Парното поскъпва поне с 20%, цената била ориентирана и към потребителите

Според шефа на ТЕЦ-а дружеството изпълнява социална функция
193
Парното поскъпва поне с 20%, цената била ориентирана и към потребителите
Снимка: Pixabay

Столичани няма да останат без парно и топла вода въпреки дълговете, обеща изпълнителният директор на „Топлофикация София“ Александър Александров.

Дружеството дължи над 130 млн. лв. на „Булгаргаз“ и има срок до 25 октомври да ги погаси.

Александров обясни, че няма как до този срок да се издължи. Спрени са всички плащания, които не са свързани с оперативната дейност – заплати и данъци.

Още по темата

Според него в добрия случай от 2022 г. парното ще поскъпне с около 20%. Възможно е обаче процентът да е по-голям. Той препоръча потребителите да разсрочват фактурите си на равни месечни вноски.

„Ако имахме възможност, бихме ги платили веднага. Фактурите за миналия месец са на обща стойност 13 млн. лв. Факт е, че задълженията се трупат. Алармирахме преди доста време институциите и помолихме за механизъм, който да компенсира софиянци заради високите цени“, допълни той пред bTV.

Александров уточни, че „Топлофикация София“ е в дългова спирала от доста време.

Дружеството изпълнява социална функция, определянето на цената на топлинната енергия от КЕВР е ориентирана и в полза на потребителите. В момента ние купуваме газта за 100 единици, а го продаваме за 50 единици“, допълни той.

Изпълнителният директор на „Топлофикация София“ обясни, че ако дружеството не се съобразява с разчетите на КЕВР, трябва да продава на двойни цени, за да компенсира разходите си. Прогнозите са за октомври месец да имат близо 90 млн. лв. загуби.

„От началото на този регулаторен период досега ние имаме над 108 млн. лв. недовзет приход. От тук идва и задлъжняването към „Булгаргаз“. Това са пари, които не постъпват в „Топлофикация София“. Към момента дълга е към 700 млн. и се отнася за последните 15 г.“, обясни Александров.

Той уточни, че състоянието на дружеството се влошава и заради разходите за вредни емисии.

„За 5 г. разходите, които ние имаме, при постоянно количество емисии, само от разликата в цената, разходите са нараснали десетки пъти. 366 млн. лв. е сметката, която „Топлофикация София“ плати за 5 г. за емисии“, обясни шефът на дружеството.
 


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-скъпото отопление през зимата е парното."366 млн. лв. е сметката, която Топлофикация София плати за 5 г. за емисии, + всички загуби на тополоенергия от ТЕЦа до абонатната се калкулират.
158
1
 
3
 
! Отговори
era преди 1 месец
Ковида ще ни изглежда като настинка в сравнение с това, което ни предстой благодарение на всичките ни бивши и настоящи политици. Българрия ще стане пустиня без хора, като вече може да се каже, че сме полу-постиня.
157
1
 
1
 
! Отговори
Герб преди 1 месец
С герб и гжа фандькова напред
156
1
 
2
 
! Отговори
Неук преди 1 месец
Не искам газът за дома ми да е скъп, защото на някакви шопи щяло да им е зле, ако фалира Топлофикация. Ами в други градове фалираха и на хората им бе зле, защо на софиянци да е друго. Пазарна икономика. Като не им се нрави да се връщат там откъдето са дошли, за да им плащат големи заплати и да им е престъпно евтино ( субсидирано от всички българи ) парното и други услуги.
155
1
 
10
 
! Отговори
Бай Тошко преди 1 месец
Парцунчо от УниКредит вчера точно обясняваше, че нямало било криза. Измисляли сме си били. Който искал евтино олио да отидел да го купи в друга държава. Който имал ниска заплата - да идел при шефа си и да му каже, щял да му я вдигне веднага.Така се правело. А не да мрънкаш.Само не разбрах Парцунчо какви наркотици е почнал да взема.
154
2
 
5
 
! Отговори
Qanon преди 1 месец
1470 лева за целия отоплителен сезон как е? Бял ден да не видите, кожодери!
153
1
 
