»зползва ли –уси€ болници в Ѕеларус, за да крие бро€т на загиналите и ранени войници?

–анените в ћозир били повече от операционните маси
26 окт 2022 20:15, Ќели ’ристова
150
»зползва ли –уси€ болници в Ѕеларус, за да крие бро€т на загиналите и ранени войници?
—нимка: Twitter

ƒокато дъщерите му сп€т на задната седалка, јндрей е фокусиран върху тъмни€ път пред него. “ой е лекар, който от 2020 г. планира б€гството си от Ѕеларус. “огава подкреп€ни€т от  ремъл режим потуши народното въстание, изпращайки страната все по-дълбоко в авторитарно управление и € поглъща в атмосфера на страх.

 огато ¬ладимир ѕутин нахлу в ”крайна, станало още по-наложително јндрей да напусне Ѕеларус. “ой и семейството му гледали от прозорците на жилищни€ им блок, докато хеликоптери и ракети гърм€ли в небето. ¬ рамките на дни лекар€т е бил принуден да лекува руски войници, ранени при неуспешното нападение на ћосква срещу украинската столица  иев. —лед това, в кра€ на март, той е вкаран в затвора по скалъпени обвинени€ в корупци€. —лед освобождаването му през май и внимателно прецен€ване на рисковете той решава, че е време да напусне.

—лед см€ната си в болницата в една петък вечер, јндрей и семейството му тръгват на своето пътешествие. Ќо лекар€т има по-мащабен план. “е спрели автомобилът си на прашен път. јко всичко минело наред, те щели да преминат през официални€ граничен контролно-пропускателен пункт и да се съберат отново с него в Ћитва, където той планира да поиска убежище. ¬ една от играчките на дъщерите си јндрей беше скрил USB флаш памет, съдържаща доказателства за това, на което беше свидетел - десетки рентгенови снимки на ранени руски войници. “ой им каза, че ги обича, обърна се и тръгна към гората.

ƒоказателствата, които јндрей носи, и които са разгледани от CNN, показват, че –уси€ не е използвала Ѕеларус само като трамплин, откъдето войниците й да тръгнат към ”крайна.

Ќапредъкът на –уси€ се спр€, а неуспехите на войските й се увеличиха. “огава ћосква започна да връща ранени войници обратно през границата в Ѕеларус за лечение в н€колко цивилни болници, разкрива разследване на CNN. Ћекарите, работещи там, са привлечени във война, ко€то не подкреп€ха. “е са неволно включени като квази-бойни медици и задължени от сво€та хипократова клетва да предостав€т животоспас€ващи грижи.

ћнозина са принудени да подпишат споразумени€ за поверителност.  азано им е да не говор€т за това, което са видели. Ќ€кои, като јндрей, по-късно са успели да изб€гат. ќт своите операционни маси беларуските медицински работници добиват може би най-€сната представа за мащаба на жертвите, понесени от –уси€ в първите седмици на войната – описвайки млади, уплашени войници, които си мислели, че са изпратени на учени€, само за да откри€т, че губ€т крайник във война, за ко€то са били зле подготвени.

ƒокато Ћукашенко призна, че Ѕеларус предостав€ медицинска помощ на руски военни, малко се знае какво се е случило в болниците, където са били откарани, които са били държани под строго наблюдение.

“очно колко руски войници са били убити или ранени в ”крайна остава загадка за всички, освен за малцина в  ремъл. –уското министерство на отбраната каза на 2 март, че ранните загуби възлизат на 498 убити руски войници и близо 1600 ранени в бойни действи€. Ќо оценките на —јў и Ќј“ќ приблизително по същото време показват, че бро€т на загиналите е значително по-висок: между 3000 и 10 000. —едем месеца след началото на войната руски€т министър на отбраната —ергей Ўойгу ревизира официалната статистика, за€в€вайки, че близо 6000 руски войници са загинали. ѕентагонът каза през август, че в€рва, че истинските жертви са много повече: около 80 000 убити или ранени.

—утринта на 24 февруари, първи€ ден на инвази€та, јндрей си спомн€, че служител на болница събирал всички лекари в заседателна зала, нареждайки им да запаз€т 250 легла свободни за руските жертви, да спрат всички планирани операции и да изпрат€т колкото могат беларуски пациенти у дома. "“огава ни предупредиха, че н€маме право да сподел€ме информаци€ за руски войници. “р€бваше да подпишем протокол за поверителност, който ни забран€ва да сподел€ме каквито и да е снимки, документи", разказва јндрей пред CNN. " азаха ни, че сме наблюдавани от ‘—Ѕ, че имат начини да след€т телефоните ни."

