Google обучава българи в дигиталния бизнес

40% от българите нямат никакви дигитални знания
Обновена: 8 апр 2016 07:05 | 7 апр 2016 21:54, Бойчо Попов
16
Google обучава българи в дигиталния бизнес
снимка: pixabay

Google стартира в България своята програма “Дигитален гараж” - нова онлайн платформа, предлагаща безплатни обучения за всеки, от ученици до предприемачи. Областите, които обхващат обученията, са дигитален маркетинг и развиване на бизнеса онлайн, съобщават от компанията.

Платформата може да помогне за справянето с едно от най-големите предизвикателства за Европейския съюз (ЕС) и Централна Европа в частност - липсата на дигитални умения. От Google посочват, че, за да успеят в новата ера, страните трябва да стимулират местното предприемачество и да развиват дигиталните умения. Така могат да помогнат на отделни хора и предприемачи да ползват пълния потенциал на интернет инструментите, както и да бъдат успешни в онлайн пространството.

По данни на Европейската комисия (ЕК) 47% от населението в ЕС не разполага с адекватни дигитални умения, а в близко бъдеще 90 на сто от работните места ще изискват някакво ниво на дигитални компетенции. Прогнозата на ЕК е, че до 2020 г. 825 000 работни места ще останат незаети именно заради липсата на такива умения.

Данните са много важни за България, защото според Индекса за дигитална икономика и общество (DESI) страната е на последно място в ЕС подял на хора с базови дигитални умения - 31%. Средната стойност за ЕС е 55%.

Освен това 40% от българите нямат никакви дигитални знания. Ниското ниво на цифрови умения на човешкия капитал е една от причините, поради които българските предприемачи изостават в прилагането на цифровите технологии, например в областта на електронната търговия.

Всичко това мотивира Google да създаде обучения по дигитални умения, които да са достъпни за всички.

В платформата потребителите могат да се възползват от безплатни уроци на различни теми - как се изгражда онлайн присъствие до маркетинг на социалните мрежи и използването на възможностите на мобилните телефони за привличане на повече клиенти. Всеки потребител може да избира темите, по които да се обучава, а завършвайки курс, може да получи сертификат от Google и IAB Europe. Курсът включва 89 урока, разделени в 23 теми. Всяка от темите пък е съставена от няколко видеоклипа, в които експерти и предприемачи споделят опит и как се използват дигиталните умения за развиването на бизнес онлайн.

"Интернет може да бъде силен съюзник на обществото, помагайки както на млади специалисти, така и на фирми, да се развиват. Със старта на българския Дигитален гараж ние искаме да дадем възможност на настоящата и бъдещата работна сила на страната да придобие дигитални умения, да подпомогнем малките и средните компании да ускорят растежа си, както и да улесним достъпа им до световните пазари", коментира Парис Чилдрес, мениджър бизнес развитие на Google за България.

Oще технологични новини - в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Бял Негър преди 8 години
Къде моа са запиша за тия урууци и колко шъ струва
13
0
 
1
 
! Отговори
Дайте линк преди 8 години
Я дайте някакъв линк да видя тия уроци
12
1
 
2
 
! Отговори
пешо преди 8 години
колко сте зле, нямам думи. вместо да се зарадвате на възможността, седите и плещите глупости. да ги вземел гугъл на работа, било с на боко парите, българите колко били велики... с кофа да ви наливат акъла в главата, пак няма да се оправите.
11
1
 
0
 
! Отговори
gost преди 8 години
Хората напред с материала тия из кооперациите ги мързи да казват за събрания г-н средков вашето протеже недев на кого на четвъртия етаж каза на арменския поп като си провеждате събрания бъдете така добри да си уведомявате хората кои какво да прави без недимлъвки това нее слободия
10
2
 
3
 
! Отговори
Алоо преди 8 години
До Ценко ЧоковНЕ ТАКА мой човек НЕ ПОД ЕДИН ЗНАМЕНАТЕЛ
9
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВАЖНО!ти си нормален ли изобщо?
8
13
 
22
 
! Отговори
ВАЖНО! преди 8 години
Курсове за професионални проруски ***!Провеждат се в наши бивши поделения на Народната отбрана. Водени са от най-добрите родни и руски инструктори в тази област с възможност на развитие в Москва и Санкт Петербург. Стартово заплащане 50 евро (НА ЧАС!!!) Не пропущай възможноста да се изceкнeш във врата на copocoиднaтa cмpaд! Очаквайте подробности за записване!
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Повечето хора нямат големи познания. Знаят, как да си свалят филми и как да боравят с браузер и Фейсбук.
6
9
 
11
 
! Отговори
Ценко Чоков преди 8 години
Google обучава българи в дигитално предприемачество, а българите обучавар цял свят в измами,кражби, фалшификации,корупция,проституция и тн.Кой от каквото разбира
5
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименБългарите са велики повече от гугъл
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Google са велики, но и българите сме велики!
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МОЖЕ, НО ПОСЛЕ ГУГЪЛ ДА ГИ НАЕМА НА РАБОТА.
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и от фейсбук като си клепнат по една тапия и после има да се чудят що никой не ги взема на работа
1
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
поредната порция балъци