Tранспортът в София с 24 млн. загуба заради COVID-19

Между 60% и 65% от хората се върнаха в него, сметна Фандъкова
20
Tранспортът в София с 24 млн. загуба заради COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Близо 24 млн. лева са загубите за градския транспорт от липса на приходи от превозни документи и неработещата Синя и Зелена зона. Около 15,5 млн. лв. пък са загубите на самите транспортни дружества, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред bTV.

Още по темата
По думите й градският транспорт в София е продължил да работи по време на пандемията и все още трудно се възстановява. Към момента между 60% и 65% от хората се върнаха към наземния градски транспорт, каза тя.

Фандъкова призна, че има сериозен спад и на ползващите метрото и това продължава да трупа загуби. Имаме готовност да подкрепим градския транспорт от общинския бюджет, добави кметът.

"Месец май имаме вече добра активност от гражданите да плащат данъци и такси, за което благодаря, защото това ни позволява да продължаваме инвестициите – в града – детските градини, училищата и важните транспортни връзки. 5 млн. лв. по-малко са събрани в сравнение с миналата година", посочи Фандъкова.

По отношение на проблема с местата в детските градини тя посочи, че през август се очаква да бъдат обявени нови 1500 места, които ще бъдат добавени към сега съществуващите свободни около 2800 места.

"До момента сме построили над 100 сгради на детски градини. Успяхме да увеличим общо местата с над 16 000.В София постоянно идват млади семейства с деца. Основният проблем е при малките деца до 3 години, за яслите, но все още и за първа група тази година имаше недостиг", допълни столичният кмет.

"За повечето родители е много по-важно детето им да бъде в детска градина. Проблем е и с местата в частните детски градини и там няма места. В момента строим 10 детски градини, готови сме да започнем до дни още 2 и с тази подкрепа от държавата можем да започнем още 7. Ако се променят разпоредбите можем да напреднем", заяви Фандъкова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
2
 
! Отговори
Измет Джонки преди 3 години
Като говорим за градски транспорт, защо? Контрольорите подминават цветно кожите? И се правят на ударени! Имат заповед ли? Всеки ден се возя м градски транспорт, оня ден тези които косят тревата по паркове и между блаковете, около 15 човека с оранжеви жилетки се качиха се на автатабуса без маски и без билети, направих забележка ,защо са без маски? И 15 човека скочиха срещу мен, шофьора не реагира и останалите пътници, никой неме защити! -Казват ми ,че нямали пари за маски а с бутилка бира
14
2
 
2
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
В тая жега, с маска, и забрана да се включва климатика, грАдския транспорт ще изгуби още мноооого десетки милиони!!!
13
2
 
4
 
! Отговори
ДА преди 3 години
Днес ми се наложи да ползвам Адският транспорт за пръв път от началото на карантината.Мисля да не се повтаря!Защото само аз,като една глупачка си продупчих билетче и в двете посоки!Всичко пътува гратис-и бели и цветни!Да не говорим,че половината нямаха маски!
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От казаното тук от госпожа Лъжа, излиза, че само от билети за транспорта печалбата е над 10 милиона лева на месец, отделно абонаментните карти и платените зони за паркиране, т.е. общо печалбата трябва да е някъде около 40-50 милиона лева на месец. Къде са закритите паркинги, които мафията трябваше да построи с тези пари?
11
2
 
11
 
! Отговори
the Ghost преди 3 години
Ако 24 млн. лв са загубите за 2.5 месеца, значи ли че за 12 месеца печалбата на столичния автотранспорт ~ 115млн. лв.... Ами браво... Добра печалба !
10
2
 
6
 
! Отговори
Ко Не преди 3 години
това, че има спад на ползващите метрото не значи, че тези които в момента не пътуват не са си закупели предварително карти важещи за година или за няколко месеца.
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В наземния транспорт в София пътуват повечето от превилигирования етнос,а те си пътуват винаги безплатно,спокойно не обезпокоявани от никоя власт.Но за това всички институции слепи.И как да няма загуби бе Фандъкова.
8
2
 
10
 
! Отговори
георги преди 3 години
предлагам 3лв за билетче да избием загубата на милия ни транспорт!Ежедневно с автобус 88 (оранжевия дерижабъл) се радвам в колко развит град живеем, след 10 дни и водата щели да ни спрат за 40-50-60 дни ... Няма проблеми , то по цял свят е така предполагам
7
3
 
9
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Само да не тръгне да увеличава цената на билета в градският транспорт. Както се засили да разширява синя и зелена зона в София без да се съобразява, че доста си загубиха работата.
6
2
 
17
 
! Отговори
да бе преди 3 години
Какво ще рече на загуба, при положение, че принудихте хората да си пътуват с личните автомобили, разредихте курсовете, и накрая със всичката си наглос им казахте да пият по една вода за тяхна сметка и не им удължихте картите, които бяха закупили преди извънредното положение под претекст, че транспорт е имало и едва ли не си е техен проблем, че не са го ползвали. Същото като с КПП-тата и винетките
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега разбрахте ли, че не трябва да си купувате целогодишни карти.Госпожа Ал Фандък кръв ще повръща, пари няма да връща!
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бензинът поевтиня. Цялото семейство на работа с колата.
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С моята карта за цяла година аз съм на загуба, не те, та ще ни ги удължат ли с 2 месеца?
2
2
 
18
 
! Отговори
Редовен пътник преди 3 години
От началото на пандемията работя от вкъщи и нямам нужда от градски транспорт, за да стигам до офиса. Сега ще ми възстановят ли сумата, която съм дал за 12 месечната карта? Питам реторично.... много ясно, че отговорът е НЕ... Фъндъчката я е грижа само за загубите на търговските дружества. Пък гражданите нека да си плащат данъци и такси.
1
2
 
15
 
! Отговори
от америка преди 3 години
4 милиона реални загуби и 20 милиона ще прибере крадлата от герб