На 23-ти февруари България изявила готовност да даде своите МиГ-29 на Украйна

Това става ясно от изтеклите от Пентагона данни
10 апр 2023 12:27, Нели Христова
332
На 23-ти февруари България изявила готовност да даде своите МиГ-29 на Украйна
Снимка: БГНЕС

От файловете, изтекли в Twitter от САЩ за войната в Украйна, излезе и един интересен факт за България - страната ни е изявила готовност да даде своите МиГ-29.

Документите, цитирани от CNN, разкриват намеренията на някои европейски държави да дарят изтребители на Украйна, която иска самолети от повече от година.

България е изразила готовност да предаде на Украйна изтребителите си МиГ-29 още на 23 февруари, като това е определено като "предизвикателство", защото подобен ход би оставил страната ни без изтребители, които да изпълняват мисиите ѝ по охрана на въздушното пространство, докато не бъдат доставени произведените в САЩ F-16

Самите F-16 ще пристигнат поне след година.

През последните седмици в интернет изтекоха строго класифицирани документи на Пентагона, които разкриха рядко срещан начин за шпиониране на съюзници и врагове на САЩ, което силно разтревожи американските служители, които се опасяват, че разкритията могат да застрашат чувствителни източници и да компрометират важни отношения други страни, съобщава Dir.bg.

Някои от документите, за които американските служители твърдят, че са автентични, разкриват степента на подслушване от страна на САЩ на ключови съюзници, включително Южна Корея, Израел и Украйна.

Други разкриват степента, в която САЩ са проникнали в руското министерство на отбраната и руската наемническа организация ЧВК "Вагнер", главно чрез прехванати комуникации и човешки източници, които сега могат да бъдат прекъснати или поставени в опасност.

Други разкриват ключови слабости в украинското въоръжение, противовъздушната отбрана и размера и готовността на подразделенията в критичен момент от войната, когато украинските сили се подготвят да започнат контранастъпление срещу руснаците - и точно когато САЩ и Украйна са започнали да развиват по-задълбочени отношения на взаимно доверие по отношение на обмена на разузнавателна информация.

Украйна вече е променила някои от военните си планове заради изтичането на информация, заяви пред CNN източник, близък до украинския президент Володимир Зеленски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


332
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
281
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не България., а предателите български. Поименно!
280
1
 
2
 
! Отговори
... преди 1 година
Е сега вече ги уплашихме руснаците. Дръжте се още малко, братя украинци българският аерофлот идва да ви освободи. Чак до Камчатка ще ги изтласкване и ще ги удавим в морето.И само да попитам- това контранастъпление го слушаме година вече. Май ги мързи.
279
3
 
1
 
! Отговори
Рибентроп-Молотов преди 1 година
Аз съм ЗА да дадем и новите f-16 на Украйна. Ако остане нещо от тях - ще ни ги върнат, ако не остане - няма да ни трябват.
278
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПридателииииииииииииИиИИИКи!
277
2
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Това са руски фейкове за укрепване позицията на националния предател Радев.
276
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютни глупости!Кой е тоя луд,дето ще си оголи въздушното пространство,и да предостави целия си арсенал на друга държава?
275
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А кога евроатлантическите бедни плъ'х'ове ще съберат пари като естонците да купят ф16 за украйна? Кога? Евроатлантическете бедни плъ'х'ове могат единствено да раздават каквото наследиха от комунистите. ПП. Даже поляците не раздават, а продават.
274
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалки журналистчета!!
273
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига сте кряскали рублофили! Извадили от контекста на статията датата 23 февруари и почнаха с халюцинациите си. Като се прочете целия материал става ясно, се говори за тази година защото Ф-16 трябва да ни се доставят най-рано 2024та. Ама кой да чете! Важно е да си смучем факти от пръстите.
272
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 300. Баш за тая година си става въпрос.
271
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе ***, уточнете, че става въпрос за февруари миналата година, когато умнокрасивите се разпореждаха с държавата.
270
4
 
3
 
! Отговори
Поредната опорка преди 1 година
Помните ли преди години, когато Румен Радев стана Президент (2016-17), го нападаха, че лобирал за Грипен. Предизвиквам и сега някой да намери и ЕДНО изказване в полза на Грипен. Тогава един извади "документ" от МО, в който Радев ги "хвали" като Командир на ВВС. Оказа се...това било страницата с "предимствата на Грипен". Има страница "недостатъци". Имаше такива и за F-16 и Юрофайтър. Понеже излезе истината, оня бързо си го прибраха от ГЕРБ. И сега така-дайте целия докумет да видиме ;)
269
4
 
3
 
! Отговори
До 295 Евросексуален преди 1 година
Сигурно от малък са ти рабити сегментите и сега буталото в цилиндъра ти клапча
268
11
 
6
 
! Отговори
до 290 преди 1 година
То е руския червей не е мечка. И скоро ще бъде стъпкан
267
19
 
2
 
! Отговори
Евросексуален преди 1 година
Защо да не ги дадем? Трябва да ги дадем. Заради Украйна! Не може да не ги дадем, щом ни ги искат! На нас не ни трябва съветска техника. Ни сме в ЕС и НАТО.
266
0
 
6
 
! Отговори
Нострадамус преди 1 година
Армията, авиацията, флотът, ракетни системи и войски, доброто въоръжение са скъпи и имат нужда от интелигентни и отлично обучени военни.Съвременната армия е скъпо удоволствие.Недалновидните ни политици и глупавите им решения, унищожиха не само армията ни. Унищожиха всичко в държавата.Така, че замислете се кой искате да е в управлението на България. Иначе ще има избори след изборите и все едни и същи са на първо и второ място. Същите тези, които ни унищожават.
265
6
 
10
 
! Отговори
Ако спим преди 1 година
Лека-полека зелените чорапи ще ни вкарат във войната.
264
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е нали противниците на Радев тръбяха че бил русофил. Е русофил ли е, не разбира се. А да мислят какво говорят. Бг има верен съюзник и той е САЩ.
263
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спрете се *** или мечка ще ви гази, както Украйна! Бомбите на вашите къщи ще падат и ревовете ви няма да ги спрат или да спасят децата ви от ужаса на войната. Лайте си в къщи на масата и по-тихичко
262
11
 
5
 
! Отговори
Да бе! преди 1 година
При липса на самолети за охраняване на въздушното пространство, НАТО осигурява нуждаещата се съюзническа държава със самолети от партньорските държави. Иначе, файловете изтекли в Twitter са кремълски фейк, на който не трябва да се вярва.