20% спад на наемите на жилища в София заради пандемията

Търсенето е сериозно намаляло в рамките на 30-40%
12 апр 2021 08:43, Елка Василева
76
 20% спад на наемите на жилища в София заради пандемията
Снимка: архив, БГНЕС

Пандемията свали с поне 20% наемите на жилищата в столицата, сочи информация от имотните агенции. Основната причина е силно намаленото търсене на квартири, пише „Монитор“.

„Заради пандемията сривът на пазара на наемите продължава. Те паднаха с около 20%. Все повече апартаменти се опразват“, казва Наско Атанасов, собственик на агенция за недвижими имоти „Виктория инвест“. „В София тази тенденция най-отчетливо се наблюдава в „Люлин“ и „Обеля“. Много от хората, които бяха съкратени или могат да работят онлайн, заминаха по родните си места. Това е основната причина за срива. Друго характерно за пазара на наемите в момента е изтеглянето на оферти. Основно това се прави от собствениците на хубаво обзаведените жилища. Те се опасяват, че в момента могат да попаднат на квартиранти, които ще нанесат повече щети на апартамента, отколкото притежателят ще спечели от взетите наеми“, пояснява брокерът.

Според Константин Пандов от „ЕППИ“ търсенето на квартири е паднало основно заради пандемията, накарала много хора да заминат по родните си места, защото ще им е по-евтино от там да работят от къщи.

„Наемите са паднали с поне 15%“, смята той. По думите му все още има търсене, но за разлика от преди има свободни квартири. „Прави впечатление и стремежът на наемателите да търсят по-големи жилища. Част от наемателите предпочетоха да се нанесат в по-просторна квартира. Причината е, че при работа онлйн е добре всеки да работи в отделна стая и децата спокойно да учат. Обикновено подобно преместване се прави от хора с по-високи възможности. От друга страна обаче това може и от тези с по-малко пари, отиват в по-малко престижен квартал, защото там могат да наемат имот с по-голяма площ“, добавя Пандов.

„Пандемията накара много хора от провинцията, изкарващи хляба си в големите градове, да се приберат по родните си места. Достатъчно е да видим колко затворени заведения и магазини има и техните служители нямат възможност да си плащат наемите на квартирите“, обясни състоянието на пазара в сегмента Тихомир Цаков от „Аристо“. Той смята, че спрямо преди началото на кризата с коронавируса наемите на жилищата в София са паднали в рамките на 20-30%. „Да не забравяме и сривът на интереса към жилища за краткосрочно наемане през специализираните портали, породен заради липса на туристи в градовете. Търсенето е сериозно намаляло в рамките на 30-40% и това е проблем за пазара. Трудно е епизодичният интерес на отделни хора, искащи усамотение, да наемат къща извън градовете да може да спаси положението. Отделно се наблюдава и леко намаление на предлагането заради спада на наемите“, поясни брокерът.

В центъра на София в момента се предлагат около 900 оферти двустайни апартаменти с площ до 90 квадрата, като средният наем е 400 евро. За над 1000 евро офертите са само няколко, като максималната от 1700 евро е луксозно обзаведено жилище с площ от 70 кв. м.

В сегмента на просторните жилища - 4-стайни и многостайни за центъра на София предложенията в сайта imot.bg са само около 200, средното ниво на искания наем е 980 евро. Най-високата обява е за астрономичните 4000 евро за лукс мезонет от 350 кв. м.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
3
 
! Отговори
Тотален срив преди 3 години
Не срив а Катастрофа
57
4
 
6
 
! Отговори
Еди преди 3 години
Последния писък на модата е комшиите да наемат апартаменти за децата си в същия/съседния вход. И никакво спадане на наемите няма, освен за някакви дупки в Обеля и Люлин 1, дето и без това никой не се натиска да живее. Успех с търсенето на евтини апартаменти в София!!
56
5
 
7
 
! Отговори
шшшшт преди 3 години
София е растяща дупка, която при всеки по-силен валеж постепенно се напълва с кал и провансъри. И всеки опитен водач на МПС знае да не вкарва каруцата в локви, че дъното не се знае къде е.
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Скандинавието има изискване, ако имаш имот, който не се води ваканционен, но не си живял в него за период от повече от 6 месеца, да започват да те карат да го отдаваш под наем, а ако минат още 6 месеца и дори не си го посетил, да правят опис на вещите и да го дават на фирма, да го отдава под наем. Отначала звучи чле, но после имат една компания, която държи 5% от имуществото в града, цели да вземе поне 20 до края на десетилетието и заплашва, че ако не махнат тавана на намеите, няма да дава.
54
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Друг е проблемът"Същевременно, ако намали драстично наема, хазяинът няма да може да спести поне толкова пари, колкото ще са нужни за ремонт след като наемателят напусне. Защото мнозина обитават като вандали."Да бе! А в малките градове как се справят с 1/4 от наемите?
53
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смешното е, че в капиталистическа Америка, имат много по-социална политика на тема жилища, токолкото в България.Тук можеш да имаш сто апартамента, да бучиш каквито си искаш цени, масово се укриват плащания, а вече чуждестранни фирми гледат на София, като на открит ловен сезон и се готвят, да изкупуват жили с хиляди, дори десетки хиляди. С лобита и корупция, няма да се изненадм, ако не започне да има "процент от дохода или фиксирана цена, което е по-високо".
52
1
 
