Весела Казакова в "Звярът е още жив"

Филмът в тандем с Мина Милева на СФФ
Обновена: 8 мар 2016 07:58 | 8 мар 2016 07:57, Петя Славова
1
Весела Казакова в "Звярът е още жив"
Снимка: София Филм Фест
След предизвикалия разгорещени дебати „Чичо Тони”, творческият тандем Мина Милева - Весела Казакова ще представи новия си филм „Звярът е още жив” по традиция първо пред българска публика. Прожекцията ще се състои на 20 март от 19 часа в зала „София” на бившия партиен дом – изненадваща и провокативна локация за събитие в рамките на предстоящия юбилеен фестивал. С този филм се закрива официалната програма на феста.
 
Докато лявата идея се сгромоляса в нашите страни, на запад все по-усилено я преоткриват. Трудовете на Маркс бележат рекордни продажби, а анализите на капитализма стават все по-актуални. Българин, бивш горянин и борец против комунизма, прави подобни анализи в затвора през 1951 година.
 
Неговата внучка, раздразнена от модерността на лявата идея и директната й корелация с трагичното състояние на България, изважда тези сведения, за да възстанови колективната родова памет, разпаднала се в поколенията - пъзел от историята, която продължава да бъде замитана под килима. 
 
Филмът е с необичайна форма, преплетена с живописна анимация, а нелинеарният разказ е базиран на диалог между двамата. Продължение на диалога, който са водили когато тя е била дете, дядото все още жив, a тя нищо не е разбирала. 
 
Със специалното участие на Руси Чанев и Весела Казакова, монтаж Донка Иванова, камера Али Кроуфорд, Пламен Гелинов, Димитър Костов, Мина Милева, музика Емилиян Гацов-Елби, звуко-обработка Георги Маринов, aнимация и ефекти Мина Милева, сценарий и режисура Мина Милева и Весела Казакова; продуценти Мина Милева и Весела Казакова – Активист38
 
Социалните и политически теми не за първи път вълнуват Мина Милева и Весела Казакова, които работят заедно от 10 години. Мина  Милева е завършила анимационна кинорежисура в НАТФИЗ, има и магистърска степен по кинорежисура от академията „La Cambre”, Брюксел. Нейните анимационни филми са удостоени с награди, участват в селекцията на много фестивали.
 
От 1996 година Мина работи като аниматор и продуцент, режисьор на анимационни филми в Британската анимационна студия. Весела Казакова завършва икономика на социално-културните дейности и актьорско майсторство в НАТФИЗ. Като актриса става известна извън пределите на България в годините 2002-2007 - най-добра актриса в Москва, изгряваща звезда на Берлинале, с много национални и международни награди. Заедно с актьорския си талант, Весела развива умения в продуцентството и режисурата. 
 
Предишният филм на Мина и Весела „Чичо Тони, Тримата глупаци и ДС” (2014), носител на осем международни награди, предизвика бурни отзиви сред българските зрители и се вписа във все по-силната вълна на политически и социални движения. Друг продуциран от тях филм - анимационният „Заради мама”, е първият български филм, закупен от телевизия АРТЕ директно от продуцента, без посредничеството на дистрибутор. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
5
 
32
 
! Отговори
Сульо преди 8 години
НА тези от филм на филм са по големи и по големи ***. Няма ли кой да ги такова па да спрат да правят филми...