, каза Шърман Ян, управляващ партньор в ONC Lawyers в Хонконг.

„Интересът от руски компании да преместят определени дейности в Хонконг със сигурност се развива“, каза Ян, чиято фирма е провела първоначални дискусии с руски клиенти. Някои се стремят да променят определени регистрации в Хонконг, като същевременно запазят бизнес операциите в Русия, допълни той.

Хонконг може да предложи прозорец към външен капитал за руските фирми, тъй като правителството на Китай поддържа приятелски отношения с Москва и не наложи санкции, докато осеммесечната инвазия ескалира. Докато руски яхти се конфискуват в цяла Европа, суперяхта за 500 милиона долара, свързана със санкционирания милиардер Алексей Мордашов, най-големият акционер в стоманодобивния производител "Северстал" и третият най-богат човек в Русия, миналата седмица пусна котва във водите на Хонконг.

Но остават въпроси дали банките и одиторите в града ще имат желание да работят с руски фирми предвид заплахата от вторични санкции. Дори банките от континентален Китай в града не са склонни да правят бизнес с местни служители, които бяха санкционирани от САЩ заради ролята им в потискането на свободите след продемократичните протести през 2019 г.

През уикенда Държавният департамент на САЩ изрази безпокойството си относно използването на Хонконг като място за избягване на санкции.

"Репутацията на Хонконг като финансов център зависи от спазването на международните закони и стандарти“, каза говорител на Държавния департамент. „Възможното използване на Хонконг като убежище от лица, избягващи санкции от множество юрисдикции, допълнително поставя под въпрос прозрачността на бизнес средата.“

United Co. Rusal International, санкционираният руски алуминиев гигант, търгува на борсата в града. Още през 2016 г. борсата в Хонконг издаде специално ръководство за страната, за да улесни листванията от нацията.

Polymetal International Plc, златодобивна компания с активи в Русия и Казахстан, регистрирана в Джърси, заяви през септември, че възнамерява да се премести. Хонконг е една от възможните дестинации, след като законът на президента Владимир Путин забрани на компании от така наречените неприятелски страни да продават активи, засягайки плана на Polymetal да раздели руските и казахстанските звена.

Засега трансакциите, които руските фирми се стремят да улеснят в Хонконг, са относително прости. Примерите включват превръщането на Хонконг в договорна юрисдикция за сделка за заем между руски и индийски субекти, казаха запознати.

Някои руски компании, които се интересуват от навлизането в Хонконг, са големи по размер, а някои са държавни, каза Ян, който отказа да посочи конкретни имена. Фирмите за търговия на дребно в супермаркети и платежни услуги са сред тези, които са изпратили запитвания. Богати руснаци и фирми също се обърнаха към други юрисдикции, за да избегнат санкциите. Търговците на руски суровини побързаха да създадат бизнеси в Дубай, например. Руските компании и правителството също настояха за замяна на използването на долара с китайския юан.

Целият анализ на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 11 - Ако Китай си "приобщи Тайван" 30+ години развитие на TSMC заминава. И ако погледнеш "големите" играчи в американската икономика, всичко е зависимо на постоянно и ЕВТИНО нарастване на изчислителнатаа мощ, нещо, което е огромен проблем в псоледните 2-3 години. Ако Тайван спред да произвежда евтино, американската икономика ще изпита най-тежката си рецесия, за цялата си история.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпросния департамент да не се тревожи,защото ако Китай си приобщи Тайван, ще има санкции от страна на краварника, а бизнеса ще трябва да се изнесе оттам.. Така че ще си спестят излишно разкарване..
9
0
 
3
 
! Отговори
сенатор преди 1 година
департамента се тревожи че милиарди капитали вместо да си въртят в Лондон и НюЙорк сега отиват в други страни и вместо долари ще има юани
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавният департамент на Пиндостан изрази безпокойството си относно използването на Хонконг като място за избягване на санкции и относно замяната на използването на долара с китайския юан от страна на руските компании.
7
3
 
0
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
До Христо Христов...... Какво е умрело бре Ристе Ристев ? Май скоро не си бил в ЕС другаде освен в БГ, информацията за там я черепите само от форумните мишоци.
6
14
 
5
 
! Отговори
Цар ДОЛАР преди 1 година
Цар Долар е могъщ!
5
10
 
5
 
! Отговори
Мужик преди 1 година
Китай и Русия - комунисти и диктатори - изключително токсична комбинация и едните и другите историята е доказала че предстои да бъдат изхвърлени на бyнищетo на цивилизацията. Нищо хубаво не може да произлезе от такава комбинация.
4
7
 
6
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Ще се превърне на мук.....нали трябва покупвателна способност. Кой ще им купува буклуците. Богатите са в ЕС и САЩ.
3
5
 
5
 
! Отговори
Ленин преди 1 година
как така мурзилските комуняци, окрадоха толкова много руснаците.
2
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да се превърне. Китай вече каза своята официална позиция "Много искаме да помогнем на руснаците, но... няма да им помогнем"... Със същата позиция излезе и Индия... Всичко друго е просто лъжа.
1
10
 
6
 
! Отговори
1 преди 1 година
Спокойно и китайците ще го забият на руснаците, само чакат подходящият момент. Договорили са се с американците вече.