Какво ще стане с Москва, ако флотът в сянка с петрол стане неизползваем?

Ще се наложи връщане към западните доставчици, което ще е победа за Г-7
24 юни 2024 20:15, Анисия Иванова
215
Какво ще стане с Москва, ако флотът в сянка с петрол стане неизползваем?
Снимка: БГНЕС

Вече повече от седмица един танкер за суров петрол стои на празен ход в Балтийско море, след като британското правителство го санкционира за това, че е част от т.нар. сенчест флот, който превозва руски петрол.

Неговата съдба, както и съдбата на три други плавателни съда, срещу които Лондон е насочил санкциите си, е важна за Русия и за целия петролен пазар, пише Джулиан Лий, петролен стратег на Bloomberg.

Този кораб, "Робон", ще даде няколко сведения за уязвимостта - или не - на това, което е критичен компонент на руската търговия с петрол спрямо западните санкции.

Отдавна се говори, че Русия заобикаля санкциите, главно чрез използването на кораби като "Робон", построен през 1997 г.

Корабите често са по-стари, оперират с непрозрачни структури на собственост, съмнителни застраховки и плават под съмнителни флагове с най-лошите показатели за безопасност в бранша.

Тези кораби позволяват на Москва да пренася барели изцяло извън обсега на доставчиците на услуги от Групата на седемте. Това, от своя страна, позволи на руските компании да налагат по-високи цени за своя петрол, отколкото са разрешени от западния ценови таван. Тази горна граница позволява предоставянето на услуги от компаниите от Г-7, само ако цената на петрола е под определен праг.

Сенчестият флот оказва най-голямо подкопаващо влияние върху този ценови таван и до мерките на Обединеното кралство не беше направено нищо за прякото му преодоляване. Обикновено мерките са насочени към корабите, които незаконно използват западни услуги, но те по дефиниция не са танкери от сенчестия флот.

Всичко това прави санкционирането на Robon - и последващото му бездействие - интересно за наблюдение. До 13 юни нито една санкция на Г-7 не е била насочена срещу танкери само поради факта, че са част от сенчестия флот, както направи Обединеното кралство. Смята се, че ЕС скоро ще предприеме свои собствени мерки и ще бъде интересно да видим дали и този път ще го направи.

През декември Международната морска организация прие резолюция A.1192(33), в която призовава всички държави-членки и съответните заинтересовани страни да насърчават действия "за предотвратяване на незаконните операции в морския сектор от страна на "тъмния флот" или "флота в сянка". Вратата може да се отвори скоро.

Ако Обединеното кралство докаже, че подобни стъпки могат да бъдат разрушителни, това би било сериозна грижа за Русия и нейните купувачи на петрол. Това е особено вярно, защото смущенията могат да станат много по-лоши, ако или Министерството на финансите на САЩ последва примера.

Ако мерките се окажат разрушителни, те ще открият нов фронт за атака срещу достъпа на Кремъл до петродолари.

Например, ако САЩ предприемат подобни мерки със сходни резултати, показателите за риска за руската експортна търговия се променят драстично в очите на купувачите. При този сценарий флотът в сянка става ненадежден. Възможно е да получават петрол от кораб, с който не желаят да работят.

"Робон" и другите кораби, санкционирани от Великобритания, няма да останат блокирани за дълго. Купувачите ще пресметнат, че въздействието от разстройването на Лондон няма да е толкова голямо, пише Джулиан Лий.

Сега "Робон" е на сегашното си място без очевидна причина вече повече от седмица. Не е моя работа да преценявам предпазливостта, която купувач в Китай или Индия може да изпитва към използването на плавателен съд, който според него е накърнен по някакъв начин или при който възможността за последващи мерки е неизвестна.

Ако флотът в сянка стане неизползваем, какво ще стане с Москва? Може би ще се наложи връщане към западните доставчици на услуги, които сега се чувстват много по-мотивирани да гарантират, че товарите отговарят на ценовите ограничения. Това би било победа за Г-7.

