От ЧЕЗ коментираха "хвърчащата бележка" и зададоха въпроси

От дружеството обясниха, че компанията не е контролен орган
Обновена: 17 фев 2021 17:21 | 17 фев 2021 17:15, Нели Христова
99
От ЧЕЗ коментираха "хвърчащата бележка" и зададоха въпроси
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

От електроразпределителното дружество ЧЕЗ коментираха "хвърчащата бележка", с която павилионът "убиец" сключва договор за присъединяване през 2011 г.

Още по темата

"ЧЕЗ Разпределение отново изказва съболезнования на близките на загиналото момче. Съпричастни със загубата на семейството му и с цел изясняване на обективната истина за този трагичен инцидент, категорично заявяваме:

ЧЕЗ Разпределение стриктно спазва българското законодателство. Компанията не е контролен орган, който да следи за законното разполагане на преместваемите обекти. Следва да се прави разлика между процедурата по присъединяване на преместваеми и постоянни обекти.

Споменатата няколко пъти служебна бележка представлява официален документ, издаден от Столична община, район Триадица, с изходящ номер AГ-94-416/ 04.05.2011 г., подписан и с печат. Подпис със запетая означава, че документът е подписан от упълномощено лице, което има право да подписва от името на институцията и това обстоятелство се потвърждава от поставения печат. В документа е уточнено, че е издаден, за да послужи пред ЧЕЗ. Той удостоверява, че павилионът вече е бил поставен на посоченото местоположение и е съществувал преди датата на издаване на документа. Същото е декларирано от клиента при подаване на искането за присъединяване. ЧЕЗ Разпределение не е компетентен орган, който да извършва проверка на издадените от общината удостоверителни документи и законността на обектите. Наличието на този документ показва, че обектът следва да е поставен при спазване на всички изисквания, в противен случай общината не би трябвало да удостоверява неговото поставяне, а напротив – при сезирането за издаване на документа – да издаде заповед за премахването му. Фактът, че от 2011 г. досега в дружеството не е постъпвала заповед за премахването му, респективно – за преустановяване на електрозахранването, води до извода, че този обект е приеман от общината за законосъобразен.

Съгласно законодателството, при присъединяването клиентът е декларирал пред ЧЕЗ, че изградените от него съоръжения след електромера съответстват на изискванията за безопасност и техническите норми. Същото се е случило и при смяната на титуляря на партидата няколко години по-късно.

Днес от СО беше изнесена информация, че през 2018 г. е констатиран незаконен обект. Фактът, че не са предприети действия по премахването му, респективно не е издадена заповед за преустановяване на електрозахранването, води до заключението за бездействие на компетентните органи.

ЧЕЗ Разпределение пита защо общината е издала документ за незаконен обект, който е подписан, с изходящ номер и печат, в който е упоменато, че е издаден специално, за да послужи пред ЧЕЗ? При наличието на какви документи и какво заявление, подадени от клиента, е издаден документът?

ЧЕЗ Разпределение пита защо никога не е получила заповед за преустановяване на електрозахранването, при положение че обектът функционира като такъв отпреди 2011 г.?

ЧЕЗ Разпределение пита има ли промяна в начина на полагане на кабела, собственост на клиента,  при реконструкцията на бул. „Акад. Иван Евстатиев Гешов“ години след присъединяването и кой я е извършил?

ЧЕЗ Разпределение очаква заповеди за прекъсване на електрозахранването на всички обекти в столицата, считани от СО за незаконни, независимо от документите, които общината вече е издала. Електрозахранването на всички тях ще бъде преустановено веднага.

В допълнение дружеството информира:

-     Категорично заявяваме, че ЧЕЗ Разпределение не е изграждала съоръжения от електромера до обекта.

-     ЧЕЗ Разпределение не е контролен орган, който да инспектира чужда инфраструктура след границата на собственост на дружеството, нито да разследва законността на обектите, при положение че има потвърждение за разполагането им от общината.