¬ъпреки че не е вид€л руска ‘—Ѕ, јндрей казва, че е забел€зал агенти на местни€ Ѕеларуски комитет за държавна сигурност ( √Ѕ), които дебнели по коридорите на болницата.

јлександър јзарау, ръководител на ByPol, организаци€, създадена от бивши беларуски служители на полици€та и службите за сигурност, каза пред CNN, че властите в ћозир са положили големи усили€, за да запаз€т информаци€ за бро€ на ранените руски войници и видовете наран€вани€, които са получили. “ой об€сн€ва, че отделите на  √Ѕ за ћозир, заедно с регионалното управление на вътрешните работи, са поставили градската болница "под денонощно наблюдение", като същевременно "са предупредили персонала за личната отговорност, ко€то нос€т, за разкриване на информаци€ за военнослужещи, подложени на лечение в болницата."

¬се пак јндрей усп€ва тайно да фотокопира рентгеновите снимки на десетки войници, лекувани в градската болница. "“ова, което взех със себе си, тази част от архива, можеше да ме вкара в правни проблеми за шпионаж", сподел€ той, добав€йки, че е поел риска за да предостави доказателства за лицето на войната, което досега е останало невидимо. —нимките включват имената и възрастта на войниците, много от които са на възраст между 19 и 21 години, като заснемат наран€вани€та им.

јндрей казва, че е вид€л най-гол€мата вълна от жертви да пристигат масово в болницата в ћозир в ранните часове на 28 февруари. “огава започнали да идват автобуси с ранени войници, а техните колеги ги хвърл€ли пред входните врати, каза јндрей.

"¬ действителност болницата беше пълна с войници", казва јндрей. "Ќа н€кои им липсваха очи, други се нуждаеха от ампутации — пристигнаха с гангрен€сали, натрошени крайници — н€кои б€ха парализирани, един беше загубил част от мозъка си, друг — долната си челюст. Ќ€колко са носили турникети в продължение на дни, за да спрат кръвта, телата им са били осе€ни с куршуми и шрапнели, показват рентгеновите снимки. "»маше повече ранени, нуждаещи се от операци€, отколкото операционни маси", казва јндрей. "–уснаците просто ни дадоха своите ранени войници и не им пукаше за т€х."

ћного от руснаците се биеха в райони извън  иев - в ’остомел, където претърп€ха големи загуби на ключово летище, в Ѕуча и Ѕород€нка, предгради€, които тероризираха в продължение на седмици, и в „ернобил, където силите им б€ха изложени на радиаци€ през силно токсичната зона, известна като "„ервената гора". јндрей казва, че е лекувал руски парашутисти и специални части, ранени при неуспешното нападение на летище ’остомел, където са му казали, че техни€т хеликоптер е бил атакуван. "“е б€ха професионални убийци. “р€бваше да ги лекуваме, това ни беше работата. „увствах се отвратен от всичко. Ќо като лекар не ми е позволено да се чувствам отвратен",  сподел€ той. –уски€т генерал-майор —ергей Ќирков, който претърп€ тежка коремна травма в „ернобил, също е бил лекуван в болницата в ћазир, според неговата рентгенова снимка, ко€то е сред тези, които јндрей е изнесъл нелегално.

Ќо по-гол€мата част от ранените били млади, неопитни войници и наборници от отдалечени части на –уси€, твърди јндрей.

Ќа 1 март на заседание на —ъвета за сигурност на Ѕеларус Ћукашенко призна, че болниците осигур€ват животоспас€ващо лечение на руски войници. "Ќие ги лекуваме и ще продължим да лекуваме тези момчета – в √омел, ћозир и мисл€, че в н€ко€ друга областна столица, когато бъдат транспортирани до нас.  акво грешното има в това? –анените винаги са получавали медицинска помощ по време на вс€ка война", каза той, преди да отхвърли съобщени€та, че –уси€ е претърп€ла огромни загуби като фалшива новина.

"Ќашата самоизгнана опозици€ и останалите говор€т за хил€ди ранени руски войници, пристигнали в √омел. Ќищо такова. «а цели€ този период сме лекували около 160-170 ранени", добави Ћукашенко.

Ќо јндрей и други медицински специалисти в региона разказват друга истори€. ¬ началото на март между 40 и 50 руски жертви са пристигали всеки ден в градската болница в ћазир, прехвърл€ни вътре като на "конвейер", казва јндрей. ѕовечето пристигнали в тъмната нощ или рано сутринта със зелени руски военни автобуси и линейки. "Ќие, лекарите в болницата, сметнахме, че може би се притесн€ват за сигурността, затова пристигат под прикритието на нощта. “е се страхуваха от движението по пътищата, за да не вид€т от червени€ кръст превозните си средства. “ака хората щ€ха да разберат", разказва јндрей. –уснаците се опитвари да докарат и мъртвите си войници в болницата, твърди той и добав€: "“е не знаеха какво да прав€т с т€х."