Анализът на Лий е от сайта на Bloomberg TV Bulgaria. Авторът е петролен стратег, който пише за Bloomberg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от Русия
В Русия ще се завърнат вербуваните от "Вагнер", сред тях са убийци и канибали
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
0
 
1
 
! Отговори
ДОНЧО преди 1 седмица
БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ РАЗВИВА ПО ПРИЧИНА ПРЕСТЪПНИЦИ БИВШИ МИЛИЦИОНЕРИ И ПРЕСТЪПНИЦИ СХЕМАДЖИИ ОТ ДС ЗАВИСИМОСТТИ И КОМПРОМАТИ ОТ КРАЖБИ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ
175
2
 
6
 
! Отговори
Справедливата преди 2 седмици
Русия не чака само на петролни ресурси,русия има и по големи природни богатства,ще дойде време когато ще търсите русия,ама тя ще избира на кой какво да даде,русия е силна и богата държава.
174
2
 
6
 
! Отговори
Юлиян преди 2 седмици
За какви"петродолари"става въпрос?Саудитска Арабия нали прекрати споразумението със САЩ за"връзването"на долара с петрола.
173
2
 
7
 
! Отговори
МОСКВА преди 2 седмици
Мен не ме мислете. Вижте какво става в Евросъюза Англия и Кравария -пълен хаус и тотал щета
172
3
 
7
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 2 седмици
Големите китайски пристанища повишиха нивото на проверки за незастраховани танкери и техническа изрядност. Дали е специално насочено срещу руските бангии не се знае.
171
4
 
11
 
! Отговори
БПФ преди 2 седмици
Хахаха, наистина ли мислите, че мрсните островни обратняци могат да забранят на Русия да продава петрол на Индия например? И как ще стане това?
170
5
 
14
 
! Отговори
Не с Москва преди 2 седмици
А Европа ще закъса за петрол!!!Защото всички знаем,че задкулисно ЕС купува пак руски петрол но чрез посредник,естествено на по-високи цени!!! ЕС ТОВА Е НЯКВА ЛГБТИ ОТВРАТ,В ТОВА ПОНЕ СЕ УВЕРИХ,СКОРОШЕН РАЗПАД МАМА ВИ ДЖЕ....ДЪРСКА!!!
169
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какво че стане, ако на главата ти падне една тиква от десетият етаж, умнико.
168
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Москва потъна, това стана. Коритото на рашките отиде на дъното. А сега с новите доставки от алианса ще почнат да падат комунистическите блокчета в кочинската столица.
167
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Странно. От средата на миналия век вървят конспиративни теории за фиаското на САЩ и Запада. Нито една не се е сбъднала. Защо още се напъват конспираторите? Малко реализъм е по-добре (за тях).
166
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Боби Това не е фентъзи. Давай го по-трезво.
165
10
 
16
 
! Отговори
Боби преди 2 седмици
ИНТЕРЕСА КЛАТИ ФЕСА помните ли този израз? В един момент целия сенчест флот спира. Какво ще стане? НЕДОСТИГ НА ПЕТРОЛ/НЕФТ В СВЕТА... Русия няма да достави на борсите (западни) своя нефт/петрол. Тези които имат недостиг на Ресурси ще трябва да се появят на Руските борси в Петербург и Владивосток. А там няма ограничения наложени от запада. Съответно ще се появи Легален алтернативен флот превозващ същия нефт/петрол който сега го прави сенчестия флот. Едно е сигурно цените ще се повишат!!!
164
12
 
10
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 2 седмици
Да бъдат потопени или конфискувани руските легени с петрол!
163
8
 
13
 
! Отговори
гого преди 2 седмици
ограничени доставки свиване предлагането скок на цената и РФ пак на далавера и опек също.
162
17
 
9
 
! Отговори
Антикомунист преди 2 седмици
Има една поговорка: докато умните се наумуват, лудите се налудуват..... Ами защо досега не сте ги санкционирали щом е толкова ефективно????? Щадите тези руски военнопрестъпници и убийци??????
161
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
С Москва всичко ще е нормално,а в ЕС цените на бензина и дизела ще станат по 3-4 евро.Възможно е и танкери с петрол да започнат да се изливат по бреговете на Европа
160
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Евроатлантизмът се изтърка и показа единствено слабостта и продажността на родните политици.
159
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бойко иска да е поне Орбан, но слаба и завладяна България му пречи.
158
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бойко и Пеевски, в момента в който усетят, че на ЕС му се клатят краката, ще прегърнат Путин.
157
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На САЩ предстои икономическо фиаско. Това ще реши натрупаните проблеми с други държави и най-сетне всички ще мирясат и отдъхнат от глобализма.