Частни имоти за 200 млн. лв. в Южния парк, ще се строи ли там?

Забраната за строителство падна
193
Частни имоти за 200 млн. лв. в Южния парк, ще се строи ли там?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Забраната за строителство в Южния парк и други зелени площи в София падна в Конституционния съд. Така нареченият мораториум за строителство защитаваше парковете, в които има частни терени. Застрашен ли е Южния парк в София от застрояване?

Едно от знаковите места в Южния парк - хълмът със сцената и цилиндрите е собственост на Къци Вапцаров. Шоуменът го притежава, но всички го използват.

„Мога да си го оградя, но това ще е адски нелепо. Насред парка някакво оградено място, с ограда. Купих това, тъй като имах прекрасната идея да направя едно малко тв студио. След това имах интересни намерения да правя тука цирк“, разказва Вапцаров пред bTV.

Хълмът на Къци е изкуствено създаден с изкопаната пръст при строежа на НДК през 81 година. Той е един от около 100 частни имота в Южния парк, възстановени през 90-те години като бивши ниви от землището на село Драгалевци. Общината досега ги предпазва от застрояване с 15-годишен мораториум, забраняващ на собствениците да използват земите си.

Общо частните терени в парка са почти 200 декара.

„Годишно плащам около 5500 лева данък. От 2008 съм платил 60 000 лева само данъци за моя терен“, казва Павлин Найденов, който също в собственик на терен от 3 декара в Южния парк.

„Имаш нещо, плащаш данъци върху него и нямаш право да правиш нищо“, казва Къци Вапцаров.

През 14-те години на забраната за строителство общината е имала право да отчужди имотите, но не го е направила. И съдът е категоричен – собствениците не могат повече да бъдат спирани да се разпореждат с имотите си.

„След като тези срокове, които са били предвидени в законите за отчуждаване или иначе казано за придобиване на доста, доста по-ниска цена са изтекли, в момента ние сме изправени пред хипотезата, в която трябва да се дават пари.  И то не малко. Защото намираме на фона на 100 обекта в Южен  парк, една от най-атрактивните зони в столицата, естествено пазарните цени ще бъдат изключително високи“, казва кметът на район „Триадица“ Димитър Божилов.

„Сметките, които правихме, че имотите струват от порядъка на 200 милиона“, казва собственикът на терен Павлин Найденов.

Част от терените в парка вече се продават. Собственикът на един от тях обяснява, че парцелът от 1600 кв. м се намира в парка и е определен за атракциони, а общината не може да го отчуждава. Има право да се застроят 40 кв м. на един етаж, както и тавански помещения.

„Ние със съпругата ми живеем в кв, „Хладилника“, за съжаление, поради гъстотата на застрояване, там няма детски площадки и единствената възможност за нас  да извеждаме детето си е тук в този парк. На една площадка откъм площад „Хладилника“. Доколкото разбирам, тази площадка сега се оказа частна собственост“, казва местен жител. 

Частните парцели в Южния парк имат три категории. Зелени площи, в които не може да се строи, но могат да бъдат оградени. Спорт и атракции 1 и 2. Този статут дава възможност да строителство на спортни обекти, атракциони и обслужващи ги сгради.

„Инициативната част не може да бъде спряна вече. Всичко, което отговаря на параметрите по ОУП, ако се изготви проект, внася документите и вече никой не може да го спре. До ноември месец се позоваваха на мораториума, сега няма на какво, казва кметът на район „Триадица“.
 
„В момента от лек тръс ще трябва да се мине в галоп, защото това решение на КС премахна комфорта, че има още време за отчуждаване. Хората, които са с обекти там, вече правим срещи с тях и говорят от позицията на равни субекти, защото те казват: „Ние имаме собственост тук. Какво ще правим?“. Аз им предлагам в дух на консенсус да отложат по-крайни неща - заграждане и т.н“, допълва Божилов, но казва, че всичко е въпрос на добра воля.

Граждани от кварталите около Южния парк правят подписка, с която настояват Столичната община да вземе ясно и в срок решение за парка.

„Най-малко сме поискали от г-жа Фандъкова да организира едно обществено обсъждане, на което да кажат какво искат да правят“, казва инициаторът на подписката Веселина Гайдарджиева.

„Според мен общината трябва да вземе някакво разумно решение. Или да разреши някаква дейност, или да обезщети собствениците. Просто и ясно“, казва Къци Вапцаров

И съдбата на патиците в Южния парк зависи от собствеността, защото и езерата, в които живеят, са частна собственост.

Най-бързият вариант за решение на проблема е отчуждаване на терените, казват общинските съветници Лорита Радева от ГЕРБ и Николай Николов от БСП.

Сумата обаче е значителна за бюджета на София, в който са предвидени едва 8 милиона лева за отчуждаване и държавата трябва да се намеси, казва Николов.


