Злато, сребро... татарска плячка в разкопките на Калиакра

Съкровището било в глинено гърне в пода на опожарена къща
22 авг 2018 14:30, Анисия Иванова
45

Снимка: НИМХ

Ранна сутрин, 17 август,  крепостта Калиакра - под подовото покритие на помещение, опожарено в края на XIV в., археолози откриват малко глинено гърне, в което е скрито богато съкровище.

То съдържа 957 предмета, от които 873 сребърни и 28 златни монети, 11 апликации и катарами, 28 сребърни  и бронзови копчета, 11 златни обеци, два пръстена, от които един златен и четири маниста от скъпоценни камъни и злато.

Находката е открита по време на редовни археологически разкопки, които се провеждат за петнадесета поредна година в крепостта Калиакра, съобщиха от Националния археологически музей (НИМХ).

Откритотото тази година съкровище съдържа изключително ценни монети. От направения първоначален преглед на една малка част, се констатира, че то не включва само сребърни османски монети, а и много български.

Акчетата (сребърни монети от времето на Османската империя) заемат приблизително 60% от количеството. Основно принадлежат на султан Баязид Йелдъръм (1389-1402), и малка част на неговият предшественик Мурад I (1362- 1389).

Всички скъпоценности са били укрити в края на 14 в., по време на някое от драматичните нападения над столицата на Добруджанското деспотство. Едно от тези събития е описано в една от хрониките от това време, в която е отбелязано, че през 1399 г. татарите от ордата на Актав нападат Варна и други градове по Северното Черноморие.

През 1401 г. татарите на Актав, който е бил известен като Добруджанския татар, били разгромени и разселени в различни селища като Провадия, Русокастро и др. Възможно е един от техните военачалници да е събрал откритото на Калиакра съкровище. Очевидно той ги е заграбил от различни хора и места и ги е скрил под пода на къщата си, малко преди тя да бъде опожарена.

В същата сграда, при проучванията през 2014 – 2017 г., бяха намерени част от сребърен обков от църковна книга, катарама за колан от бял нефрит, както и колективна находка от 26 медни мангъра (малка медна монета) на Баязид І Йълдъръм (1389 -1402).

Самата сграда е построена непосредствено върху руините на антични постройки и около нея се откриват богати погребения от 14 в. В един от гробовете през 2014 г. бяха намерени три златни монети, хиперперон нумизма, от времето на Никейската династия при управлението на Йоан III Дука Ватаци (1222-1254).

В годините назад, през които полуостровът е проучван, изследователите са имали късмет да попаднат на още две значително по-малки съкровища, чиито състав кореспондира с откритото преди дни. Първото включва 60 акчета на Баязид, открити разпилени върху пода на опожарено жилище. Второто се състои от 80 акчета също от времето на Баязид и един сръбски грош, но в малката каничка, в която е укрито, има 2 чифта златни и няколко единични обици и други дребни накити.

Разкопките на Калиакра тази година се финансират от Министерството на културата, Община Каварна и Националния исторически музей (НИМ).

Екипът, който работи, се ръководи от директора на НИМ доц. д-р Бони Петрунова. В него участват археолози от НИМ, НАИМ, дипломанти на Пловдивския и Софийския университети, студенти от НБУ и Шуменски университет.


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
3
 
! Отговори
Дан преди 6 месеца
Богата находка с история,която милион пъти доказва,че никой нищо не може да занесе в гроба си.Очаквам да разбера в кой музей ще е изложена за да отида да я разгледам.
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хехе
"Свети арахангел Михайл,
Райското съкровище открил
Долари,злато, платина и сребро-
Вдигнал той със райското Пежо...."
Взех да я позабравям тая песничка
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Kakvi Tatari, palni gluposti.
40
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 18

Пишеш глупости.
Повечето етнически българи са стройни, подвижни, с дълги крака, светла кожа и високи чела.
Също така, сред българите хората със светли очи плюс пъстрооките като цяло са повече от тъмнооките.
Така че, тези твои теории за тантурести матови не знам какви, можеш да си ги повтаряш само у вас - за утеха.
39
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Няма никакви татари там през 1401 година,стига сте писали глупости!Има две битки между българи и турци,първата неуспешна за турците и с победа на Мирчо Стари,а втората с големи поражения и за двете страни.
38
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Откъде пък ги измислихте сега тези татари?Татарски монети ли намерихте или какво?Я стига глупости!
37
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Татарите са били монголи.Първи Волжските българи разгромяват монголската войска,дунавските българи също успешно са се сражавали с тях и пак българите спират нашествието им навътре в Европа.Днешните татари нямат нищо общо с монголите,те са смес с европеидната раса,европеиди са и са образувани с декрет на Ленин.
36
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
до Анонимен

Абе не знам къде живеят внучкита на Сталин и на Хрусчов, но всяко пето дете в САЩ живее благодарение на купоните за храна които федералното правителство отпуска на бедните американски семейства.
35
1
 
8
 
! Отговори
EGSMBNSPTR преди 6 месеца
"четири маниста" :Д
34
3
 
13
 
! Отговори
само да питам преди 6 месеца
Къде отиват всички тези съкровища ,които се откриват в Бг ? Къде са ?
не разбирам тази Алчност безгранична
33
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Внучката на Сталин живее в САЩ.Сина на Хрусчов също.Какво повече да говорим?
32
0
 
7
 
! Отговори
Денди преди 6 месеца
Алиса в страната на чудесата!!! НИМХ означва Национален Институт по Метеорология и Хидрология! Хахах! Непросветеност блика ли блика от към теб!
Не били компютри а компоти......
31
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Такова нещо като татари няма!Татарството е измислено от Сталин също както македонизма.Татарите са българи.
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 22

Ти САЩ си ги виждал само по телевизията моля те не се прави, че имаш идея за това какво е там. Вие и за Русия толкова знаете.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 24

Я се върни в училище а?
28
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тия златни монети къде ще потънат ни интересува?
27
29
 
5
 
! Отговори
чист славянин преди 6 месеца
Нормално за татарите е да грабят и плячкосват! Предават по генетичен път тези си особености на прабългарите, които живеят вече над 1000 години омешани със славяни,траки, гърци , но си остават варварски племена !
В най - новата история , потомците на прабългарите нахлуват в цивилизована Западна Европа , но и това не им помага да преодолеят генетичната си обремененост: остават си верни на "културните" си особености .
Тези прабългарски потомци , са известни с прозвището "тъмни балкански субекти" !
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Или пък НАИМ
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тикви зелени, НИМХ не е НИМ.
24
0
 
7
 
! Отговори
COPY-PASTE преди 6 месеца
Мене повече ме интересува от къде е крадена Статията щото в Днес.бг не пишат а крадът наготово и така Бизнеса ЦЪФТИ но с кражби