София продължава да расте, но неравенството в доходите е голямо

42% от икономиката на България е съсредоточена в столицата
Обновена: 27 яну 2023 17:37 | 27 яну 2023 17:30, Нели Христова
84
София продължава да расте, но неравенството в доходите е голямо
Снимка: БГНЕС

"42% от икономиката на България е съсредоточена в София. Брутният вътрешен продукт на столицата е близо 60 млрд. лв., като столичната икономика е над пет пъти по-голяма от тази на Пловдив". Това заяви Петър Ганев от Института за пазарна икономика (ИПИ) по време на представяне на икономическия профил на София за 2022 г., предаде репортер на БГНЕС.

"Брутният вътрешен продукт на човек от населението е около 45 000 за 2021 г., което показва ръст от стойностите, през 2019 - 2020 г. бяха в размер на около 39 000. Ефектът на пандемията ограничава малко растежа, но през 2022 г. има 22% ръст, което стига до 170 000 нетни приходи от продажби", уточни още Петър Ганев, след което обясни, че в София 20% от производството реализира търговията, както и висок процент се наблюдава от икономическите технологии – 17%. Брутната добавена стойност (БДС) на нефинансовите предприятия достига близо 33 млрд. лв. през 2021 г., като добавената стойност на търговията е 8,5 млрд.

"От преките чужди инвестиции от 28 млрд., натрупани към края на 2021 г. в България, 14,7% са в София, като дигиталните сектори привличат най-много инвестиции", коментира още Ганев. Относно броя нощувки в София през 2022 г. - от проучването става ясно, че има пълно възстановяване на туристическите пътувания, и през 2022 г. са регистрирани около 1,7 млн. нощувки.

Адриан Николов от ИПИ уточни, че София - въпреки демографията, продължава да расте. "Това е така, защото столицата привлича десетки хора от всякакви краища на България, но има трайна тенденция към застаряване на населението в цялата страна", заяви Николов.

Най-голям брой софиянци са с висше образование, сочат още данните от изследването. Софийските училища също бележат успех, като е регистрирано повишение на броя на учениците в тях. Относно пазара на труда се забелязва бърз спад на безработицата, като заетостта се връща до 74, 4% през 2021 г.

Заплатите в София растат с относително бързи темпове, като в сферата на информационните и комуникационните технологии са най-високи - около 4 000 лв. бруто, а най-ниски са в хотелиерството – 1027 лв. Така София остава с най-голям индекс на неравенство – 45.

Столицата ще продължи да насърчава бизнеса и развитието на икономиката, за да се повишават и нивата на доходите, увери председателят на комисията по икономика в СОС Николай Стойнев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз си живея идеално в провинцията...........не бих се пместил в кочи.ната и лудницата София!!!
75
0
 
1
 
! Отговори
!!! преди 1 година
София не е България!!!!
74
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
72-и, мутрите бяха от Кюстендил, Самоков и още куп градове от страната. Това, че са се намърдали в София не ги прави софиянци. Дори и сега кметицата е от Самоков ръководителя и е от Банкя, Атанасова от Дулово и всички са от някъде си.
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз знам, че и София е намаляла с 30000 за последните 10 години, откъде има данни, че расте, не стана ясно.
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е София ----> Румънеца и Енчев - Столична
71
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Алекс , Той говори за реално производство, не за бизнес само на хартия и кражби! Да, софиянци може и да имат повече прираст, при тях са парите и всичко събрано от страната, но реалното производство в Пловдив е по-развито, имаш краен произведен материален продукт. И ако има бедствие или война, не хартията, а храната и материалния продукт ще е фактор.
70
1
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Столичната икономика е пет пъти по-голяма от пловдивската.Мъка,майна,но това е положението.
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След "който не скача е червен", видяхме как се ограбват цели огромни държавни сгради пред очите ни, ей така, за "синята идея", а собствениците на помещения и наемателите изпаднаха в шок и ужас!
68
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименА знаеш ли, че през мутренските времена, когато софийските мутри ограбваха цяла България и всичко и всички, хората в градовете и по морето бяха убивани борейки се срещу софиянци и защитавайки населените си райони, за да не бъде ограбено всичко и много момчета и бизнесмени бяха убити в тази грозна битка , от софиянци?
67
1
 
9
 
! Отговори
w преди 1 година
Най-голямото реално производство се извършва в Пловдивската промишлена зона. В София се предават най-много хартиени отчети за приходи на разни фирми из страната.
66
8
 
4
 
! Отговори
още нещо преди 1 година
София е град на свободните хора в София хората не се интересуват един от друг и клйюки а бачкат здраво затова имат по-високи доходи.В София се произвегжда 1/6 от националнияа продукт , коъто не е само от домати а също финансови услуги , научни откритиая и пр и пр.
65
2
 
4
 
! Отговори
ясно преди 1 година
хората се раждат неравни неравни в килограми , неравни в здравен статус неравни като гени освен ако не са еднояйчни близнаци.Няма нищо драматачино в неравенството без няко деейности стават безмислени като например спорта иначе всички щяхме да сме като винтчета произведена от една машина
64
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някъде в природата да има равенство? Неравенството е заложено априори. И т.нар. равенство пред закона е такова, че едни са по-равни, а други но-неравни!
63
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен15:Да, аз съжаление си прав!
62
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кое "расте'' в София? Освен презастроените градинки и площи? И ЕГН-то ви расте в София, България се е стопила наполовина и е в демографска катастрофа и в София няма особен прираст на населението, въпреки миграцията към София! А ако софиянци изгонят и мигриращите хора, те ще емигрират в чужбина, ще ви останат пенсионерите и гробищата на софиянци!
61
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Така е Столичанин Моля? София и лукс? Смях в залата!
60
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Простащината крещи, Навярно и на хората от българските градове "простащината" им е "крещяла", когато са пристигнали в селата на софийското поле, да им построят столица и пътища на софийските селяни ходещи в калта, че и дори язовир да им построят и вода да им пуснат, не си мисли, че сте по-високо стъпало от българските градове и села!
59
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Софиянци и бандите, мутрите, връзкарите, ограбиха страната и рекетираха начинаещите фирми, всичко обираха те и убиха частната инициатива на гражданите, в страната цари безработица и обезлюдяване, София не е добро място за живеене, но всичко е събрано само там и хората мигрират там. Ако бяха раздавали на местните хора , на всеки по нещо от държавната собственост и не бяха унищожили, а подпомогнали производството, това нямаше да се случи, а заплатите в страната, са твърде ниски за тези високи цени
58
3
 
11
 
! Отговори
доналд преди 1 година
Стигя плюхте по София. Това е град в който се живее спокойно, всичко е на една крачка и кореняците са без особени претенции. Който е живял в мегалополис може да види неща които обикновенния новософиянец не може. София си едно градче областен център, дълбока провинция където всичко си тече бавно и спокиойно. А ако толкова ви напряга, качвайте се по често на Витоша. За съжаление другото богатство, минералните води, го бастисаха.....
57
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Богатите не живеят в София. Ходя от време на време до София за някой уикенд и това е. Пълно е с бачкатори с по 30 години ипотеки дето ще ги плащат и децата им. Единиствения плюс е че летището има добри дестиницаии и метрото. Другото е само минуси. Ако някой може да си върши работата дистанционо или се занимава с онлайн бизнес...да бяга на далеч.