-     Само три от цитираните обекти са присъединени към електроразпределителната мрежа на ЧЕЗ Разпределение. На другите два обекта дружеството не предоставя разпределителни услуги.

-     Според Закона за енергетиката, разпределителното дружество определя мястото на монтаж на електромера, съгласно техническите възможности на електроразпределителната мрежа, собственост на дружеството.

-     ЧЕЗ Разпределение не упражнява контрол по строителството на чужди обекти.

-     До настъпването на инцидента в компанията никога не е постъпвала заповед за прекратяване на електрозахранването на нито един от обектите.

-     ЧЕЗ Разпределение никога не е осъществявала какъвто и да било достъп до въпросната шахта, тъй като тя и съоръженията в нея не са собственост на дружеството.

ЧЕЗ Разпределение съдейства на контролните органи и предоставя съответната документация. Опитите да се вменява вина и да се формира обществено мнение са недопустими. Компанията се надява, че търсенето на истината за инцидента няма да бъде повлияно от предизборни и политически конфронтации."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЧЕЗ Разпределение пита защо общината е издала документ за незаконен обект, който е подписан, с изходящ номер и печат, в който е упоменато, че е издаден специално, за да послужи пред ЧЕЗ? - защото собственикът е общински съветник от ГЕРБкорупцията убива, не разбрахте ли ?
87
0
 
5
 
! Отговори
Ааааа преди 3 години
Мазни ЧЕЗ мазни сте като *** , ама ние нищо не знаем ама на нас не са ни казали ама да спирате тока на баба Цонка за 35 и 60 знаете леле колко сте долни пфу!!!
86
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боико искаше да промени законодателната система да изгради здрава основа онази жена радеф веднага вето налага.така искат някои хота да няма закони за да могат да правят каквото си искат недеите да сипете расизъм срещу българите има и при нас свестни хора и добри които спазват законите за разлика от някои.отдавна трябваше да се променат законите в българия и да са за всички
85
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубаво де, а къде им е електромера на тия? Щото кабела отива в шахтата, ама там няма да е тоя електромер. Отделно, че минава под плочките, а това означава, че при последния ремонт на булеварда си е бил там. ..А иначе ЧЕЗ да не се правят на много стриктни, щото нашето табло е на стълба пред нас и кабела (също е с гофрета, но от тези за външна употреба) излиза от таблото и минава под земята, така че явно това си е практика.
84
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това за колите трябва да се вземат мерки навсякъде по тротоарите и улиците е пълно с коли Еми направете данъка 10000лева и ще се реши проблема. А такива с будки заведения като ги хванете в нарушение затвор от5до10годинии изземане на цялото имущество и готово с закон.
83
1
 
4
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Жалко и че някой пишман електричар в сивия сектор го е направил привързването към мрежата без фактура, без документ и т.н. сиво-секторни простотии, защото изпълнението е гротескно и всеки, който разбира от тези работи може да го види. А ЧЕЗ да не се правят на ощипани, защото някой го е приел този обект. Как вече ЧЕЗ не знаят.
82
0
 
7
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Всеки който е узаконявал обект при ЧЕЗ знае какви негодници и изнудвачи са. Правят всичко възможно, за да не ти свършат работа. Само напред назад ама това дай онова дай. Табло Еди какво си, електромер те дават. Ако ти крадат тока нашите отговорности са до електромера, сега други простотии. Абсолютни бандити неразследвани от собствените ни корумпирани институции. Жалко за момчето, жалко и че ще се забрави този случай след 5 дена.
81
0
 
15
 
! Отговори
😀&#1 преди 3 години
Всички които са взимали пари от будката са солидарно отговорни. Общината е взимала наем, ЧЕЗ са получавали пари за тока, собственика също е печелел. Отделно една камара чиновници от общината е редно да се окажат на борсата с пожизнена забрана да работят за държавата.
80
0
 
