Хеликоптерът Ingenuity постави нов рекорд на Марс

Той се издигна на 5 метра над повърхността
40
Хеликоптерът Ingenuity постави нов рекорд на Марс
Снимка: БГНЕС

По време на третия полет устройството Ingenuity достигна скорост от 2 метра в секунда и се отдалечи от марсохода Perseverance на 50 метра, съобщи НАСА.

Контролираният от Земята хеликоптер Ingenuity извърши третия си успешен полет над повърхността на Марс в неделя, 25 април, съобщи американското Национално управление по аеронавтика и космос (НАСА).

Устройството се издигна на 5 метра над повърхността и се отдалечи от марсохода Perseverance на 50 метра.

Разстоянието стана максималното, откакто устройството е на тази планета, както и достигнатата от него скорост от 2 метра в секунда. По време на третия полет марсокоптерът временно изчезна от зрителното поле на марсохода, от който беше проведено проучването.

Първият полет на Ingenuity се състоя на 19 април, вторият на 22 април. Мини хеликоптерът с тегло 1,8 кг е оборудван с витла, способни да се върти при 2400 об / мин, както и с две камери - цветна и черно-бяла.


40
Още от Наука
Откриха бактерии, които произвеждат чиста мед
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
10
 
! Отговори
Gorskio преди 2 седмици
У БеГе-то е пълно с м.алоумници, които не могат да сменят една крушка, но имат компетентно мнение по сложни въпроси. Даже не знаят защо свети ел.
крушка - понеже имало ток. То и по кабелите тече ток, но не светят...
28
5
 
2
 
! Отговори
НАСА преди 2 седмици
До Поредната фалшифка. Оставащите символи ме ограничават да поясня и напиша наведнъж още че за целта се ползва и подобрена технология с контра въртящи се коаксиални свръх леки ротори... :-)
27
9
 
6
 
! Отговори
Сплескан натовец преди 2 седмици
Пишите в гуглето Девонския остров и гледате 'Марс" преди цветовата корекция на фотошопа :)Няма нужда да ми благодарите ,че ви отворих очите ,просто мразя да ме мамят и продават булшит!
26
7
 
1
 
! Отговори
Поредната фалшифка преди 2 седмици
До НАСА

при толкова разредена атмосфера критичната скорост - скороста на звука е много ниска
едва ли е повече от 30-40 м/с - никакви витла не могат да работят там освен ако не са огромни като на ветрогенераторите и се въртят с 3-4 оборота в минута
25
1
 
5
 
! Отговори
НАСА преди 2 седмици
Ей не четете книжки пък има и интернет.... :-) Въпреки че полетът на дрона е кратък и нисък е сериозно и трудно постижение. Защо ли ? Защото за да се издигне хеликоптер перките буквално трябва да загребват от въздуха (атмосферата). Както се знае на Марс има атмосфера но тя е 100 пъти по-рядка от Земната, при което компенсацията от 1/3 по-слабата гравитация на Марс не е достатъчна и се налага перките да се въртят с 2400об/мин, - на Земните хеликоптери перките се въртят с около 300 об/мин
24
8
 
1
 
! Отговори
Поредната фалшифка преди 2 седмици
До До22

това е само положината от лъжата
при толкова разредена атмосфера критичнта скорос - скороста на звука е много ниска
едва ли е повече от 30-40 м/с - никакви витла не могат да работят там освен ако не са огромни като на ветрогенераторите

гравитацията на марс е 1/3 от земната а атмосферата е 150 пъти по-разредена

глупости на търкалета - това ни пробутват евреите от НАСА !
23
7
 
0
 
! Отговори
До22 преди 2 седмици
Да бе и аз се чудя като няма атмосфера как витлата на хеликоптера създават тяга да го издигнат
22
10
 
2
 
! Отговори
Поредната фалшифка преди 2 седмици
атмосферното налягане на марс е около 4 мм живачен стълб
никакъв летателен апарат без реактивна тяга не може да лети там

поредните фалшифки снимани на остров Девон
21
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това, чудо не трябва ли да лети по добре от на земята на Марс атмосферата е силно разредена гравитацията е по малка от земната на, земята дроновете по половин час летят и не 5 метра ми над 300 височина
20
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До от ЮАР 18

Вярвате и в Дядо Коледа нали както вярвате и на НАСА. По принцип двете неща са горе-долу едни и същи по смисъл.
19
6
 
4
 
! Отговори
1234 преди 2 седмици
И какъв е смисъла да се овладява планета, на която няма нишо? За живеене не става освен ако няма ценни метали, но подозирам, че някой ни е изпреварил, щом е докарана от състояние на водна планета до суха скала....
18
4
 
9
 
! Отговори
от ЮАР преди 2 седмици
До Хахаха
Да бе, да, и Холивуд докараха половин тон камънаци от Луната, че и раздадоха на сума ти университети и няколкостотин хиляди инженери, учени, техници, доставчици и кой ли още не пазят тайната на снимачната площадка на Холивуд. И СССР пази тайната, ше знаеш - изградили навремето няколко радара да следят снимачната площадка, че и кораб около луната бяха пратили, че от луната да следи снимачната площадка. Преливате от акъл!
17
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До от ЮАР

Това от Дикавари-то ли го научи или от канал Хистори?
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А юпитеровци в САЩ не летяха ли с НЛО или само марсианци за сега.
15
4
 
14
 
! Отговори
от ЮАР преди 2 седмици
До Анонимен 3
На марс, драги ми недоучил, има атмосфера. Гъстотата е 1% от земната. Обаче, гравитацията е една трета от земната. Това прави възможно този дрон да лети и снима. Още преди 10 години, Американски дрон с разпереност колкото Боинг 747 и много перки и електромотори се издигна на височини от над 30 км и можеше да прекарва денонощия в полет. Хората са тествали Марсианския дрон в барокамера и не са кръчмарски философи, а истински инженери.
14
5
 
17
 
! Отговори
от ЮАР преди 2 седмици
До Хахахах

Всяка обсерватория с достатъчно добър телескоп вижда много ясно и с подробности оборудването оставено на Луната от мисиите Аполо. Оставени са и специални огледала, които отразяват обратно лазерни лъчи изпратени до тях и така се измерва точно разстоянието до Луната, което е променливо поради елиптичност на орбитата. Аман от конспиративни глупотевини!
13
9
 
3
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 2 седмици
нали щеше да има Хотел на Марс -дори има записани клиенти ? А те се радват че някакво детско хеликоптерче направило 10 метра напред и назад!!! Боже колко сме Невежи -БОЖЕ!!! Много сме далеч от Итсинската Вселена!! Като първобитно дете с каменна секирка срещу дрон с ракети! Ще Ни трябват поне 2000 г за да стигнем донякъде въобще!!
12
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На кадрите, защо няма марсианци, или идват на гости на нас земляните да летят с НЛО-то си.
11
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
НАСА сила, изхарчиха трилиони долари откак съществуват за да закарат един хеликоптер някъде в пустинята и да го вдигнат на 5 метра.
10
12
 
6
 
! Отговори
Хахахах преди 2 седмици
Имат над 20 милиарда бюджет на година а не могат направят един сателит който да показва Земята от космоса наживо? Или поне да бяха сложили една камера на Луната. Досега трябваше да има хиляди такива. А то няма нито една. Всички "снимки" са фалшиви.
Дори от НАСА си признават че нямат снимка на цялата Земя. Последна "истинска" снимка била като ходили до Луната през 1972г. От тогава до сега нищо.