Сергей Шойгу: Запада използва Украйна за да разлчени Русия

Според него тези опити са обречени на провал
23 фев 2023 20:41, Нели Христова
206
 Сергей Шойгу: Запада използва Украйна за да разлчени Русия
Снимка: БГНЕС

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обвини днес колективния Запад, че използва Украйна, за да се опита да разчлени Русия - "най-голямата държава в света", но допълни, че според него тези опити са обречени на провал, предаде Ройтерс.

Министърът направи тези коментари по време на тържество, посветено на Деня на защитниците на отечеството, организирано в Централния академичен театър на руската армия, посочват ТАСС и БТА.

"Днес за пореден път ни заплашва сериозна опасност. Използвайки Украйна, колективният Запад се опитва да разчлени Русия, да а я лиши от независимост. Тези опити обаче са обречени на провал", каза Шойгу.

По думите на министъра сега въоръжените сили служат като гаранция на националната сигурност и стабилното развитие на Русия. "Нашите войници и офицери защитават онова, за което се сражаваха нашите деди и прадеди. За тях висш смисъл на живота винаги са били благополучието и сигурността на родината. И за нас, техните наследници, предаността към Отечеството е основна ценност, надеждна опора на независимостта на Русия", отбеляза Шойгу.

Министърът посочи, че героизмът и мъжеството на войниците, а също така мощта и славата на руското оръжие винаги са били неотменима част на величието на страната. По думите му, победата на руския войник завинаги е вписана в историята на страната, а подвигът на народа в годините на Втората световна война никога няма да помръкне.

Зеленски не е виждал никакъв китайски план за прекратяване на войната в Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че не е виждал никакъв китайски план за прекратяване на войната на Русия в Украйна, но че "би било желателно" да се срещнат китайски и украински представители, съобщи Ройтерс.

Той каза в навечерието на първата годишнина от началото на руската инвазия в Украйна, че Киев вече е изразил желанието си за такава среща. "Бихме искали да се срещнем с Китай", заяви Зеленски на пресконференция в Киев с гостуващия му испански премиер Педро Санчес. "Това днес е в интерес на Украйна", допълни той.

Във връзка с потенциалния китайски мирен план Ройтерс припомня, че първият дипломат на Пекин Ван И заяви на Мюнхенската конференция по сигурността миналата седмица, че Китай ще изложи позицията си за уреждане на конфликта в Украйна чрез политически средства в документ, който ще се позовава на принципите от учредителната харта на ООН и ще вземе под внимание териториалната цялост, суверенитета и съображенията за сигурност.

Очаква се китайският президент Си Цзинпин да произнесе реч по повод годишнината от нахлуването на Москва на 24 февруари, посочва Ройтерс.

Зеленски заяви днес, че е чул само "общи неща" за предложенията на Китай чрез украински дипломати, но че е окуражен, че Китай обмисля да посредничи за постигане на мир.

Най-висшият китайски дипломат Ван И вчера проведе разговори с президента Владимир Путин и с други високопоставени руски представители в Москва на фона на спекулациите, че двете страни ще обсъдят китайски план за постигане на мир в Украйна, припомня Ройтерс. Москва отрече, че Ван и руският външен министър Сергей Лавров са обсъждали конкретно предложение, но и двете страни заявиха, че в разговорите са били засегнали политически начини за прекратяване на конфликта, като Русия приветства това, което нарече "балансирана позиция" на Китай.

Пекин обвини САЩ и Запада, че се опитват да разпалват конфликта в Украйна, но отказва изрично да подкрепи инвазията на Русия.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поляците никога няма да се съгласят на мир, докато не се докопат до вековната си мечта да имат излаз на топло море(Черно Море-Одеса)Затова и ще се противопоставят на всяко примириеЗатова иРусия няма да приключи с "чистката"докато не освободи и не проведе и референдум тамЗатова и ингилизите заплашват да унищожат Черноморския флот на Русия,но без съгласието на Русия иТурция,Полша никога няма да има достъп доЧерно МореЗатова и се води битката в украйнината,за достъпа наПолша до топлото море
155
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Безспорно е че има такъв планНо укрите се надяват,че Русия ще им върне Крим и другите руски територии,като забравят,че там имаше референдуми за преминаване подРуска ерудиция на тези територииИ китайците това казват,че тези територии,както и Тайван са невъзвратими т.е.това в общи линии е планътСега вече ясно се вижда,че надеждите на Киев са да се сключи мирен договор с което ще прокламира,че са спечелили войнатаНо в същност искат да спечелят само време,както и при Минските споразуменияНо.....
154
2
 
