Древните египтяни оперирали още преди 3000 години

Учени откриха ортопедичен пирон в крака на мумия
16
Древните египтяни оперирали още преди 3000 години
Снимка: Reuters, архив

Учени откриха ортопедичен пирон в крака на египетска мумия на повече от 3000 години, съобщи в. "Дейли експрес", цитиран от БТА.

Откритието показва, че древните египтяни са можели да правят хирургически операции. То е направено случайно по време на ДНК тест на мумия на мъж от 11 в. пр. н.е. Пиронът е с дължина 23 см и е поставен в коляното. Фиксиран е на място с органична смола, подобна на съвременния костен цимент. Правещите изследването лекари са били толкова смаяни, че са пробили костта, за да може да огледат мястото с артроскопска камера.

Специалистите са изненадани не само от възрастта на пирона, но и от дизайна му, който съответства на най-добрите съвременни постижения за стабилизиране на костта. Изследването е направено от екип на университета Бригам Йънг.


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Не само там. В Южна Америка по-специално в Колумбия са намерени изключително добре направени медицински инструменти от обсидиан с много по-добра ергономия от съвременните, както и редица други артефакти за много напреднала медицина.
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Умниците кефите ли се и после гледате ли си тъпите коментари а ааакефете се
7
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Извода какъв е? Хората някога са били доста напред, но алчността ги е затрила. Сега ще се повтори същия филм.
6
2
 
20
 
! Отговори
69 преди 6 години
Има много данни, че древните египтяни са били много развита цивилизация. Получили са знанията си от предходни цивилизации. А древните гърци, всичко в технологично отношение, което са създали, е на базата именно на египетските знания (а в кулутурно отношение - на базата на културата на траките). Но, според официалната наука, сме произлезли от маймуните...
5
0
 
31
 
! Отговори
Владимир преди 6 години
Поредното доказателство, че съвременната цивилизация всъщност не е толкоз съвременна.
4
2
 
20
 
! Отговори
Kandidat English преди 6 години
Също като тук в ГРИЙТ ФАКИНГ - не могат да ти уцелят вената дори! За всичко се предписва ПАРАЦЕТАМОЛ даже и за РАК! Най лудата здравна система е в Обединеното Кралство! Харчат се най ОГРОМНИТЕ пари а болните са разделени в коридори разделени със пердета-по лошо и от Индия дори!!!
3
12
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Представители на извънземна цивилизация са им дали тези съвременнин медицински познания! Както и за пирсмидите!
2
6
 
27
 
! Отговори
Ястреб Велики преди 6 години
А при нас с опитите все още нищо
1
5
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А в двадесет и първи век, един премиер,след инцидент, поздравява хирурга,с думите " глей къф як касапин,наградето го бе."