Саудитска Арабия купува руски дизел, своя го праща в Европа

Европа успешно заменя загубените си руски дизелови доставки
31 май 2023 21:22, Анисия Иванова
137
Саудитска Арабия купува руски дизел, своя го праща в Европа
Снимка: Bloomberg

Саудитска Арабия купува милиони барели руски дизел, който Европа вече не позволява на своя територия, като същевременно изпраща собственото си производство обратно на купувачите в ЕС.

Кралството е внасяло 174 000 барела на ден дизел и газьол от Русия през април и дори повече досега този месец, показват данни, събрани от Bloomberg и аналитичната фирма Kpler. Едновременно с това Рияд стана най-гплемият доставчик в Европа, изпреварвайки Русия от февруари насам.

Страната от Близкия изток не изпраща обратно в Европа същото руско гориво, което внася, което би било в нарушение на санкциите на Европейския съюз. Работата на рафинериите е отговорна за увеличаването на вноса, каза човек, запознат с въпроса. Допълнително изнесените горива, които идват от различни части на страната, са направени по различни спецификации и често са предмет на дългосрочни ангажименти за доставка, каза лицето.

Търговските потоци са само един пример за това как пазарът на петрол досега се справя с агресивните западни санкции - и тавана на цените - върху продажбите на руски петрол, което позволява на суровия петрол и горивата в страната да продължават да текат в големи обеми.

Потоците като цяло съответстваха на данните от Vortexa Ltd., друга фирма за анализ на корабоплаването. Bloomberg провери данните от плавателни съдове и друга информация за товарите.

Страната от Близкия изток изпревари САЩ и стана вторият по големина износител на дизел и газьол в света миналия месец, според Kpler.

Приблизително 35% от общия износ на страната през април е бил изпратен в страните от Европейския съюз и Обединеното кралство.

По-голямата част от тези пратки произхождат от пристанищата Джубайл и Янбу в Саудитска Арабия. Някои отидоха и в Африка.

За разлика от тях барелите с руски произход пристигнаха в пристанищата Рас Танура и Джизан на кралството.

Очаква се вносът на Саудитска Арабия на подобни на дизел горива да нарасне от средно 31 500 барела на ден през 2022 г. до около 150 000 барела на ден през остатъка от тази година, каза Иман Насери, управляващ директор за Близкия изток в консултантската фирма FGE .

Успехът на Европа да замени руския дизел ще бъде облекчение за правителствата на целия континент, тъй като преди това Русия често е покривала повече от половината пратки, доставяни в ЕС и Обединеното кралство. Неуспехът да се намерят алтернативи би застрашил наличието на гориво, използвано във всичко - от промишлеността до превоза на товари до автомобилния транспорт.

Вместо това доставките от други нации скочиха. Общите пристигания на дизел и газьол се очаква да скочат до четиримесечен връх от около 1,25 милиона барела на ден през май, според данни, събрани от Bloomberg от фирмата за анализ на корабоплаването Vortexa Ltd.

С изключение на период точно преди началото на забраната за внос – когато страните се запасяваха в готовност за забраната – потоците през май са в съответствие със средните доставки през 2022 г. и нарастват на годишна база, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Доставките от Близкия изток и САЩ процъфтяват. Очаква се потоците от Саудитска Арабия да достигнат нов връх от около 324 000 барела на ден, докато товарите от САЩ се очаква да бъдат най-високите от август 2020 г. Доставките от Азия се очаква да намалеят този месец поради по-ниските потоци от Китай и Сингапур, въпреки че се очаква дизеловите товари от Индия да нараснат.


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
A, не са само арабите, Турция и тя неотдавна "откри" ново петролно "находище" с голям капацитет. хи хи хи
75
3
 
13
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 6 месеца
Европа като и е толкова акъла ще купува Руски петрол през Саудитска Арабия .
74
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Само един шаран може да вярва, че т.н. санкции са срещу Русия. Целта им е да направят мнозинството европейци еднакво бедни. Събудете се, oBце!
73
0
 
7
 
! Отговори
Qbadabadu преди 6 месеца
Ми добър ден как Сийке, целта на санкциите е петрола да продължи да тече на по ниска цена. Имаше даже статия, че Русия не е намалила добива както се бяха разбрали в ОПЕК+.
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 78 . Моля те, активирай си мозъчната клетка, да пазиш равновесие!
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Ралица Малииййй каке! Как позна!?
70
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
То ако се информираш от български сайтове по добре се застреляй - щом Възраждане е трета политическа сила това говори достатъчно за мозните клетки на българина
69
1
 
8
 
! Отговори
ха преди 6 месеца
демек продава руския :) е как нема да печелят руснаците
68
17
 
2
 
! Отговори
Ралица преди 6 месеца
Още от началото беше ясно, че Русия ще загуби.
67
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Русия няма къде да си продава горивото и без това плюс че отделно е в безизходица щото САЩ ги матира като вкара Литва в НАТО и Украйна кандидат - те го правят от отчаяние и за ПР
66
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Триййте, дееееееева вашата ммммаааама прроооосттта
65
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Язе Минусите са щото пишеш глупости. В БРИКС няма страна с по висок стандарт от България, па камо ли от страните от Г7. Индия, Бразилия, Русия и ЮАР са страни от третия свят с мизерни доходи. В Първите 3 хората мечтаят за доход от 2 долара на ден.
64
2
 
2
 
! Отговори
Ай,честито преди 6 месеца
"Саудитска Арабия стана най-големия доставчик на Европа, изпреварвайки Русия от февруари насам.." Какво толкова не разбирате, умувате и обсъждате?
63
13
 
2
 
! Отговори
Бизнесмен преди 6 месеца
Поредната платена новина - Копейкин я е поръчал. Саудитска Арабия има три пъти повече природни ресурси от Раша - ако въобще купи нещо от там то ще е за да обере бaлъцитe и д направи някоя далавера.
62
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Космонавт Тия глупости ги слушаме от 2014, а Русия си е добре като се имат в предвид мащабите на санкциите с такива санкции ЕС нямаше да издържи и година. По-важното е че цял свят видя че западналяците са хартиен тигър изглеждат страшни, но са едни безолезни джендери.
61
0
 
9
 
! Отговори
До 65 преди 6 месеца
Петрол, дизел, газ и всичко останало, не се търгува така, както вие си мислите. Цената е за няколко месеца напред и се купуват фючърси. Май не знаете, че 2020 година най-много петрол имаше група от няколко английски трейдъри, защото беше закупила 80% от световните фючърси на петрол и направиха 36 милиона чиста печалба за 1 ден
60
2
 
2
 
! Отговори
Gorskio преди 6 месеца
Идеята е, че саудитите купуват супер евтино нефт-а и за *** не остават толкова пари, колкото преди плащаше Европа. Газпром за пръв път е на над 1 трлн. рубли загуба официално. Санкции только на ползу...
59
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Целта беше Русия да не продава петрол никъде и да фалира е това не стана.
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аз си мислех, че изнасят петрол за САЩ, то какво стана :)))
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До У бре Европа искаше да навреди на Русия, а навреди на себе си. Това, ако не те вълнува значи си садомазохист.