0
 
! Отговори
експерт преди 1 година
Тази война няма да приключи скоро, дайте да не залъгваме. Байдън онзи ден каза, че САЩ ще увеличават подпомагането на Украйна докато Русия не се изтласка и не бъдат възстановени границите преди войната. Байдън каза, това ще продължи до тогава, когато е необходимо. Путин каза г.д същото. Че няма да отстъпи и крачка назад. Ще си се бият поне още 3-4 години.
153
5
 
2
 
! Отговори
Тангра преди 1 година
САЩ разрушиха ООН още след влизането в Ирак без резолюция. После в Авганистан в Югославия и т.н.ООН е останала парлама за журналистите да си пишат. Имало Харта. Хартата я скъсаха доста отдавна
152
0
 
0
 
! Отговори
Tangra преди 1 година
До Това еАми втората световна война е точно избухнала заради разчленяването на Германия след първата.
151
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Притискат Русия в ъгъла и познайте, какво ще се случи? Три ядрени удара и Европа и света са до там. Русия ще си остане невредима, а Запада ще се пожертва в името на трансграничния капитал и някакви ценности дето и ние не ги знаем...
150
10
 
4
 
! Отговори
Панчо преди 1 година
До Майната ви....Ако нямаше Майдана 2014 нямаше да има 24 февруари 2022
149
4
 
7
 
! Отговори
Поговорка преди 1 година
Да бе мирно стояло не би чудо видяло.
148
4
 
5
 
! Отговори
Това е преди 1 година
на мястото на звездичките е П-у-т-л-е-р но явно днес са руски марионетки.
147
4
 
11
 
! Отговори
Това е преди 1 година
Това е все едно Германия да обвинява Съюзниците че са предизвикали Втората световна война с цел да си разделят Германия! Русия сама си е виновна и ако се разпадне може да се сърди само на ***
146
6
 
9
 
! Отговори
Ами... преди 1 година
Турчина Шойгу и Мюсюлманина Кадиров... само те останаха верни на Путин....
145
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работаем, братя!
144
8
 
7
 
! Отговори
Писна ми преди 1 година
Отварям Днес и гледам 4-5 пропагандни статии в стил евроге*ски фантастики.Абе вие бяхте сериозна медия, що за глупости пишете напоследък-само копи- пейст+ няколко трола на хранилка , при това явно с цел евтина пропаганда. Ама вземете се в ръце-да знаете и САЩ и Русия ще се оправят ,ама ние мишките ще го дух****.
143
7
 
3
 
! Отговори
Глух Пор преди 1 година
До Въпрос "Западът ви е виновен пак"...Да и това са фактите! По-скоро САЩ, както винаги! Запада са просто мишлета! Други въпроси???? Или искаш първо да ти разясня в подробности този ти въпрос, защото сам ти е трудно?
142
2
 
1
 
! Отговори
Глух Пор преди 1 година
До Гиб Мелсън -- Бъркаш граматичните времена. Не се е похвалил чеха, а се е оправдал :) Казал е че "са дали до сега"! А не че "дават" или "ще дадат"! Какво ли е станало с това джелезо до сега, се сещай, щом зелко риве за още. А и Столтенберг маха с ръчички. За другото си прав!
141
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как така, нали преди войната щяхте да марширувате на площада в Ню Йорк, ако трябва.
140
3
 
11
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
Западът ви е виновен пак. Вас кой ви вика в Украйна. Някой покани ли ви? Хайде, изнасяйте ордата от европейската държава.
139
4
 
1
 
! Отговори
Глух Пор преди 1 година
"Според него тези опити са обречени на провал"((((( Не само са обречени на провал, но и започнаха опити за разчленяването на САЩ. Има я тая иформация и по западните медии. Да се отделят от "прогресивните" щати, за да оставят децата им на мира! И да не им казват какво да ядат, какви коли да карат и какви субстанции да си забиват във вените. И къде да харчат парите им!
138
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'' Запада използва Украйна '' ............................... Добре е да се знае, че ако русия успее в Украйна, следващите са източноевропейските държави и едва ли ще посегне към Полша, защото полша е голяма държава със силна армия, но Молдова и България ще бъдат прегазени за дни, ват*ниците любители на СССР в Източна Украйна, също като нашите селяни, никога не подозираха, че Русия ще ги бомбардира, но те първи паднаха жертва на путин
137
3
 
2
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Военния конфликт все повече ще се разраства. Никой не си мисли и за миг за мир. В чешките медии пише, че Чехия е предала на Украйна 89 танка, 226 IFV 38 гаубици, 6 системи ПВО, 4 въртолета и много боеприпаси. С това се е похвалил лично чешкия премиер Петър Фиала.