Полският президент готов да издигне нова Желязна завеса "чак до облаците"

Дуда: Целта на Путин е възстановяването на царската империя
3 фев 2023 08:45, Елка Василева
95
Полският президент готов да издигне нова Желязна завеса "чак до облаците"
Снимка: архив, БГНЕС

Полският президент заяви, че е готов да построи нова Желязна завеса "чак до облаците", за да държи надалеч агресивните държави, предаде за БТА Полската агенция по печата (ПАП).

Анджей Дуда каза това в Рига, където проведе преговори по въпросите за сигурността с латвийския си колега Егилс Левитс.

Още по темата
Полският държавен глава допълни, че неговата страна и Латвия се противопоставят на руската инвазия в Украйна и че са готови да направят всичко възможно да държат конфликта далеч от страните си.

"Днес истинската цел на руските лидери и преди всичко на руския президент Владимир Путин е възстановяването на царската империя. Ние сме против тази война", каза Дуда.

"Готов съм за връщането на Желязната завеса, ако трябва да се справя с една агресивна държава отвъд източната граница, която иска да убива свои съседи, да завладее техни земи и да им отнеме свободата", допълни той.

"Готов съм да построя Желязна завеса чак до облаците, за да ги държим далеч от нас", каза още Дуда.

Той допълни, че руската инвазия в Украйна е "доведа до сериозни промени в начина, по който много хора виждат света, най-вече що се отнася до сигурността и бъдещето".

Балтийските страни, чиито опит с руската хегемония е сходен с този на Полша, предупредиха света, че падането на комунизма в Русия не означава, че "Русия с нейния великоруски манталитет е изчезнала от лицето на земята", посочи полският президент.

"Всъщност ние ставаме свидетели на нейното съживяване, на експлозия на руския имперски комплекс, изразен в агресия към нашата част от Европа", продължи Дуда.

По думите му поведението на Русия през последната година е показало на света, че "приказките за края на историята и вечния мир... в Европа са пълна илюзия".
(БТА, Николай Велев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
10
 
4
 
! Отговори
Беловежкото преди 1 година
...споразумение е съюз на НЕЗАВИСИМИ държави. Русия Не го спазва!
56
7
 
10
 
! Отговори
Ами да преди 1 година
Рудкият комунизъм си е бил винаги империализъм, само че комунистически. Агресори долниии!
55
6
 
8
 
! Отговори
До 57 преди 1 година
А ха ха ха! Значи когато е полски или украински национализъм се нарича фашизъм, а когато е руски - се нарича патриотизъм?!?!
54
5
 
5
 
! Отговори
АЗ преди 1 година
Браво !
53
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ауу,а поведението на тия дето сега се правят на жертви не го обсъждаме.Даже и за Бандера си мълчи,ама страха е по-силен.
52
7
 
11
 
! Отговори
Дани преди 1 година
Поляците са по-големи католици от папата и по-големи ф***шисти и от украинците, о, пардон, модерно е да се наричат националисти.
51
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горките поляци напикани от страх като болтийците..не им е лесно исторически между дви големи държави Германия и Русия и все ги правят поляцити и балтийците на палачинка! Затова са напикани от страх и си крият зад Големия Памперс Байдън :)
50
3
 
16
 
! Отговори
Ехаа преди 1 година
Тоя хюм упорито иска да докаже че, името Дуда идва от дудук.
49
8
 
3
 
! Отговори
до 39 преди 1 година
До Анонимен,разбрахме,само българите са читави,нали казвате,че ако зависи от вас ще избиете целия свят,ти си нагледен пример за българското самозабравяне,гледй да не паднеш от високо,наг.лец не.ща.стен
48
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хахахахаха, още един изтрещял. Някой да му каже за една много стара технология която минава много над облаците и Полша се вижда като на длан.
47
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая Дуда-бубонка не съм чел да е бил артист, пък все ми напомня на клоуна зельо? Смешни са разни дребни, като се ежат, и ги избива все на голЕмо.
46
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
мяза на подепилиран изпедофилен комсополец
45
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Duda e д'рво с чиито листа се хранят разни там глистоиди, гъсеницръцляци и пеперудиговнярки. Това е панове с Дружина Плоска
44
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Халал да са им на поляците всички земи и украинци на запад от Лвов и да вдигат каквато си искат стена. Няма да е по-дълга от китайската, нито по-висока от берлинската, нито ще трае дълго, щото и Дуда няма да изкара дълго.
43
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе, Хитлер не влезе ли в Полша като на парад? А англетата не им ли казаха да кротуват и не им помогнаха?
42
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сталин /Русия са освободили Полша ??? Хора гледайте по обективно на историята - нищо не са освобождавали - избили са елита на нацията в опит да наложат тяханата власт и де факто да я управляват. Същото е с нас - не си мислете че много ни харесват единственото което руснаците ги интересува на балканите е достъп до проливите който така и не постигат.1878 - нашите интереси съвпадат, после не е така и главно на тях (Русия) дължим Македония да е отделна държава
41
7
 
13
 
! Отговори
До 42-ри преди 1 година
В Сталинград немците ги победи руският генерал Зима. Без него сега в цяла Европа щеше да се говори на немски!
40
18
 
9
 
! Отговори
Змей преди 1 година
Изключителен президент и велик евро-националист. Желязната завеса срещу азиатските орди трябва да влезе в действие, руските пасольства - съкратени до няколко в Европа, а първото изритано пасольство от територията на ЕС да бъде съветското такова в България. Тогава ще има мир и червените кхмери в правителсво, президентура и народно събрание ще глътнат вода.
39
8
 
13
 
! Отговори
Шефрет преди 1 година
Щото са много стока поляците та при всяка война кой ги не е хванал ,не ги е оноходил. Май са мазохисти. Малко им са явно били по там лагерите.
38
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хитлер прегазва Полша за 2 седмици. Поляците не стават за войници, защото са страхлив народ. Руснаците са друга бира. Немците видяха много повече зор като влязоха в Русия. А при Сталинград даже ядоха бой немчугите.