јнна  расулина, говорител на белоруски€ опозиционен лидер в изгнание —ветлана “ихановска€, каза през март пред украински€ парламентарен телевизионен канал "–ада", че моргите в ћазир са били наводнени с телата на загинали руски войници. ѕрез април “ихановска€ се срещна с членове на ƒържавни€ департамент на —јў във ¬ашингтон, окръг  олумби€, предавайки доказателства за участието на Ћукашенко във войната в ”крайна. ƒокументите, разгледани от CNN, описват подробно как Ѕеларус предостав€ ключова инфраструктура на –уси€, включително позиции за изстрелване на ракети, железопътни линии и медицинска помощ.

ѕозовавайки се на информаци€ от отворен източник, ‘ранак ¬€чорка, главен политически съветник на “ихановска€, каза пред CNN, че руснаците са използвали болници както в региона на √омел, така и в района на Ѕрест между началото на войната и април, но също така е имало "много случаи, когато лекарите са отказвали да приемат руски войници", описвайки това като масова съпротива. “ой добав€, че руснаците не използват инфраструктура като болниците в Ѕеларус от април.

ћазир е една от най-малко трите болници в региона на √омел, които са лекували руски жертви, според медицински източници и източници от сигурността, които изчисл€ват, че съоръжени€та колективно се грижат за стотици войници. Ќиколай, лекар, който е напуснал региона, казва, че ќкръжната клинична болница и –епубликански€т научен център по радиационна медицина и екологи€ на човека са сред тези, които са предостав€ли лечение, но последни€т до гол€ма степен работил с –уски медицински персонал, привлечен за войната.

—лед приемането на пациент, преместен от –епубликански€ научен център по радиационна медицина и екологи€ на човека, Ќиколай твърди, че му е било любопитно как работи болницата. » така, късно една вечерта той бавно минал покрай комплекса. "¬ид€х как, когато започна да се стъмва, военномедицински автобуси започнаха да идват към болницата … зелени автомобили "ѕј«" с прозорци, покрити с б€л плат", разказва той.

јзарау, ръководител на ByPol, казва, че –епубликански€т изследователски център по радиационна медицина и човешка екологи€ е бил използван за лечение на руски военнослужещи, участвали в щурма на „ернобилската атомна електроцентрала, н€кои от които са показали признаци на радиационно отрав€не. ѕървоначално болницата е построена в началото на 90-те години на минали€ век, за да предостав€ специализирана медицинска помощ на местното население, засегнато от авари€та в „ернобил.

Ќиколай казва, че не е изненада, че беларуските и руските власти са положили големи усили€, за да запаз€т в тайна реалността на това, което се случва зад затворени врати в тези болници. "√ол€м брой ранени млади войници е мръсно, мръсно петно, което не корелира с иде€та за тази гол€ма руска инвази€", на мнение е той, добав€йки, че властите искат да създадат впечатлението, че ситуаци€та е под контрол и информаци€та за огромен брой жертви е фалшива. "Ќо това е лошата истина… те се опитаха да € скри€т."

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


150
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
98
0
 
0
 
! ќтговори
ќфффф преди 1 година
” решите от студ и глад ще са повече. Ќе се притесн€вайте ***
97
1
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
Ѕа, нали имаха мобилни крематориуми за целта... ѕитайте ѕолша и балтийските републики за пълни болници.  олкото до "танковата колона" - тва б€ха над 90% камиони, и като гледам то€ койвой и причината никога да не стигне до бойни действи€ е, че е бил предимно празни камиони, които да сплашат укропа да си изтегли войските към  иев, което позволи на –уси€ доста лесно да вземе 2 региона.
96
2
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ќще в началота на войната , когато 60км танкова колона беше разбита стана €сно че, ранените се карат в Ѕеларус. “ова не е новина.
95
13
 
