1 юни - Ден на детето, но тази година и ден на протест

Родители излизат на улицата, искат места в детските градини
6
1 юни - Ден на детето, но тази година и ден на протест
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Родители излизат на протест на1 юни заради липсата на места в детските градини и яслите в София.

„Искаме или компенсация за неприетите деца, или ударно строене на детски градини, или комплекс от тези мерки“, коментира пред БНР Ива Йосифова – Такева, адвокат и част от групата, която организира протест на 1-ви юни.

Още по темата

„Ние, които ще излезем да протестираме, предлагаме бързо и ефективно решение през система от типа „парите следват детето“, някакъв вид ваучери. Децата растат, няма кога да чакаме това строителство“, допълни тя.

Преди две години Такева е завела дело за обезщетение заради нанесени вреди.

„Всяко дете, прието в общинска ясла или градина, получава между 400 и 500 лева издръжка от държавата и Общината. Това, без да смятаме фонд „сгради“, те са безплатни, огромни и с дворове. В същото време за неприетите деца трябва да се организират детегледачка или частна ясла, които са свързани с огромен разход, минимум 600-700 лева на месец. А от техните данъци се плаща издръжката на приетите деца. Неприетите деца, само защото не са изтеглени на лотария, плащат два пъти. Това са по 5000 деца всяка година“, обясни защо е внесла иска тя.
 


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен
Защо се допуска писане на мнение само с главни букви, макар че лесно се разбира кой е автора.
4
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КАКВО ОГРОМНО ОБЩЕСТВЕНО ЛИЦЕМЕРИЕ- ПОМНИМ ЛОЗУНГИТЕ- "НЕ СИ ДАВАМЕ ДЕЦАТА"- НО ПЪК АКО МОЖЕ ДА СА В ДГ ОТ 7Ч СУТРИНТА, ДО 19Ч- ПО 30/37Д В ГРУПА- А НИЕ В ПАРКА, МОЛА ИЛИ НА КАФЕ ТУК ТАМ. ДЕЦА КОИТО ПОСЕЩАВАТ ДЕТСКА ГРАДИНА В ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ МАЙКИТЕ НЕ РАБОТЯТ, НО ТЕ СА ТАМ ПО 12 ЧАСА- МАЛКО ИНФОРМАЦИЯ- ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ПРИСЪСТВИЕ НА 6/7Г ДЕЦА НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА БЪДЕ ПО 12 ЧАСА- ГЛЕДАЙТЕ СИ ДЕЦАТА- И ЖИВОТНИТЕ НЕ ПОСТЪПВАТ ТАКА КАТО НЯКОИ РОДИТЕЛИ, А НА ЛОЗУНГИТЕ НИКОЙ НЕ ВИ ХВАЩА ВЯРА.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кога и къде ще е протеста?
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До fff Да видим сега какво става в този ресор и какъв е този страшен зор.
1
12
 
4
 
! Отговори
fff преди 1 месец
Страшен зор за градина.Я си гледайте децата и стига глупости.