2
 
! Отговори
Препатил преди 3 години
До АнонименЕй от такива гнусни *** я докарахме до тук. Дето ламтяха да одържавят всичко, та те да застанат начело и да има само за тях. Ще ви одържавим с по няколко куршума в чутурите и ще ви осигурим полагащите се два квадрата в гробищата. Крадлива червена нап.аст.
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Не знам кой и с какви мотиви разрешава промяна на статута на земеделската земя, но аз бих го обесил без обяснения."WTF ... убиец! Нацист и комунист!
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Не е побираемо в скромния ни мозък как в рамките на само един човешки земен живот се развива такава настървена кръвожадна алчност за отрупване с имот всякакъв и навскъде - кой от кой по-кичовско шикарен и къп."Доста комунистическо изказване. Забравяш, че хората трупат освен за себе си, също так за своите близки, наследници, а понякога и за приятели.
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има чувствителни млади ентусиасти, дето искат да си дадат енергията да намалят краденето в РБ. Чудесно! Успех! Ама как ще спираш краденето, като всичко откраднато досега си седи непобутнато непипнато. И си има скрито-покрито за поне хиляда години напред.Ако светът върви все в тоя ред. Дали?
48
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом ти самият не живееш в дадено жилище, одържавява се. Оттук да се почне и да се регламентира по колко кв. метра максимална жилищна площ се допускат за човек в голям град. Като иска повече - ей ги селата. Иде и тоя момент.
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е побираемо в скромния ни мозък как в рамките на само един човешки земен живот се развива такава настървена кръвожадна алчност за отрупване с имот всякакъв и навскъде - кой от кой по-кичовско шикарен и къп. И непотребен, нито използваем, защото как се в еди на два, 5, 200, 1000... стола едновременно.Ми не може. Напъват се да може, де, но и то е до преброено време. Ами после?А след после?В кое време сме вече впрочем ?
46
1
 
3
 
! Отговори
До 50 преди 3 години
Изпий си хапчетата. Бараки и тичай да работиш, че глад иде
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На всички нови сгради трябва да им се дава акт 16 в период до 1г след акт 15! След това инвеститора да е длъжен да плаща двоен данък спрямо този на купувача. Презастрояват и не остана празно между блоково пространство!
44
3
 
6
 
! Отговори
До СОФИЯ 39 преди 3 години
"София не е България, набийте си го в малките главички.Цените и на наемите и на старото строителство ще растат"Е то пък извън София съвсем никой вече не се интересува от покупки и наеми на жилища. В някои областни градове можеш да наемеш тристаен апартамент в център за 200.00 лв. В София потокът желаещи за живеене стремглаво намаля - който пожела се премести, останалите ими си имат работа там, където са, или ако решат да се местят не си губят времето с тая клоака, ами директно заминават навън.
43
11
 
2
 
! Отговори
Туск преди 3 години
Арее бее тролчетаа арее бе волчетаа имам 35 апартамента и 15 гаража под наем двустаен не пада под 800 лв тристаен под 1200 лв гараж 300 лв спад имам само в броя на мозъчните клетки на материала. Отделно имам и агенция за имоти. Яко комисионни, яко кинти, отделно управлявам имотини на други големи рентиери и оттам взимам кинти. А вие още си пльоте хората си плетат кошницота
42
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С тези темпове на строителство внимавайте София да не стане като Ордос в Китай. Построили град за 1 милион жители, а живеят само 100 000. България намалява с 50 000 всяка година, те строят ли строят.
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време беше, аз очаквах цените в България и София специално да паднат на петдесетата година от обявяването на пандемията но нещо избързаха и ме изненадаха...
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поддържам сайт за малки кооперации ново строителство в Борово. Преди 2 години уж щяха да почват да ги строят, а още не са направили първа копка. Надяваха се че ще продадат "на зелено" апартаменти преди да са ги построили, ама вече 2 години нито един не са продали.
39
10
 
3
 
! Отговори
11 преди 3 години
Пълни глупости. Изобщо няма спад на наемите.