193
Още от Страната
Живакът падна до -25,5°C в Трън, в София - 15 °C
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
0
 
0
 
! Отговори
човек преди 1 седмица
Мисля, че най приемливо е да разрешат на имотите до Козяк и Сребърна да сторят и да намалят площа на парка.
Така ще спестим едни 150 милиона на данъкоплатците. Все пак този парк не е София.
Ако изплатят всичко ще блокират всички други квартали. Това ще е простотия.
А хората около парка, като са си купували апартаментите, защо не са търсили сметка на строителите къде са зелените площи в техните имоти?
Хайде да не реват, че няма къде да се разхождат.
Ако не им харесва продават и отиват другаде.
180
0
 
2
 
! Отговори
Съвет преди 2 седмици
Платете земята на хората. Иначе ще стане анархия, като при Черноморието.Няма скъпо. Колкото поискат , толкова. Апартаментите да не са евтини.
179
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То и без това южния парк е демо версия на парк.. малък и нелеп . Неосветен в 90% тъмен неподдържан,от към чистота е ок.. чистят го редовно. В почивните дни не можеш да се разминеш от тълпата
178
1
 
2
 
! Отговори
НикогаПовечеСДС-Чума преди 2 седмици
В силно развитите СДС-@ро-СИК-@джийските държави всичко е Пунтамара.
Изкормват те,като едното нищо за Пар и за имоти!
Те държавата изкормиха,та собствениците на имоти ли няма да изкормят!?
177
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
България огромна празна територия в сравнение с другите европейски държави. Избирайте една равнина и да се разпъва инфраструктурата, магистрали и паркове, метро, комуникации на ново. София е зверилник, качество на живот ниско, богатите и можещи българи бягат. Ако има хубаво място ще се появят инвеститори веднага. И за офиси и за болници. Огледайте летищата и избирайте едно място. Хората така строят, на голямо, не между блоковете и в парковете
176
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Било нива, да им се възстановят ниви. Хайде все едни и същи големи хитреци...
175
0
 
0
 
! Отговори
Американ преди 2 седмици
Общината не е длъжда да разрешава строежи, а който не иска да плаща данъци - да продава.
174
1
 
2
 
! Отговори
От бай Тошо преди 2 седмици
Стойте си частни гробища, думбази.!.
173
1
 
3
 
! Отговори
179 преди 2 седмици
Вариант 1 ,, Екологичен " - Столична община купува парка от собствениците и го прави общински. По този начин се запазва статуквото.
Вариант 2 ,, Бизнес " - Столична община си затваря очите. Собствениците продават имотите си на предприемачите и натам знаем какво следва. - Нов квартал.
172
1
 
6
 
! Отговори
Киро преди 2 седмици
А като другарите национализираха не беше глупаво. Да и аз смятам за неправилно да върнат на хората паркингите на блоковете, както стана в Бурас, в М.Рудник и построиха огромни кооперации. Освен че изчезнаха паркингите, се появиха и нови хора с още коли. Но в крайна сметка не върви и да върнат на хората земи в някое село, защото няма да в раяностойно. Сложен казус е, просто национализацията едно време е таковала мамата на пейзажа.
171
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защо никой не осъди виновните за безумната реституция. Връщат земи в между блокови пространства, градинки, паркове, това не са свободни ниви, но с глупави хора няма оправия. Реституцията беше тотално сбъркана само и само да облагодетелства определени хора.
170
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
" През 14-те години на забраната за строителство общината е имала право да отчужди имотите, но не го е направила. И съдът е категоричен – собствениците не могат повече да бъдат спирани да се разпореждат с имотите си. "

ИМА 2 НАЧИНА ОПРАВНИЦИТЕ ДА ВЪРШАТ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ :

1) - ЧРЕЗ ПРЕСТЪПНО ДЕЙСТВИЕ
2) - ЧРЕЗ ПРЕСТЪПНО БЕЗДЕЙСТВИЕ

ЗА ЮЖНИЯ ПАРК те СА ИЗБРАЛИ ВТОРИЯ НАЧИН
169
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На Къци ще му подхожда да направи цирк и да е главният клоун в него! Но по-добре в Южния парк да се построи един панелен квартал и да се кръсти Санторини 2, белият град!
168
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
да направят блокове с български дизайнери и да ги пуснат като атракцион за нелепо грозно строителство ще идват от цял свят хора да се смеят забавляват и да се учат как не се прави дизайн
167
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Собствениците са в правото си. А общината с бездействието си е за съд, досега законово е могла да придобие имотите на безценица. Или просто това е чакано да стане, и някои хора ще получат процент от огромните суми, мм? Съндъкова??
166
1
 
7
 
! Отговори
Пеевски преди 2 седмици
Абе Къци каня те на вечеря ,да обсъдим бъдещето на твоя имот.
165
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Реалист

Те май са длъжни повече да му платят и затова не го правят.
Представяш ли си
Общината: Отчуждихме имоти за 200 млн лева, ама се наложи, да дадем 600 млн лева.
Гражданите: [вадят факли, мотики, брадви и тръгва]
164
1
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 2 седмици
До Анонимен
А мислиш ли , че общината ще му плати три милиона лева за тези три декара , като обезщетение при евентуално отчуждаване за парк ?
163
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Преди време намерихме наследници, дето имаха доооста земи из един не-точно-български квартал. Планът беше, да се върнат земите и ... Ами с булдозерите, който не мърда и него и... АМа естествено, либерастията победи ...
162
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен
"Този
дето плащал 5500 лева на година за 3 декара, т.е. за имот струващ 3
милиона, какво иска? Да не плаща данъци ли? Би трябвало данъка да е поне
2% от цената на имота, т.е. за имот за 1 милион, данъка да е поне 20000
лева"

Все едно да ти запорирам къщата за 20 години и да кажа, дай ми данък, мухлльоооооо.