¬сички погледи сега са насочени към »зраел, какъв е кошмарни€т сценарий?

ўе има ли отговор на атаката от »ран?
14 апр 2024 22:22, јлександър ѕопов
160
¬сички погледи сега са насочени към »зраел, какъв е кошмарни€т сценарий?
—нимка: Ѕ√Ќ≈—/≈–ј

ѕрез изминалата нощ »ран извърши безпрецедентна директна атака срещу »зраел, използвайки стотици дронове и ракети. »зраелските сили об€виха, че 99 процента от ракетите и дроновете, изстрел€ни от »ран през нощта, са били прехванати, без да достигнат целта си. »ран каза, че атаката е в отговор на смъртоносното нападение по сградата на иранското консулство в ƒамаск, в —ири€, преди две седмици, в което загинаха седем представители на  орпуса на гвардейците на »сл€мската революци€. ƒо какво и докъде ще отведе всичко това оттук насетне зависи до гол€ма степен от решението на »зраел как ще отговори на иранската атака, отбел€зва Ѕи Ѕи —и.

—траните от региона, а и от други точки на света, призоваха за сдържаност. ѕодобен призив дойде дори от страни, които дълбоко ненавиждат ирански€ режим.

»ранците сега се придържат към лини€та: "—метките б€ха уредени, въпросът е приключен, но не отвръщайте на удара ни или в противен случай ние ще устроим толкова мощна атака срещу вас, че вие н€ма да бъдете в състо€ние да € отблъснете“.

ќще по темата
Ќо насто€щото правителство е едно от най-твърдолинейните в израелската истори€, припомн€ Ѕи Ѕи —и. “о реагира в рамките на н€колко часа на смъртоносното нападение на „’амас“ на 7 октомври миналата година, после предприе офанзива в ивицата √аза и вече над шест месеца води война с радикалното палестинско движение там.

—ега израелски€т военновременен кабинет е малко веро€тно да остави без отговор тази пр€ка атака от страна на »ран, колкото й ограничени да б€ха нейните последстви€ на терен, посочва Ѕи Ѕи —и. ј израелски военен говорител вече каза, че »зраел ще отговори на иранската атака "с действи€, а не с думи", предаде ƒѕј.

“ака че какви са израелските възможности за действие? Ѕи Ѕи —и прогнозира три възможни сценари€.

»зраел би могъл да се вслуша все пак в призивите на съседите си и да про€ви „стратегическо търпение“. ѕри този подход »зраел може да се въздържи от директен ответен удар срещу »ран и вместо това да продължи да взема под прицел прокситата на »ран в региона, като „’избула“ в Ћиван или военни обекти в —ири€, както прави от години.

“ел јвив може да накаже »ран чрез сери€ от удари, подобни на иранските, които да са внимателно преценени, да бъдат извършени с ракети с гол€м обсег и да вземат под прицел само онези военни бази, от които иранците предприеха атаката си миналата нощ. ¬ този случай »ран ще възприеме това като ескалаци€, защото това ще бъде първи€т път, в който »зраел би атакувал »ран директно.

Ќо »зраел може да реши да даде още по-сериозен отговор на иранската атаката, като нанесе удари по бази, тренировъчни лагери или командни и контролни центрове на вли€телните ирански републикански гвардейци.

јко избере вариант 2 или вариант 3, »зраел може да предизвика отговор от страна на »ран. » тогава ключови€т въпрос ще бъде дали всичко това н€ма да въвлече —јў в пълномащабен конфликт между иранските и американските сили в региона. —јў имат военни бази във всичките шест арабски страни в «алива, както и в —ири€, »рак и …ордани€. “е може да станат мишена за огромните ирански запаси от балистични и други ракети, които »ран съум€ да натрупа през годините въпреки международните санкции, отбел€зва Ѕи Ѕи —и.

»ран може да извърши още нещо, което заплашва да направи от дълго време в случай, че бъде нападнат – да затвори стратегически важни€ ќрмузки проток, като използва мини, дронове и бързи щурмови катери. ѕо този начин »ран би прекъснал почти една четвърт от световните доставки на петрол. ј това е кошмарни€т сценарий, който би въвл€къл —јў и държавите от «алива в регионална война. ћного страни сега полагат денонощни усили€, за да избегнат именно този кошмарен сценарий, пише Ѕи Ѕи —и./Ѕ“ј

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


160
ќще по темата: »ран»зраел
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
125
1
 
0
 
! ќтговори
”т преди 2 месеца
“ова което направи »зраел в ƒамски е неформално об€в€ване на война, »ран отговори формално с война.—ега евреите н€мат избор и ще стане пълномащабна,но големи€т въпрос е —јў ще се намеси ли?—тане ли това.“рета световна война е само въпрос на месец.
124
0
 
1
 
! ќтговори
Ѕла бла бла преди 2 месеца
яде ми се *** с люто, други простотии не ме интересуват :))))
123
3
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
“ова, което прави »зраел в ивицата √аза е недопустимо. “о е геноцид и арабските държави ще се обедин€т и ще нападнат »зраел. —јў ще ги защитава до време, но после ще се оттегли, за да не се намеси и –уси€ и тогава ще стане страшно за всички. Ѕ€х в …ерусалим и вид€х какво представл€ват евреите. «а т€х парите са над всичко включително и човека. Ќе случайно навс€къде в ≈вропа са били гонени. ѕриютени са в —јў и те го управл€ват. Ќали знаете, че те печатат долара?
122
0
 
