Ще стане ли средната възраст на хората 130 години?

До такова заключение стига ново изследване във Франция
29 сеп 2021 19:40, Нели Христова
114
Ще стане ли средната възраст на хората 130 години?
Снимка: Getty

През 1965 г. 90-годишната Жана Калмент сключва сделка с адвокат, наполовина на нейната възраст. Тя ще му завещае апартамента си, а той ще й плаща 2500 франка на месец дотогава. 30 години по-късно адвокатът беше мъртъв, Калмент все още беше жива, а семейството му й плаща дължимото по сделката още две години.

Те все пак се разминават леко. Ново проучване твърди, че Калмент, най-старата жена в света, би могла лесно да продължи да живее много по-дълго. Изследването на "полусуперстолетници" установи, че след 108-годишна възраст, в статистически смисъл ние преставаме да остаряваме.

Едно от определенията за стареене е, че вероятността от смърт се увеличава с напредването на възрастта. Така че 90-годишен човек е 1500 пъти по-вероятно да умре през следващата година, отколкото 9-годишно дете. Има все повече доказателства, че вероятността при по-възрастните намалява.

Сред тези, които живеят след 110 години, известни като супер-столетници, или 105, известни като полу-супер-столетници, изследването добавя тежест към идеята, че рискът от смъртност се фиксира.

В своя анализ на национални бази данни, който включва почти 10 000 мъже и жени от Франция, които са живели над 105 години, учените не могат да открият очевидна горна възрастова граница. Това не означава, че тези хора са безсмъртни: нивото, при което годишният риск от смърт се фиксира, е 50%, което означава, че оцеляването всяка година е въпрос на късмет.

Авторите на най-новото изследване твърдят, че това означава, че трябва да очакваме, че хората ще живеят по-дълго от 122 години, колкото е живяла Калмент и може би ще достигнат дори 130 години.

Според тяхната статия, публикувана в списанието Royal Society Open Science, за някой на 110 години днес шансовете да достигнат 130 са около 1 на милион. Но ако достатъчно хора достигнат до тази възраст, с напредъка на съвременната медицина, животът до 130 години става правдоподобен.

"Увеличаващият се брой на столетниците прави възможно максималната отчетена възраст при смъртта да нарасне до 130 години през настоящия век", пишат учените.

По-важното обаче е, твърдят те, че това проучване хвърля светлина за самия механизъм на стареене. Някои животни, като мидите, изобщо не стареят, а ключовата цел на геронтологията е да разбере защо. "Твърдото емпирично разбиране за човешката смъртност в крайна възраст е важно като като основа за изследванията, насочени към намиране на лек за стареенето", казват те.

Професор Андрю Скот от Лондонското бизнес училище не участва в изследването. Той твърди, че има ограничение за това колко анализите на възрастни хора могат да ни кажат. Според него първите супер-супер-столетници ще достигнат епохи, подобни на Матусал, благодарение на науката, а не на статистическия шанс.

"Ако трябва да изживеем много по-дълъг живот от 122-те години на Жана Калмент, това със сигурност ще се получи в резултат, разбира се ако изобщо се случи, на пробиви в биологията", на мнение е той.

Констатациите на статията се вписват в текуща дискусия за степента, до която е възможно да се удължи животът или дори в известен смисъл да се "излекува" застаряването.

Скот, автор на "Новият дълъг живот", казва, че фокусът върху дълголетието пропуска смисъла.

"Докато по-дългият живот е ценен, наистина ценното е да осигурите запазване на продължителността на здравето според продължителността на живота. Когато това се случи, разбира се, ние ще оценим изключително много по -нататъшните подобрения в живота."

Това, което изследването ни казва обаче е, че всички можем да очакваме да се борим с тези проблеми. "Това, което наистина е хубаво в това проучване е, че само подчертава точката, че независимо от възрастта ви, трябва да се подготвите за по-дълъг живот напред, отколкото бихте си представяли преди."


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
6
 
! Отговори
Нема как преди 2 години
дизайнерите на Covid19 са помислили за всичко ...
94
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 110 - Фалшивите храни, срреса и замърсяването са проблем на ... бедните хора.
93
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости, с това замърсяване, фалшива храна и стрес неми се вярва ама хич.
92
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 106 - И другото е, че от всичко което знаем за стареенето, излиза, че ако можеш да забавиш процеса, вероятно може и да го спреш напълно, което всъщност ще те подмлади. Стареенето е състезание на организма с времето, при което организма може да се самопоправя все по-трудно и по-трудно. Даде ли му възможност, да се възстановява, както е можел на 17-8 години, старостта вече няма да е проблем.
91
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 106 - Проблемът при генното модифициране при хората, освен етичен и леглаен, е с това, че нямам достатъчно данни и знания, за да кажем, кое ще работи след 30-40 години. Тъй като екпсериментите с хора не са разрешини (както е и правилно), няма как да тестваме това. Единственият разумен начин е генна терапия, при вече родени хора, но там има също множество морални и технологични предизвикателства. Притеснява ме, че някоя корпорация ще открие начин и ще извива ръцете на държавни лидери.
90
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тия лабораторни вируси по скоро пр2движдам да стане 40-50
89
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ок 130 ама да мязаш на 30. Инак ако си като птеродактил, не мерси.
88
0
 
24
 
! Отговори
Оптимист преди 2 години
Дали ще живеем до 130 г. не е сигурно ... обаче възраста за пенсиониране бавно и полека може да стигне до 150г. ... за всеки случай .
87
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има, но така искат да го извъртят,че да е достъпно за 0.5% от населението, а за останалите да има "пакети" - примерно 10 години младост, ама с дълг, деот ще го изплащаш 15 години. Това е пътвоя път. После е два пъти по-скъп.
86
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в България не се вижда такова нещо, тук на 40-50 масово си заминават.
85
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако всички хора по Земята се ваксинират срещу коронавируса, средната възраст на хората може и 180 години да стане!Ваксинирайте се и ще живеете до 180 години! При три дози - може и до 200 да стигнете!
84
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато не разработят метод за успешно присаждане на глава или поне на мозък идеята с безмъртието е фантасмагория.
83
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази прилича на баба ми, която не доживя 130, а само 95
82
4
 
3
 
! Отговори
Цитат преди 2 години
Дните на живота ни са естествено седемдесет годиниИли даже, гдето има сила, осемдесет години;Но и най-добрите от тях са труд и скръб,Защото скоро прехождат и ние отлитаме.
81
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България при текущото положение, няма да стане.
80
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уха, стой та гледай как за десетилетия с политрешения и голямата баданарка ще докарат средната продължителност до 150 лазарника, за да се пенсионираме на 140. ЕС политиците ще променят законите за еволюцята с едно щракване, а не да се мотка природата стотици хиляди години.
79
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, ще стане благодарение на ваксините. Биг фарма ще се погрижи да се изхождаме меко и леко и ще ни подобри чревната флора и ще процъфтим.
78
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продължителността на живота в България намалява. Тук икигай е невъзможен.
77
1
 
15
 
! Отговори
Някой преди 2 години
"Ще стане ли средната възраст на хората 130 години?"Благодарение на фирми като: Нестле, кока кола, данон, орео, астра зенека, пфеизър, и още много много тях подобни... ТВЪРДО НЕ!!!
76
6
 
19
 
! Отговори
неандерталец преди 2 години
И кое му е хубавото да живееш 50-60 години като пенсионер? Животът е хубав ако си млад и богат.