Велизар Шаламанов: Русия ескалира напрежение

Ключово ще бъде координирана подкрепата за Украйна като финансов ресурс
22 юни 2024 22:08, Инна Ангелова
87

НАТО обмисля разполагането на повече ядрени оръжия в отговор на нарастващите заплахи от Русия и Китай.

“Първо е важно дебатът да бъде по това каква е позицията на България по основните три теми, които бяха дискутирани на парламентарната асамблея на НАТО в София през месец май. Аз изключвам това да няма позиция на Външно министерство, защото системата на консултации в НАТО включва постоянно взаимодействие между посланиците в Брюксел и всяка една страна заявява своята позиция, или приема предложените позиции от другите страни с мълчание, което е един от механизмите за вземане на решения”, коментира бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов в предаването "Брюксел 1".

“Така че мълчанието като знак на съгласие с това, което другите страни предлагат, е всъщност легитимна позиция на България, но що се отнася до представителството - има три формата на всяка среща на върха: формат държавни глави и правителствени ръководители, формат външни министри и формат министри на отбраната. Когато една страна отива и с президент, и с министър-председател ще създаде конфузна ситуация за домакините и за самата среща", каза още бившият министър на отбраната

В ефира на Bulgaria ON AIR той добави, че от тази среща се очакват решения, които трябва да покажат силата на НАТО в тези 75 години, да покажат, че НАТО има възможност да гарантира отбраната, да използва ефективно механизмите за възпиране, защото най-доброто решение в сферата на отбраната е да бъде възпряна агресията.

Освен това, много ключово решение е как ще бъде координирана подкрепата за Украйна като финансов ресурс, но и като механизъм, по който тези пари ще се събират и ще се управляват за придобиване на въоръжения, на подготовка на силите на Украйна от самата Украйна.

“Ескалацията е в ход от страна на Русия, защото тя вече предприе демонстративни учения с средства-носители на ядрено оръжие, и то в Беларус. Освен това в изявленията на ключови фигури, като Медведев и говорителя Песков, неведнъж и пряко от президента Путин се споменава за използването на ядрено оръжие, включително промяна в доктрината на Русия, защото текущата доктрина при руска агресия в Украйна, без никаква заплаха за суверенитета и териториалната цялост на Русия, не позволява да бъде взето решение за използване на оръжия, но определено ядрените оръжия се използват в политическата реторика с цел политическа ескалация и с цел водене на една дезинформационна кампания", подчерта гостът.

Срещата в Швейцария излезе с обща декларация за запазване на териториалната цялост на Украйна, но под нея не се подписаха всички присъстващи. Същевременно точно преди тази среща руският президент излезе с ултимативни искания за възможност за започване на мирни преговори, ако Украйна оттегли армията си от окупираните от Русия четири области и Киев да оттегли желанието си да стане член на НАТО.


“След като тези заплахи са изречени от президента на страна, която разполага с огромен арсенал от ядрени оръжия, те не могат да бъдат пренебрегвани. Естествено, че са средства за натиск, но понеже този натиск не успява, виждаме, че има и други опити. Например, един призив за преки разговори между Русия и САЩ по въпроси на ядрените оръжия и стабилност, но тези разговори трябва да включват и бъдещето на Украйна, тоест Русия ескалира напрежението, включително с включения договор със Северна Корея, с опитите да притисне Виетнам, поради зависимостта на Виетнам във военно отношение, но всички тези стъпки целят само едно: да бъде оказан натиск върху свободния свят да прекрати подкрепата за Украйна и Украйна да бъде унищожена като страна, и то от Русия, която е положила подписа си 1994 година под споразумение, гарантиращо суверенитета и териториалната цялост на Украйна, споразумение в подкрепа и на това, че Украйна се отказва от ядрения си арсенал. Двата подхода са много ясни и аз лично съм уверен, че светът има здрав разум, но това изисква ефективни средства за възпиране, което включва ядрените оръжия", поясни Шаламанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от Русия
US генерал: Войната в Украйна стигна до задънена улица
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
1
 