3
 
! ќтговори
баба мара преди 2 месеца
това не е нищо ново този проблем е от 1949 г сащ подкреп€т израел оон не можеда се справи и ето го резултата сега ще се би€т подмолно вид€ха се отбранителнитевъзможности на израел сега ще почне едно превъоръжаване в арабски€ св€т
121
3
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
—мърт на ционизма ,света тр€бва да се избави от това зло!
120
3
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
”битите ирански офицери не са били в посолство, а в н€какъв щаб на терористи, което иранската пропаганда нарича "посолство". ѕросто е представителство или квартира на ’амас или ’избула.
119
2
 
4
 
! ќтговори
Ќе е ли €сно? преди 2 месеца
ƒо Optimist: ƒобре, в —ири€ н€ма, но (да кажем) в Ѕахрейн има. “ова нищо не промен€. «ащо например »ран да не сметне, че присъствието на висш израелски политик или военен в посолството на »зраел в Ѕахрейн е заплаха на нейната национална сигурност и да им изпрати н€ко€ ракета. ƒържавни€т тероризъм си е държавен тероризъм.
118
1
 
0
 
! ќтговори
Optimist преди 2 месеца
ƒо Ќе е ли €сно?”местен въпрос, но в ƒамаск никога не е имало израелско посолство. ≈динствената арабска държава с дипломатически отношени€ с »зраел е ќј≈ (мисл€ от 2022г), а мисл€ и Ѕахрейн.јмериканско представителство в ƒамаск пък н€ма от поне 15 години.
117
0
 
2
 
! ќтговори
Ќе е ли €сно? преди 2 месеца
ƒо –азмисли: ѕо та€ логика и присъствие в израелското посолство в —ири€ може да се счита за заплаха за »ран.  ак ще изглежда една ракетна атака на »ран срещу посолството на »зраел в —ири€ или в н€ко€ друга държава? ясно е, че с такива словесни еквилибристики може да се оправдае всичко. Ќо посолството се счита за територи€ на държавата, на ко€то принадлежи.
116
7
 
6
 
! ќтговори
–азмисли преди 2 месеца
 акъв го дир€т в —ири€ високопоставени ирански офицери? » каквото са си търсили са го намерили в сградата на посолството и в —ири€.Ќападението на »зраел тогава(наивно е да се мисли, че е било случайно) е насочено към неутрализиране на заплаха за държавата »зраел на чужда територи€.“оест »зраел не е нападал »ран на негова територи€, докато сега »ран направи едно мащабно нападение над територи€та на »зраел и това н€ма да остане без отговор. акъв ще е предстои да видим
115
0
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
 ошмарни€т сценарий е ти€ се вдигат и довтасват в ≈вропа.
114
3
 
3
 
! ќтговори
ƒо 125 преди 2 месеца
—ъгласен съм, колега. ∆алко, че не му разрешиха да изтреби болшевизма и да изгори кремъл.
113
1
 
6
 
! ќтговори
ƒо 140 преди 2 месеца
«а –уси€ и »ран ли става дума? –уснаците воюват в ”крайна с помощта на ирански дронове, а в зам€на снабд€ват исл€мистите с руски ракети
112
2
 
13
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
 аква иранска атака, това б€ха само фойерверки, за които даже б€хте предупредени. Ќе сте видели още атака.
111
12
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
 огато »зраел избиваше и продължава да избива деца и цивилни - в отговор на това че изклаха техните деца, само че вие русофилите сте толкова простти, тъппи и елементарни, че мозъците ви не могат да сметнат 2 и 2. —ъщото и със посолството в —ири€ от което се стрел€ към »зраел, но русофила е безмозъчно животно, което повтар€ некви евтини и скалъпени простотии. ўе дойде и ваши€ ден, а тр€бваше да ви изкол€т 89-та.
110
8
 
9
 
! ќтговори
—андо преди 2 месеца
»зраел губи войната в √аза и се вид€ че »ран може много лошо да ги ступа. ј са гъкнали ще €дат много бой а може и от картата да изчезнат
109
4
 
19
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
¬ижте кой участва "непр€ко", но всъщност изключително активно и в украински€ и в близкоизточни€ конфликт,както и във всички други конфликти по света,кой е във ¬—я ј манджа меруди€ и ще ви стане €сно кой е основни€ източник на несигурност и напрежение по света.
108
10
 
17
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
«а да е честно - нека »зраел също удари “ехеран със 100 балистични ракети и над 300 дрона. ј дали ще успе€т брад€салите са свал€т нещо - това е техен проблем.
107
4
 
6
 
! ќтговори
135 хей простак преди 2 месеца
войниците н€мат "началник", а имат  ќћјЌƒ»–.
106
10
 
19
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
”бийството на деца какво е?  огато »зраел избиваше и продължава да избива деца и цивилни хора, никой не ги обвини, че това е безразсъдно. «ащо?