Напълно случайно... Учени видяха проблясък на Големия взрив

Астрономите се надяват, че ще продължат да изследват феномени
Обновена: 10 яну 2019 20:44 | 10 яну 2019 20:42, Нели Христова
18
Напълно случайно... Учени видяха проблясък на Големия взрив
Снимка: Pixabay

Една огромна, но щастлива случайност за учените - без да предполагат, те успяха да зърнат светлина от началото на Вселената.

Не огромните им, механични уреди, а малка галактика, огъната във формата на огромен космически телескоп им позволила да погледнат дълбоко във времето и пространството.

Учените успели да наблюдават част от невероятно далечен квазар, а светлината, която премигнала в дъното му, успяла да стигне до Земята и се оказала почти толкова стара, колкото самата Вселенаа.

Макар че откритието е напълно случайно, астрономите се надяват, че ще продължат да изследват подобни феномени, които ще им помогнат да  наблюдават създаването на Вселената от първо лице.

Когато Космосът отпразнувал милиардният си рожден ден, сноп от първата светлина започнала да обикаля Космоса.

Остатъци от нея са все още излъчвани от квазара, а след това някак си попадат край галактика, която заради специфичното си огъване я усилила и запратила директно към нас, позволявайки на уредите на спонсорираните от НАСА изследователи, да я засекат.

"Ако не беше този импровизиран космически телескоп, светлината щеше да е много по-приглушена", обяснява Сиаоджей Фан, от университета в Аризона, който ръководи изследването.

То доказва и още нещо – макар учените да наблюдават и да търсят силно-гравитационни квазари в последните 20 години, те до сега не бяха виждали такива.

Светлината, идваща от дъното на Космоса обаче доказва, че те все пак са там.

Но работата, която предстои е много – данни от станции по цялата Земя и телескопи по цялото небе ще бъдат събирани, за да се направи пълна картина на квазара, дал началото на светлината.

А тя датира още от епохата на рейонизация. Тогава се появяват първите лъчи след епохата на тъмните векове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
6
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ВИДЯЛИ СЕ ТЕ НА МАЙ-КА СИ ШОРТЕТЕ!КОГАТО СИ НА ХРАНИЛКА И РАБОТАТА ТИ Е ПЪЛНА ИЗМИСЛИЦА ДА ГЛЕДАШ ГАЛАКТИКИТЕ НА МИЛИАРДИ СВЕТЛИННИ ГОДИНИ СЕ ЧУДИШ КАКВО ДА ИЗМИСЛИШ ЗА ДА НЕ ТЕ УВОЛНЯТ И СПРАТ СУБСИДИЯТА!!!ПОЛОВИНАТА НАСА Е ЗА ЗАКРИВАНЕ ВЪРШАТ САМО ГЛУПОСТИ ИЗСЛЕДВАЙКИ ЧУЖДИ ГАЛАКТИКИ!
16
5
 
5
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Това са били стоповете на бат бойко, ама били толкова черени че и *** се объркали.
15
5
 
6
 
! Отговори
Господари на сайта преди 5 години
Тапаци на рояци
14
5
 
12
 
! Отговори
Да бе! преди 5 години
Звздите им го говорят!И как са разбрали колко е 'стара' тая светлина?Или на базата на сравненито със отлежалия алкохол и затъмнението дето получават?
13
2
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
колкото са по-далече от нас галактическите обекти,толкова по-дълго време светлината е "тормозена" от "тъмната материя" и толкова е по-голямо "червеното отместване"."Господар" на.."материалния свят" е.."Времето"...В него живеем ние...Но извън него нещата са съвсем други,МНОГО "ЩУРАВИ" и невъзможни за разбиране.....поне за огромното мнозинство.."телезрители"........................."Всичко от което се нуждаеш е ЛЮБОВ!"...
12
2
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
приятно е една дама като *** да обръща внимание на такива фундаментални неща!..И това го отбелязвам съвсем сериозно!!!..........Но ще използвам случая да добавя и аз моето мнение:-НЯМА такова нещо като "Голям Взрив"!!!!!..Вселената НЯМА "начало",няма да има и край!-Тя е вечна,безкрайна,непрекъснато "преливаща" от една форма в друга,но..НЕ изчезваща!"Червеното преместване" НЕ е в резултат на "разбягването на геалактиките",а на взаимодействието на светлината с "тъмната материя".
11
2
 
2
 
! Отговори
АЙНЩАЙН преди 5 години
Това е дъното на цилиндъра на колата, в която е гръмнала нашата вселена. Сега сме в такт разширение. После следва такт изпускане...през ауспуха.
10
4
 
12
 
! Отговори
V преди 5 години
От статията разбрах че космоса имал дъно .Ако космоса имаше дъно България щеше да е много под него :))) Като смятат дъното ,,учените,, чували ли са за доплеров ефект .Да не бързат със сметките ;) Кой знай и колко галактики са пречупили светлината ;) Най вероятно дъното е тук ,а не там ;) А може това да са миганията когато господ е натиснал бутона и е казал -И нека бъде светлина :)
9
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напълно случайно след третата бутилка уиски ,учените видяха проблясъци!!!
8
3
 
20
 
! Отговори
Ужас! преди 5 години
Вие можете ли да си представите колко е голяма гореописаната глупост! Видели са си ушите без огледало и то отзад...
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Видели са нещо но и те не знаят какво е. Пишат нещо някъде и така се отчитат за заплата.
6
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От огъването на времето и пространството е възникнал първият Квазер, който по късно е избухнал за да образува Вселената.
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Квазарите са готини.Някой ден след наистина много години цялата ни позната Вселена ще се превърне в квазар.
4
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е светлината от старата Вселена, която е преминала през една черна дупка излизайки от черната дупка е възникнала тая Вселена няма никакъв толям взрив и подобни глупости.
3
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
***, днеска не си във форма. Трябваше да напишеш, че това са били светлоотразителите или фаровете на извънземен кораб, дошъл да разгледа парниковия влак.
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абе случйно бе- учените нищо не търсели, а пък ЦОП, и хванали проблясък====
1
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е пра-светлината от която Господ е създал Вселената. Хубаво, че учените най-сетне я намериха тъкмо всички се питаха накъде се е запиляла.