Байдън: Конгресът да се активира в помощ на Украйна

Путин трябва да бъде спрян
Обновена: 29 дек 2023 21:26 | 29 дек 2023 21:07, Стела Стоянова
87
Байдън: Конгресът да се активира в помощ на Украйна
Снимка БГНЕС, архив

Президентът на САЩ Джо Байдън поиска от Конгреса да се активизира и да преодолее разногласията относно изпращането на помощ за Украйна, като заяви, че масираната руска въздушна атака показва, че Кремъл се надява да "унищожи" прозападната страна, предаде АФП.

"Ако Конгресът не предприеме спешни действия през новата година, няма да можем да продължим да изпращаме оръжията и жизненоважните системи за противовъздушна отбрана, от които Украйна се нуждае, за да защити народа си. Конгресът трябва да се активизира и да действа без повече отлагане", посочи Байдън.

Последният обстрел, който се стовари върху Украйна, по оценка на украинските власти включва 158 ракети и бойни дронове, е най-голямата въздушна атака срещу Украйна от началото на войната.

"Бруталната атака включваше ракети с хиперзвуков капацитет" , каза американският президент.

"Това е сурово напомняне за света, че след близо две години на тази опустошителна война целта на руския президент Владимир Путин остава непроменена. Той се стреми да унищожи Украйна и да подчини нейния народ. Той трябва да бъде спрян", коментира Байдън.

Лидерът на Демократическата партия заяви, че американците трябва да се гордеят, че американската военна помощ е помогнала на Украйна да се бори за своята "свобода и независимост".

Според него залогът включва бъдещето на алианса на НАТО и сигурността на Европа и САЩ: "Когато се позволява на диктатори и автократи да управляват безконтролно в Европа, нараства рискът Съединените щати да бъдат въвлечени директно в нея", добави той.

Републиканците в Конгреса блокираха подновяването на американската военна помощ за Украйна.

На 28 декември беше обявена последната доставка от предварително одобрените средства на стойност 250 млн. долара. Без действия на Конгреса бъдещето на американската помощ е под въпрос.

Белият дом съобщи, че съветникът по националната сигурност на Байдън, Джейк Съливан, е разговарял с полския си колега Яцек Сивиера относно информацията, че руска ракета е преминала през въздушното пространство на членката на НАТО Полша, по пътя си към бомбардиране на Украйна.

"Съливан изрази солидарността на Съединените щати с Полша, наш близък съюзник в НАТО", заявиха от Белия дом. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: ПутинБайдън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
рашшистите настъпиха мотиката с избиването на родилки и деца
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 58Повечето латиноси имат по 10-15 деца,)))Дори индианците в Боливия и Парагвай нямат толкова деца!
58
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Споко,US воени заявиха, че ще подготвят пратка с необходими оръжия за около 10 млрда$ и после ще изискват от Конгерса средства за попълване на военните си запаси.
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 58 Бе направо по 100-150 деца имат. Същевременно руската южна граница си е напълно сигурна. Не е като цяла централна азия да не имигрира към Русия със същите темпове каквато е общата имиграция към цяла европа събрано... и то по руски данни. Не е като чеченското и татарското население да не са с 4 пъти по-висока раждаемост от руснаците. Не е като руското население да не е спаднало от 90 на 70% от общото за 40 години. Ритай колкото щеш. Цитирам само руски официални данни.
56
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
САЩ трябва да се притесняват повече за южната си граница, милиардното латиноамериканско море ги залива. Повечето латиноси имат по 10-15 деца, докато на американците, притиснати от консуматорския капитализъм, дори им е трудно да намерят партньор в живота, камо ли за деца да мислят.
55
10
 
4
 
! Отговори
Лили Петрова преди 3 месеца
Какви гнусни коментари се виждат тук! Комунисти и русофили, вървете в Русия.
54
0
 
6
 
! Отговори
А трябва ли? преди 3 месеца
Що да трябва ? - и защо трият този въпрос? Бай Издън дал ли е логично обяснение на требованието си?
53
0
 
5
 
! Отговори
Пикасо преди 3 месеца
Да им раздава боички и хАртия и да започват да рисуват долари
52
0
 
6
 
! Отговори
Паметлив преди 3 месеца
Републиканците най-вероятно ще приложат на демократите иранската схема от изборите Картър-Рейгън. Тогава Картър е на път да постигне чрез преговори освобождаването на американските заложници, обаче ЦРУ се свързва с аятоласите и прави сделка за стопиране на преговорите, като им обещава нещо(което после явно не е дадено). Картър се проваля, а Рейгън печели, като заложниците са основен коз. Сега републиканците ще саботират Байдън, който и без това има имидж на несправящ се.
51
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
БайДжо реве, че Президентът Путин трябва да бъде спрян, но Конгресът не чува, защото си пече фейса на Хавайте.
50
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Путин, Тръмп, Си бил диктатор.Много врагове на САЩ станаха.
49
5
 
21
 
! Отговори
да преди 3 месеца
в САЩ са наследници на европейски престъпници и фашисти избягали в новия свят, затова подържат бандитска украйна, ама и тях мексиканците ги напъват...
48
2
 
16
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
E па кат толкоз искат - да влизат открито във войната. Та да им се посмеем.
47
3
 
16
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
В долен коментар ме подсетихте, че не само САЩ са наследници на каторжници, а и Канада, Австралия. В момента ни управляват баш пандизчии, верно. Ей затова тия така наречени англосаксонци, трябва да си ходят по живо, по здраво. Още пвоече, че за 200 години там се изсипа цялата папплач на света и продължава да се изсипва. Де що има кандидат каторжник, се преселва в САЩ, Австралия и Канада. А от няколко години и в Ангилия.
46
2
 
17
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
Байдън греши. Целта на Путин не е да унищожи украинския народ, а да заличи така наречената Демократическа партия в САЩ. И ще го нарпави.
45
2
 
11
 
! Отговори
Интересно... преди 3 месеца
....тия защо още не са спряли Путин, нали са господарите на света - я как за два месеца опукаха Саддам и Кадафи, сега с това джудже нещо се бавят....
44
3
 
11
 
! Отговори
Диана преди 3 месеца
Защо ли Байдън си играе на врачка,а не попита лично Путин какво иска да направи той в Украйна?!Такива тълкувания на политици изглеждат не само съмнителни,но и като указания за стремеж към постигане на определени свои цели,а в случая тези цели на Байдън явно водят до много нови убити и осакатени хора,много съсипани животи, много осиротяли деца в Украйна и Русия и много бездомни и безпарични хора в САЩ-все негативни резултати! А цената е само един разговор, среща между двамата президенти...
43
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вие сте виновни за тази война,по-точно ти мумифицирано същество.Искам да коленичи пред Путин!
42
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
АМЕРИКАНСКАТА НАЦИЯ, НАЦИЯ ОТ КАТОРЖНИЦИ И ЗАТВОРНИЦИ ИЗСЕЛВАНИ НЯКОГА ОТ АНГЛИЯ
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
260 МИЛИОНА ЗА СЕМКИ НА УКРАИНСКИТЕ ВОИНИЦИ