8
 
! ќтговори
Ќ€кой преди 1 година
ќтново пропагандна война с дезинформаци€, фейкове и други измишльотини. ≈дните лъжат и мажат, ама и другите не остават по- назад. ѕървата война в »рак с право беше наречена "телевизионна" - «а пръв път имаше толкова много репортажи и видео клипове от военни действи€, а тази незнам как тр€бва да се нарече. ћоже би "война на лъжите и дезинформаци€та". » двете страни се поул€ха вече (простете за жаргона). јма и как само си измисл€т...
94
3
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
јвантаджийте са био продукти създадени при анлналюбов и забремен€ване от украинец на украинец на виснал за износвене едър и кървав хемероид. —ега требва да тренират плачене, защото ще им цеп€т зелени€глист на глистибебета от които сърбеж от глъдкатадотрътката ще иска драпане със шомпъл за тежка самолетна картежница направене от остри телени игли. —лава”рина, —лава  иниефъ, —лава”роидов
93
9
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
’ахахахаха! „е –уси€ ,най гол€мата държава на планетата н€ма къде да лекува или да крие войниците си. ’ахахаха! “ова само ш.и.б.ан либ.ерст ки ка п у т може да го измисли.
92
10
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ƒобре, че преди н€колко години, когато рашистите им свалиха самолет турчул€ците не им скочиха на бой, че ќсманската импери€ щеше да стигне до ¬ладивосток . Ќ€ма € тази велика арми€ от царско време ѕетрово
91
7
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
√ол€м резил за „абу–ашката арми€! ј Ћукаћошенко н€ма избор човека
90
4
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
“ова изречение кърти всички нуклеарно медицински технологии. „удото което може да докара Ќобелова награда е терминът –адиоактивно отрав€не: руски военнослужещи, участвали в щурма на „ернобилската атомна електроцентрала, н€кои от които са показали признаци на радиационно отрав€не. »мали отрав€не има противо отрова. ≈ такова н€ма. “ерминът се е лепнал в тази боклучава стати€ в следствие на интренетно превеждане от »нглезки на бугарстански. ≈зик мой роден, какви са ти€идиоти дето те калпазн€т
89
7
 
6
 
! ќтговори
Ќе е важен начина преди 1 година
по който руските фашаги ще се инищожават, важното е да е методично.
88
6
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
’ахаха, тука н€кви *** се карат заради н€кви *** укри и ***, вместо да излизат на стачки и протести, не виждате ли как ви клат€т отвс€къде, сега и тока наши€ си искат да си го купуваме от борсата та да ни станел по евтин както промишлени€ поефин€,ами май си заслужавате мизери€та и клатенето.
87
6
 
7
 
! ќтговори
»нтересно преди 1 година
¬—»„ » русофили тр€бва да прочетат тази стати€. ћного неща ще им станат €сни за това какво представл€ват режимите, които подкреп€т (да, » този на Ћукашенко).
86
4
 
3
 
! ќтговори
√пш преди 1 година
“олкова са жалки ***, толкова ниско паднаха. ѕреди им се дразнех сега ги съжал€вам как се самоиз€ждат и самоунищожават и още в€рват на *** ю.
85
6
 
11
 
! ќтговори
xoxo преди 1 година
—нимката от “уитер на ранените от ћозир ли е?јндрей с флашката и скалъпените обвинени€ в корупци€ ? » един мармот навива станиол.“олкова ли хората не могат да мисл€т и да зададат въпроса за причинно-следственната връзка??—тига вече с това промиване на мозъци-ѕутин сигурно не е ангел небесен,но и јмерика не е такъв и аман вече от т€хната "демократична" неоколониална инвази€! «аради ко€то ≈вропа ще се скърши и всички ние ще станем един гол€м беден европролетариат.јко преди това н€кой нервак не натисне копчето.ѕисна ми !!!
84
7
 
12
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
–уси€ е инкубатор за убийци, простаци и подлеци!
83
20
 
13
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
–уси€ била слаба и щ€ла да си плюе на петите? ÷€ла година ц€л св€т воюва с не€ и не могат да € бутнат. » докато уж отстъпваше взе че се обърка и настъпва в момента. ƒали јмериканците щ€ха да издържат толкова, ако ц€л св€т воюваше с т€х и им налагаше санкции. «а мен –уси€ е велика сила и не бива лековерно да се подцен€ва. ћо€та прогноза, въпреки факта, че ц€л св€т в лицето на јмериканците най вече воюват с не€ с ”крайна е свършено.
82
11
 
14
 
! ќтговори
 осмонавт преди 1 година
Ќе, защото руснаците сами избиват ранените си другари.
81
9
 
12
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
—тигнах до ÷ЌЌ и спр€х да чета този смешен роман.
80
5
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ƒо 107 «ащо да не взима оръжи€ от други страни . ƒоста гол€м е фронтът .Ќима сащ като нападат други , не ползват оръжието и войниците на марионетките си .
79
7
 
9
 
! ќтговори
ƒо до 101 преди 1 година
,, –едовната" руска арми€ не дава ли оръжие на окупаторската арми€, че толкова закъса, та опр€ до »ран, Ѕеларус и  оре€!