9
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Това означава, че ЧЕЗ са прокарали кабела по този абсурден начин
79
0
 
9
 
! Отговори
Станислав преди 3 години
Този електромер е много далеко от будката. Електромерите ги изместиха в едни PVC табла в градинките отстрани тротоарите преди много години и ако там е електромера и на тази барака трябва да се види кой е опънал кабелите като коледна украса със свински опашки. Но това е малката беля, фургона май е собственост на общински съветник и затова никой не го е закачал и вече е прехвърлена фирмата на друго лице от Варна със задна дата и няма да кажат кой е собственика. Всичко ще се замаже.
78
3
 
15
 
! Отговори
89593 преди 3 години
Тия кабели на снимката са направени така при ремонта на булеварда. И без да има умрял, който е приел този ремонт трябва да бъде в затвора.
77
10
 
6
 
! Отговори
Етнолог преди 3 години
Стига тоа електромер бре,брикета е дръпнал кабела да го бере
76
0
 
16
 
! Отговори
Ако преди 3 години
ПРОВЕРЕТЕ ДАЛИ ИМА ЕЛЕКТРОМЕР ВЪРХУ ОБЕКТА!!! ЩОТО СИГУРНО СКОРО ЩЕ ГО МАХНАТ, АКО ОЩЕ ТЕ СА. А това означава, че кабелът от шахтата по оградата до обекта е поставен от Чез.Всичко преди електромера се прави от Чез.
75
1
 
10
 
! Отговори
123 преди 3 години
Всички свързвали обект с ЧЕЗ го знаят това. Къщата си ако искам мога да я омотая с оголени кабели и няма ЧЕЗ да са виновни.
74
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Електромери в шахтите няма. Електромерите са след шахтите, на заключено табло върху обекта. Затова е целта на писмото че ЧЕЗ е приела окабеляването според нормативите по отговорност на клиента. Точно затова крият че са заверили кабелите на отговорност на клиента пускайки електромера в експлоатация. Само че в съда клиента не носи отговорност, а ЧЕЗ нищо че самия клиент е пуснал кабела. ЧЕЗ си носи отговорноста до електромера
73
3
 
12
 
! Отговори
Майна преди 3 години
В Пловдив Евн иска КОМПЛЕКТ ОТ ДОКУМЕНТИ, А НЕ ЕДНА БЕЛЕЖКА. ЯВНО ЗА ЧЕЗ НЕ Е ТАКА???
72
4
 
14
 
! Отговори
Американ преди 3 години
Властта, в този случай местана, демек общината, е виновна. Заради тия новите улици са тесни и без тротоари, а там където има - паркират коли от години. Сградите са строят недопустимо високи, уличите са мръсни и т.н. Много крадат и нищо полезно не правят. Изобщо - българска работа..
71
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От цялата работа само не се разбира къде е електромерът и кой плаща тока. Което е най-лесното нещо за установяване - електромерът или се намира преди или след шахтата. Тоя електромер си има номер и съответно партида, която е на нечие име. От там нататък полицията вика този човек, и той започва да се обяснява - кога са сложени тези кабели, от кой, защо, кой го е одобрил и т.н. И всичко става ясно. Защо започваме с престрелка междуд ЧЕЗ и Общината не е ясно. Освен ако на партидата не пише Триадица
70
0
 
4
 
! Отговори
Вярно. преди 3 години
До Анонимен 67 за подписа със запетая.Вярно. Само показва, че вместо физическото, представляващото или упълномощеното лице се подписва друго. Насрещната страна има право да го приеме или отхвърли. И то само в определените в закона случаи.Те нотариусите щяха да фалират иначе. Друго не знам какво да сборувам.Бъдете здрави, приятели!:-D
69
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато се разбере кой е истинския собственик на павилиона, тогава нещата ще станат ясни. Защо обаче всички мълчат по въпроса?