Керемедчиев: Путин използва Пригожин, за да разчиства

В Русия има над 40 формирования като "Вагнер"
30 юни 2023 18:00, Стела Стоянова
17
Керемедчиев: Путин използва Пригожин, за да разчиства
Снимка БГНЕС

"Този проблем с частните армии от доста време клокочи в Русия. Той беше създаден от Путин преди години и "Вагнер" са само върхът на айсберга. Всъщност, в Русия има над 40 такива частни военни формирования, финансирани и въоръжени от държавния бюджет. Като прибавим и огромния брой частни охранителни компании, които също се финансират от държавни предприятия, можем да видим, че в тях са ангажирани около 4 милиона души, които всъщност носят оръжие и са частни наемници, и това е една доста сериозна цифра."

Това коментира пред БНР бившият външен министър Милен Керемедчиев.

"В началото тези частни армии, най-вече "Вагнер" бяха използвани за операции, в които руската армия не искаше да се намесва официално - в Сирия, в Либия... Те продължават да бъдат много активни в Централна Африка и разбира се вече излязоха на повърхността, когато започна войната в Украйна", допълни той.

По думите му причините да се стигне до похода към Москва са две. Едната е, че Министерството на отбраната на Русия е осъзнало, че контролът върху тези частни армии е изпуснат. Взето е решението от 1 юли 2023 г. всички тези формирования да подпишат договор с руската армия и да влязат под нейно командване, което не се е понравило на Пригожин. Втората причина е, че "Вагнер" са били оставени сами да се справят с превземането на Бахмут, където са загубили много войници. Пригожин получава подкрепа и от служби като ГРУ, които се противопоставят на решенията на Генералния щаб на руската армия.

"Основната атака на Пригожин беше към армията и ръководството й, като всъщност развърза ръцете на Путин, да използва това като претекст за допълнително разчистване на сгрешилите и неудобните във върховете на руската армия", каза Керемедчиев.

Той посочи, че с последните събития имиджът на Русия е понесъл сериозен удар и то най-вече на президента Путин. Начинът, по който Пригожин е успял да превземе едномилионен град без един изстрел, както и да превземе щаба на армията във Восток, която отговаря за всички военни действия на руската армия в Украйна означава, че във всички случаи той е имал подкрепа от определени кръгове в Русия.

Още по темата

"Имаше и официално обръщение на министъра на отбраната Шойгу и началника на Генералния щаб, които се обръщаха по-скоро към военнослужещите и към техните командири да не се подвеждат и да не подпомагат Пригожин. Така, че явно основната заплаха е идвала оттам този първоначален по-малък по брой и численост поход към Москва да не се обърне в общо всенародно недоволство. Видяхме, че и в Ростов войниците на "Вагнер" бяха посрещани и изпращани с аплодисменти", каза Керемедчиев. Той отбеляза, че хора с власт и оръжие са видели, че могат бързо да променят политическата ситуация и настроенията могат да достигнат до масовост.

"Имиджът на Путин е наранен, видя се, че има недоволство в това число и скрито, което тлее, а и до момента се е спотайвало, но търси сгоден момент да избухне. Всякакъв такъв тип напрежение може оттук нататък да ескалира в масови безредици", каза той и добави, че Путин вече трябва да се съобразява с тихите настроения в Русия, които има в една или друга посока.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
6
 
2
 
! Отговори
СМЕХ... преди 9 месеца
Издадена е "смъртна присъда" за Пригожин....сега вече почва хайката за "предатели и шпиони"--ПО "ДОБРИЯ СТАЛИНИСКИ МЕТОД"!!!!....Суровикин е 2, Герасимов е 3...и т.н.....ха,ха,хааааааааа....ЧИСТКАТА ЗАПОЧНА!!!!
10
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като го гръмне след някой месец, тогава за какво ще го използва?
9
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Стига дрънкахте глупости бе. Какво сте очаквали ? Гражданите руснаци без оръжие да излязат да се бият с вагнеровци за да си защитят града от руснаците ли ? Или от едната страна да влезе руска армия а от друга вагнеровци и да се трепят за руски град ? Много ви се искаше, но не се получи. Много голяма обида а ?
8
13
 
14
 
! Отговори
Нищо подобно преди 9 месеца
Всеки един уважаващ себе си евроатлантически дже-н-дър тук във форума ще ви каже, че този преврат разклати из основи властта на страховития диктатор Путин и още милиард два да се изсипят в джоба на Украйна и Русия е дотам. Колапс предстои! Всички евроатлантичета вторачени в екраните преживят с пилешките си мозъчета новините от СНН ББС и сие.
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Керемидата пак не е в час
6
9
 
11
 
! Отговори
Ъь преди 9 месеца
Путин е величина, която не всеки може да обсъжда, още по-малко да оценява.
5
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ПУТИН ИЗПОЗВА ТИКВИН И ЦЯЛАТА БЪЛГАРСКА ПОЛИТИЧЕСКА МАФИЯ
4
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 2.Как ше консолидира Путин повече власт ?В Русия няма независими медии ,независими партии.Всеки който каже нещо за Путин или пада през 15 етаж или отива в затвора .Не може да протестираш .Путин разпределя всички пари в Русия .Каква власт повече ??
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
4 милиона души, които всъщност носят оръжие и са частни наемници, и това е една доста сериозна цифра///Това е абсолютна глупост .Някой вярва ли че ако имаше 4 милиона наемници подчинени на руското министерство на отбраната ,войната щеше да продължава още и че Путин щеше да прави частична мобилизация и да набират хора от затворите .??4 милиона наемници щяха да преминат през Украйна за няколко месеца.Тоя за пореден път говори абсолютни глупости .
2
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сега Путин ще консолидира още властта си и ще стане нещо като император абсолютна власт.
1
1
 
10
 
! Отговори
Умен преди 9 месеца
Този филм го видяхме в Турция.