Франсис Фукуяма: Путинизмът няма да надживее Путин

Такива уж могъщи държави всъщност са крехки
22 сеп 2023 21:30, Стела Стоянова
213
Франсис Фукуяма: Путинизмът няма да надживее Путин
Снимка БГНЕС, архив

"Путинизмът няма да надживее Путин", казва известният американски философ и политикономист с либерални възгледи Франсис Фукуяма в интервю пред украинския тв водещ Дмитрий Гордон.

Фукуяма е професор в Станфорд, стана прочут с труда си "Краят на историята и последният човек" (1992 г.).

На въпрос вижда ли се краят на историята на Путин, Фукуяма отговаря:  "Опасно е да се разсъждава за каквито и да е краткосрочни събития в Русия. Не бива да се разчита на краха на Путин в близко време, но смятам, че системата му на управление е слаба. Той взриви властта си и затова не смятам, че путинизмът ще оцелее и няма да надживее смъртта на самия Путин", цитира "Сега".

"Може ли Русия да се разпадне за ден, както изненадващо за Запада се случи едно време със Съветския съюз ", пита Гордон.  "Такива уж могъщи държави са всъщност много крехки. Русия има много слаби места и счупването може да стане, когато центърът отслабне. Руските региони ще започнат да се движат в различни посоки и ще има голямо вътрешно напрежение. Китай и Русия не са истински приятели. Китайците претендират за част от руската територия. И рухването може да стане във всеки момент в бъдещето, когато руската власт се дискредитира достатъчно. Този процес е започнал вече", отговаря Фукуяма.

"Не съм футуролог, за да кажа как и кога ще свърши войната между Русия и Украйна. Смятам, че украинската армия ще пробие руската отбрана в южната част на Украйна. Това ще стане скоро. Когато това се случи, когато Крим бъде освободен или обкръжен, което ще направи по-нататъшното руско присъствие нежизнеспособно, тогава ще се отвори пътят към политическо регулиране на конфликта".

Прогнозата на Фукуяма за бъдещето на човечеството, е, "че стигнахме исторически прогрес с всички онези институти, които създадохме за бърза реакция на конфликти. Така възниква след Втората световна война и Европейският съюз, който промени ситуацията в Европа към по-добро. Днес е невъзможно да си представим война между Франция и Германия. Мисля, че с времето се учим. Процесът никога не върви в права линия. Има възходи и падения. Формулата на щастието на отделно взетия човек и човечеството като цяло  е в това да се уважава човешкото достойнство. Има няколко равнища – правителствата трябва да уважават човека от гледна точка на защитата на неговите права, обществото трябва да уважава човека и да се отнася към него като към равен. Когато това е факт, се създава основата за самоуважението и това дава възможност на хората да постигат нещо в света. Това е фундаментът за благополучен живот".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
10
 
4
 
! Отговори
Истината е преди 7 месеца
Винаги,който е Русия,стига до просия..Четете историята..Няма държава , която да е добре щом се е доверила на Русия..Последните примери...Украйна, Беларус,Армения, България....
97
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ниските мъже са комплекcapи
96
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Командващият Руския черноморски флот адмирал Виктор Николаевич Соколов изглежда е загинал при днешния удар на Украйна срещу щаба на Руския черноморски флот. Информацията съобщи един от каналите в Телеграм, посветени на новини от Крим - "Кримский ветер".
95
0
 
3
 
! Отговори
Идеалист преди 7 месеца
Нали историята беше свършила....? Историята ще свърши, когато настъпи топлинната смърт на Вселената.
94
7
 
0
 
! Отговори
1099 на Папата преди 7 месеца
Билкарят Омуртаг пречука кучето защото е българин пишат гърците................За начало на 1099 на Папата германци изтребвали Французи които тогава са ХОЛАНДЦИТЕ...........Хибридна военна ГРЕШКА............ ГЕРМАНЦИТЕ ИЗБИВАЛИ ИСЛЯМСКИТЕ АРАБСКИ КОНЕ НА ХОЛАНДЦИТЕ...................Холандеца КАРЛ ВЕЛИКИ навремето му подарили КОН арабите
93
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хахаха... почнаха да вадят безименни либерални мухли от ръкавите. Явно Путин здраво ги мачка!
92
3
 