! Отговори
гого преди 2 седмици
шарлатанов другото копие на Магарев, най големите интересчии евроатлантици, сега Шиши се мъчи да ги конкурира но е много шаблонен
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Попитайте го дали се радва на атентатите в Дагестан.
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Историята на фамилията Шаламанов се свързва с номадския начин на живот на народите от Централна Азия и Кавказ. Жителите на тези региони живеели в шали. С течение на времето, когато народите от Централна Азия и Кавказ започнаха да се преместват в постоянно пребиваване, това фамилно име започна да се използва като фамилно име на наследството. Днес това е доста често срещано в Русия и други страни от бившия СССР.
58
0
 
2
 
! Отговори
шала - юрта турска преди 2 седмици
Това фамилно име е от тюркски произход и означава "човек, който живее в хижа". Шала са традиционни номадски жилища, които са били използвани от народите от Централна Азия и Кавказ. Първоначално това фамилно име е често срещано сред народите на Казахстан, Киргизстан и Таджикистан. С течение на времето обаче се разпространява и в други
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Физиономията на този не излъчва интелигентност
56
0
 
5
 
! Отговори
точно преди 2 седмици
До Пешо от с. Мечка Такива като тоя Сталин ги оправяше с 25 години лагер в Колима!От такива пър дял ници нищо не става!
55
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Украйна е атакувала плаж с касетъчни бомби, този гнузен сайт пише за руска ескалация
54
1
 
10
 
! Отговори
кафявият език преди 2 седмици
шарлатанов, знем, че си върл евроатлантик, не е нужно да ни го подчертаваш с всяка възможност която ти поднесат.
53
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Русия не се приближава до границите на НАТО, но НАТО се приближава до Русия. Та я ми кажи кой кого заплашва?
52
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аман от тези долно продажни бивши Бкп ейци пребоядисани са се в Нато и САЩ - овци найстина Българите са много продажен народ
51
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тази изтривалка Шаламанов да же не си прави труда да отговаря, а направо чете предварително подготаения си материал. Пуделчо неземен.
50
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И с какво точно Русия заплашва НАТО?
49
1
 
18
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 2 седмици
Тагарев, Шаламанов, Запрянов са учили във Военна акедемия в Русия. Там пращаха да учат от Военния отдел на ЦК на БКП, а от МО само съгласуваха кой да отиде. Та тези като са учили в Русия са се готвили да воюват с НАТО и САЩ, и са полагали клетва да служат вярно на комунистическата партия. А сега ми кажете как тези най-добри военни комунисти станаха най-големите евроатлантици, дали не са станали чужди агенти, а може и докато са учили да са станали руски агенти.
48
3
 
5
 
! Отговори
Фитока преди 2 седмици
Дреме ми,световна война заради Украйна никой няма да води,тъй че ми дреме от празни приказки.Най-много да се стигне до инциденти с въздушното пространство на някоя гранична на Украйна държава,но ние не сме такава.Случайно или ако е нарочно ще е еднократен акт на демонстрация,но ще се разберат и пак не ме засяга.
47
4
 
24
 
! Отговори
Пешо от с. Мечка преди 2 седмици
За такива като тоя,ни крушум,ни въже а Трудов лагер за почти 30 год.
46
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Поредната марионетка на посолството се изтъпанила да ни замазва очите, кой ескалирал напрежение???? Тоя слепоок явно транслира "мисли" които са му набили в тиквата от посоллството. А е толкова просто да погледне какви ги върши НАТО примерно - какво дири в района на Китай? А какво правят САЩ в аденския залив? А какво прави Израел, който е на дотации от САЩ? САЩ е правил грабителски войни на всеки двеР години от своето съществуване, обаче Русия ескавирала?....
45
2
 
30
 
! Отговори
Последният украинец преди 2 седмици
Поредния продажник, просещ някой цент. Не си губете времето да го четете.
44
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Напрежението го генерират европа и сащ с пoдли действие се опитаха да въвлечат във военни действия една държава обаче дойде премиер който им подряза крилата
43
0
 
5
 
! Отговори
!? преди 2 седмици
До До "офффф": Недей размахва тука учебника си по граматика, а го сгъни и си го набутай в задния джоб.
42
2
 
26
 
! Отговори
Реалист преди 2 седмици
Западът трепери, щото неминуемата му загуба в Украйна означава загуба на стотиците милиарди дадени там.