7
 
! Отговори
Всичко преди 1 месец
така е ориентирано към потребителите, в очакване те да умрат или да изпаднат в несъстоятелност...МНОГО ЛЕШОЯДИ КРЪЖАТ НАД БЪЛГАРИЯ, И ХИЕНИТЕ НЕ СА ПО-НАЗАД...
152
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ех тоя лош Радев бе, като се прибере вечер, сяда тайно и започва да вдига цените с дрона. А добрият Лоен шишко по цял ден обикаляше с Жипката и където видеше вдигната цена, на секундата я сваляше.
151
7
 
8
 
! Отговори
До сф преди 1 месец
Хе хе, ми аз се набутах с 8 бона 3 климатика A+++ клас! Та сега плащам ток по около 120-140лв за зимен месец, но това включва и боилер и 3 вървящи непрекъснато през зимата климатици и осветление и перални котолони фурни хладилник абе всичко ми е на ток! Докато когато бях на парно само за парното плащах 280-320лв при същите обстоятелства! Та да "набутах се" с климатици! Вече 6-та година съм "набутан"!
150
12
 
11
 
! Отговори
сф преди 1 месец
До Пенсионер Набутай се 5 - 7 бона за климатици дето след някоя година ще са таратайки, стой на течение и на изсушен въздух, търпи постоянното бръмчене и трепери да не изгасне тока, че в мига става бахър...А иначе с климатик е по-скъпо от централно парно !
149
1
 
2
 
! Отговори
пост преди 1 месец
Ако само два месеца никой нищо не плати някой ще фалира- държавата.
148
7
 
6
 
! Отговори
Иванко преди 1 месец
Не ми дреме. Пари имам. Колкото и да се качи, все ми е тая.
147
3
 
7
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 месец
Прогнозирам миграция към климатици. И тока е скъп, но там поне знаеш какво ползваш и какво плащаш. Не може непрекъснато да скачат цените на парното. В един момент вече няма да има кой да плаща. Това е безумие.
146
1
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Значи кражбите ще скочат с около 20% - монтаж/демонтаж на радиатори и всякакви други манипулации на топломерите. Тези загуби по традиция ще се разпределят върху хората, които наистина си плащат сметките, в резултат на което и те ще спрат да си плащат (защото повече не се издържа). Ще се достигне много лесно до необходимия процент хора, които ще се откажат и цели блокове ще кажат - ЧАО на топлофикация. Следва преразпределяне върху останалите и още ЧАО, и после фалит.
145
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ФАЛИТ НА ТЕЦ-а И ШОПИТЕ НА СТУД. ЩЕ ИМ СЕ ОТРАЗИ ВЪЗПИТАТЕЛНО!!!
144
1
 
8
 
! Отговори
доц. д-р Чоко Боков преди 1 месец
До Да поскъпне с 200%..Идиоте, фирмата на кого е собственост и кой упражнява правата на държавата. 80-те %, нали.
143
1
 
17
 
! Отговори
доц. д-р Чоко Боков преди 1 месец
Малко теми за размисъл за онези 80%, които са реално 95%.1. Фирма-монополист с гарантиран пазар е с отрицателни финансови показатели.2. Посоченото в т. 1 е системно3. Фирмата създава междуфирмена задлъжнялост за други общински, държавни и частни фирми4. С мисъл за добруването на клиентите фирмата вдига цената на услугата само с 20%5. На фона на т. 1. - т. 4. ръководството и бордът се замерят с хилядарки под формата на бонуси и заплатиИзводите не се нуждаят от коментар. Приятен ден.
142
3
 
4
 
! Отговори
Да поскъпне с 200%.. преди 1 месец
Та да се знае и помни , кога са ви управлявяли комунисти , С ДЕЛЕГАТА НА 14-тия КОНГРЕС НА БКП , НАЧЕЛО С ТОДОР ЖИВКОВ...... и СДС-арката от с.КРУШОВИЦА!!!Ха,ха,хааааааааааа....ДАНО ТОВА ДА ВИ ЗАДОВОЛИ!
141
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ето това е, затова лаят по Кирил Петков, уж за гражданство. Той с нотариална заверка се е отказал от него и точка. Никой не може да го задължи с процедура да бъде канадец.Кирил Петков за няколко месеца разкри далавери и кражби за 2 милиарда, за това сега герберите и депесарите лаят. Защото навсякъде само са крали и прибирали, те и техните калинки. Време е да ги изметем окончателно!
140
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е какво парно другаря Радев ни показа как ще се топлим тази зима-лицеви опори