Радост! Всички столичани с канализация до 2011 г.

До 2011 година да бъде изградена канализацията в кварталите "Манастирски ливади", "Кръстова вада", "Горна баня", "Суходол"
24 фев 2008 16:01,
13
Радост! Всички столичани с канализация до 2011 г.
Към 2011 всички в София ще се радват на канализация. Снимка: БГНЕС

До 2011 година да бъде изградена канализацията в кварталите "Манастирски ливади", "Кръстова вада", "Горна баня", "Суходол", "Модерно предградие" и в селищата от район "Кремиковци", предвижда Стратегията за развитие на инженерната инфраструктура на Столичната община, която ще бъде внесена утре за обсъждане в Столичния общински съвет.

За БТА заместник-кметът по строителство Ирина Савина допълни, че за същия период ще бъде подменена и водопроводната мрежа във "Владая", а "Симеоново", "Драгалевци" и "Панчарево" ще са с изградени главни отвеждащи колектори.

Стратегията, която е разработена в съответствие със Закона за устройство на територията, обхваща периода на развитие на канализационната и на водоснабдителната мрежа и корекциите на речните корита от 2007 до 2020 година.

В нея са включени два периода - краткосрочен /от 2007 до 2013 година/ и дългосрочен /от 2014 до 2020 година/, които са съизмерими със схемата за финансиране на проекти от ЕС, обясни Савина.

В анализа на водоснабдителната система на Столичната община се отбелязва, че 100 процента от жителите й са осигурени с нормално водоснабдяване. На територията на общината има 4075 километра водопроводи, но сегашното им състояние води до загуби на вода при преноса й.

Лошо е и състоянието на главните помпени станции, до момента не се използват оптимално и геотермалните водоизточници.

Канализационната система в Столичната община обслужва 70 процента от жителите й. Състоянието на мрежата е добро, но е необходимо изграждането на локални пречиствателни станции за селищата от околоградския район.

Необходим е и ремонт на пречиствателната станция на МК "Кремиковци". В анализа, засягащ канализационната мрежа, е отбелязано, че значителна част от нея отвежда отпадните води директно в реките.

Това налага значителни инвестиции в нея, посочи Савина.

В Стратегията за развитие на инженерната инфраструктура е предвидено до 2020 година да има канализация във всички селища от Столичната община.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
kyky преди 16 години
ама не е ли работа на концесионера?тоест ние пак ще плащаме на крадльовците от концесията, пък ще плащаме и на батбойкоборисов - два пъти за едно и също нещо....а печалбата на концесионерите? ще я връщат ли или ще си я гепат?ех, батбойкоооо батбойкоооо крадльо ненаситен.....
11
0
 
0
 
! Отговори
pe6o преди 16 години
Имам един приятел, който живее в Горна баня. По улиците текат помия и фекалии, а през лятото се разнася воня, защото няма канализация. По едно време и извора бе замърсен със коки и поделението в Суходол се изпона..а!
10
0
 
0
 
! Отговори
провинцията преди 16 години
не е само столицата така,то и тук в мналките градове си го има бре,седят си тръбитев по улиците и чакат някой красив ден да бъдат сложени:п
9
0
 
0
 
! Отговори
Pencho преди 16 години
Браво бе, ще вземем да надминем Япония по технологично развитие...канализация навсякъде...както казват американците "УАУ!" Следващата стъпка е да има електричество
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
там много ***
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
и това е ситуацията в софия,да не говорим за по-малките градове :(
6
0
 
0
 
! Отговори
dedovia преди 16 години
"е па оти ми е врата на кенефо, досега никой не ме е ограбвал"
5
0
 
0
 
! Отговори
mene преди 16 години
боли ме дедовия за софиянци.
4
0
 
0
 
! Отговори
stolichani :) преди 16 години
преди 2000 г в Рим е имало канализация : ) егати държавата
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
....понятие.
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
А нещо за кв.Горубляне?Май пак "всички" е относително пончтие.
1
0
 
0
 
! Отговори
326 преди 16 години
Крайно време беше, да се вземе това решение.