Учени все по-близо до "речева протеза"

Изкуствения интелект ще помогне ли на хора да проговорят?
31 мар 2020 18:50, Павел Гълъбов
6
Учени все по-близо до "речева протеза"
Снимка: БГНЕС

Четенето на мисли се приближи с една стъпка по-близо до реалността – учени са създали изкуствен интелект, който може да трансформира мозъчна дейност в текст, пише „Гардиън“, цитиран от БНР.

Още по темата

И докато системата работи по невронни пътеки, засечени, докато някой говори на глас, експертите смятат, че това може евентуално да помогне за комуникация с хора, които не могат да говорят или пишат.

„Още не сме стигнали дотам, но мислим, че това може да бъде основа за "речева протеза“, коментира д-р Джоузеф Макин, съавтор на изследването Калифорнийския университет, Сан Франциско.

В статия за сп. „Nature Neuroscience“ Макин и колегите му разкриват как са разработили своята система с помощта на четирима участника, които имали имплантирани в мозъка електроди за мониторинг на епилептични пристъпи. Те трябвало да прочитат на глас по много пъти комплект от 50 изречения, включително „Тина Търнър е поп певица“ и „Тези крадци задигнаха 30 бижута“. Екипът проследявал невронната дейност по време на говора.

Тези данни след това били вкарвани в алгоритъм за машинно обучение – тип изкуствен интелект, който превръща данните от мозъчната дейност за всяко прочетено изречение в поредица от числа.

За да се увери, че числата се отнасят само до аспекти от речта, системата сравнявала данните със запис. Поредицата от числа след това била въвеждана във втора част от системата, която я превръщала в поредица от думи. Първоначално системата произвеждала безсмислени изречения, но когато започнала да сравнява последователността на думите с изреченията на глас, започнала да се учи как поредицата от числа са свързани с думите и как самите думи следват една друга. Системата не била перфектна и допуска грешки, но за един от участниците допуснала само 3 процента грешки средно.

„Системата не чете мисли, а мозъчната дейност, въвлечена в речта“, коментира д-р Крисчън Херф от Маастрихтския университет, който не е участвал в проекта, но похвали бързината на обучението му.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако в близките няколко години светът не направи някаква беля от библейски мащаб от типа на трета световна, която да ни върне в каменната ера, а като виждаме последните глобални събития има такава вероятност, то иначе съм оптимист за бъдещето. Науката напредва и е само въпрос на време да се създаде ефективно лечение за най-тежките болести. А покрай тези научни достижения съм убеден, че човешкият живот ще се удължи поне с 20-30 години.
4
3
 
1
 
! Отговори
Размисли преди 3 месеца
Значи ревнивата жена ще може да използва този метод, за да държи мъжа си изкъсо?
А следователите ще могат ли да го използват, когато разпитват лица, заподозрени в извършването на тежки престъпления или когато получават показания от свидетели, които може би не искат да разкрият какво наистина са видели?
Но като вървим по такава линия, няма ли да стигнем до способ за тотален контрол над мисленето на населението?!
3
0
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 3 месеца
Четенето на мисли го видяхме във филма "Какво искат жените?"...
2
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма как да помогне нещо, което не съществува. Престанете да заблуждавате. ИИ няма и няма да има вероятно до края на тоя век.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Прекрасно, но ако можеха да изобретят как да накарат някои да не говорят ще още по-велико.