10
 
! Отговори
Толкова простотия преди 7 месеца
"Русия, която представлява уникална цивилизация.." с 5 думи, как успя да създадеш?
91
12
 
6
 
! Отговори
Педерас преди 7 месеца
Краят на путинизма ще бъде ознаменуван с мета-евро-гейпарад в цяля Европа!
90
5
 
11
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 7 месеца
Още не могат да си оправят ладите, идват с китайски меню на компютъра.
89
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
A какво става са края на исторята, а какво става с края на историята?
88
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Русия, която представлява уникална цивилизация, е предназначена да стане страна - Ноев ковчег. Определено има достатъчно място за самите руснаци. За най-добрите на Запад и в други страни, вероятно също.
87
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Английският журналист Джон Милер: " тази война има много аспекти. На първо място, това е гражданска война в Украйна между украинските националисти и руското малцинство. Това е и опит на Русия да осигури своите геополитически, геостратегически важни райони като Крим. Но това е и опит на НАТО да навреди на мощта на Русия и дори на мощта на Китай. И така, това до голяма степен е опосредствана война, в която НАТО използва украинците за водене на война с Русия. И проблемът е, че страните от НАТО всъщност не се интересуват от живота на хората или градовете на Украйна."
86
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"франсис Фукояма - изпушил капиталист, мечтаещ Р" - всъщност е краен либерал. Този мрази капитализма, но не знае какво иска...
85
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Английският журналист Джон Милер: "Бях тук през 2014 г., Така че бях наясно с част от случващото се тук. Но през последните осем години бях шокиран,когато кварталът ми беше подложен на обстрел. Ракетите паднаха точно пред входната ми врата, изгорели коли, разпръснати из кварталите ми. Две училища бяха обстреляни, едното точно от другата страна на улицата от мен. Ясно е, че украинското правителство преследва и убива собствения си народ. То твърди, че Донбас е част от Украйна. Така че, това е просто неопровержим факт, че Украйна убива собствения си народ в рамките на осем години."
84
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
A какво става с контранастъплението?
83
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Английският журналист Джон Милер: "украинската армия е нацелена към мирните жители. И това е неприятната истина. Също така, повечето хора тук в Донецк подкрепят руската инвазия или специална военна операция, както я наричате, и все повече подкрепят присъединените части към Русия, защото на Запад много често се казва, че никой в Украйна не подкрепя действията на Русия и че Русия убива цивилни. Отчитайки тази страна на конфликта, за Западните зрители е много неприятно да чуят, че има и друга страна на историята."
82
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Английският журналист Джон Милер: "тук, в Донецк, основната новина е фактът, че украинската армия всеки ден обстрелва цивилни райони тук, в Донецк, убивайки десетки цивилни, включително деца. През последните десет дни присъствах на погребението на две деца тук в Донбас: шестгодишната Алина и осемгодишната Мария, само две от многото деца, които бяха убити през последните седмици и месеци. И, разбира се, все по-често това се прави с помощта на оръжия и боеприпаси на НАТО."
81
4
 
4
 
! Отговори
Антикомунист преди 7 месеца
Разберете най-после, че комунизмът остана в 20-ти век. Свърши! В Русия го доказват като се превърнаха в по-големи империалисти от американците и в Китай дето станаха най-големите капиталисти.
80
6
 
3
 
! Отговори
Реалността е друга преди 7 месеца
Путинизмът е вечен. За съжаление. Колко бързо забравихме какво е Открит лист, какво е Кльон. Какво е желязна завеса. Във всяко джудже се крие мание за величие. Всеки комплексар вярва че една лъжа като се повторя става истина. От това оттърване няма.
79
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не са важни милиардерите а обикновените хора, на които вече започва да им писва. Аз чувам писъка вече...