До 700 лв. глоба за непочистен тротоар пред блока

Ще се налага акт или фиш, най-малко 100 лева
Обновена: 2 дек 2020 10:49 | 2 дек 2020 10:49,
48
До 700 лв. глоба за непочистен тротоар пред блока
Снимка: БГНЕС

От 100 лв. до 700 лв. акт ще се пише на председателя на дом съвета, ако пространството пред блока ни не е почистено от снега. Това заяви пред БНТ Стефка Енчева, началник отдел "Контрол по опазване на околната среда" в Столичния инспекторат.

След настъпването на зимата и падането на първия сняг отново ставаме свидетели на непочистени участъци, а на места и на заледени улици, което пък от своя страна може да доведе и до множество инциденти.

Почистването на улици и булеварди след обилния снеговалеж в столицата вече започна. На места обаче заледени участъци и непочистени площадки пред жилищни блокове все още има.

"Започва се с почистването на МГТ-тата, ОЗ-тата и вътрешнокварталните улици, като естествено, че почистването първоначално се започва с разпръскване на смеси, това е натриев хлорид. След спиране на снеговалежа, тогава вече започват работниците да почистват и тротоари", обясни Енчева.

На територията на Столична община спирките на масов градски транспорт са около 4000, като те трябва да бъдат почиствани до 7:30 ч. сутринта, а броят на вътрешнокварталните улици е малко над 4300.

"Във връзка с пандемичната обстановка, по разпореждане на кмета, ще се почиства цялата площ на тротоарите, което в момента навсякъде се прави. Като може да се разхвърлят смеси, именно сол, с цел разтопяване на леда, който е по тротоарите и след това вече почистване с гребла, като се правят естествено купове, но тези купове трябва да се слагат на тротоара", каза Енчева.

Според регламента, с приоритет на почистване са булевардите и по-големите улици, а пространствата пред блоковете са отговорност на живущите в тях. При неспазване на регламента, нарушителите подлежат на глоби.

"В случай, че не е почистено, инспекторите на Столичен инспекторат контролират, където констатират, че не са почистени териториите, естествено, че се налагат санкции. Може с фиш, а може и с акт на съответния председател на дом съвета, с акт, който е от 100 до 700 лв.", каза Енчева.

Столична община напомня на хората да почистват заледените участъци пред домовете им и допълват, че отговорността е тяхна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чистенето от нас, а плащането за чистенето на Вълка.
46
0
 
1
 
! Отговори
??? преди 3 години
"Започва се с почистването на МГТ-тата, ОЗ-тата и ..."*А защо не се започва с КЛР-тата, ЕФХ-тата и ПРДН-тата?
45
4
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До Анонимен 41Носталгия по родното село ли усещам? Моля, като идвате в града оставете си селенията в къщи. А ако не можете - ходете си откъдето сте дошли да си копаете овошки и плодни храстчета на воля.
44
0
 
5
 
! Отговори
Само да питам преди 3 години
А колко глоба ще плаща общината за непочистени паркинги?
43
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро имаше коментар във фейса. Ако искам да си сложа някаква реклама или кафе машина пред офиса, трябва да платя на общината, понеже тротоара е неин. Когато обаче трябва да се рине сняг, тротоара става мой иначе глоба. И се пита в задачата, дали общината може да ме хване и разведе
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никакво чистене, да съ лъзгат банките и тетките.
41
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой ако знае да напише по кой закон хорат трябва да чистят тротоара пред блока Нали той е общински
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затова ,трябва да се изградят квартали с къщи с дворове и зеленина за повече кислород и чист въздух,но не "треволяк",както казваше баба ми на безполезните растения,а плодни храсти и плодни дръвчета,полезни билки като невен,лавандула и други,бамята и слъчогледа също цъфтят с красиви цветове!
39
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи, ако искам да си изкарам масичка с чадърче - не може, тротоара е общински. А когато е за почистване - мой е, има глоба. Аз за какво им плащам на тия данъци?
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно за кое ?? За снега или листата от дървета ,да не се окаже се че се плащат щатни заплати на фирми за това
37
1
 
9
 
! Отговори
До 28/29 преди 3 години
Нещо като продължение на зачекнатата темаЗа повече от 30 г. всичките ни Оправници бягат като дявол от тамян от темата за собствеността на земята. Визирам панелното и ЕПК наследството от Соц-а, при което си горд собственик на съответното жилище, но земята си остава общинска. При желание лесно можеше да се намери решение, което в някаква степен да устройва всички заинтересовани, и тогава по кварталите нямаше да има преуплътняване и презастрояване, но щеше да изчезне и кучето-касичка от врътките.
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАми хвърли пясък върху леда,а не химикали,може и морска сол,но тя също разяжда!
35
3
 
12
 
! Отговори
мрънкачи преди 3 години
Аз чистя, дори отменям по-възрастните съседи когато мога. Това си е спорт, особено когато трябва да се разбива лед. А вие си лежете на диваните и продължавайте да зяпате здравния министър, който ви се пули от екрана
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Раздайте петна на хората от по 1000 кв. метра и да си правят каквото искат в дворовете и къщите.Така ще имате един зелен град. А в България населението е малко и място има колкото искаш,само инфраструктура трябва да построите и да има транспорт,транспорта те сами ще си плащат.
33
2
 
6
 
! Отговори
Пешо секса преди 3 години
Колко акта написаха от СО? Хайде, искаме още глобени!
32
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако Общината ме освободи от Данък то може да има претенций , сега си плащам Данъка и Аз имам претенций !!!!!
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стадо,мило стадо ,ще те стрижат до дупка - ква пандемия ,кви 5лв ? Увеличиха водата изедниците -дано се удавите у крадените пари!Даже днянков вчера каза - в Бг нема отърване от корумпетата !Всичко се краде !
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До А кой ще плащаПознай от три пъти...
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хехехе. Хем тротоара не е моя собственост, хем е моя отговорност и ще ме глобяват. Това и при социализма не го имаше.Ама на зла слива - зъл прът. Мятам химията и после като им се разградят плочките - да се спасяват. Калиевите и натриевите соли буквално изпаряват леда, ама пък после почват да ядат и бетона, хахах. Нищо, като свърши бетона и ще потъват директно в почвата.
28
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От какъв зор,ще принуждавте хората,това не е тяхна собственост,въпреки,че е изградено с тяхните пари?Затова човек не е добре да живее в блок,налагат ти такси,почистване,парно насила и т.н.Постройте инфраструктура и раздавайте на хората места,за да си строят къщи ,така и децата ще могат да играят на чист въздух в двора си ,а и ще си засадят по някое плодно дръвче,хем да цъфти за красота,хем да дава плод,хем и децата да имат биологично чисти плодове,хем и ще произвеждат кислород и чист въздух.