Руското посолство с позиция за църквата: Не е затворена!

Решението за бъдещата съдба на храма ще бъде взето от РПЦ
23 сеп 2023 14:46, Нели Христова
257
Руското посолство с позиция за църквата: Не е затворена!
Снимка: БГНЕС

Църквата "Свети Николай" в София не е затворена по решение на посланик Елеонора Митрофанова. Функционирането на храма е невъзможно, защото всичките свещеници, работещи в него, са експулсирани. Това се посочва в позиция на посолството на Русия в България, публикувана на официалната страница на дипломатическата мисия във Facebook.

"Във връзка с твърдения, разпространявани из българските медии, включително уважавани, претендиращи за професионализъм, че църквата "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" в София е затворена "по решение на посланик Митрофанова" като "отмъщение" за експулсирането на духовници, бихме искали да обърнем внимание на следното. На 21 септември т.г българската страна изгони всички служители на Подворието, изпратени от Руската православна църква, поради което по-нататъшната му работа е физически невъзможна. Решението за бъдещата съдба на храма ще бъде взето от РПЦ", посочват от руското посолство.

И допълват: "Солидарни сме с всички вярващи, които скърбят за затварянето на почитания от тях храм, но бихме предложили въпросите за причините на създалата се ситуация да се отправят към българската страна".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Антихристът Путин втора година пали и граби православни земи! Да гори в Гейената ВоВеки! Анатема!
195
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Руските олигарси и приятели на Путин- Усманов,Дерипаска,Милер,Абрамович, Авен,Ротенберг,Векселберг,Чорни ,Микелсон са дълбоко загрижени и страдат за съдбата на средностатистическия българин!
194
3
 
6
 
! Отговори
!!!!!!!! ДО 227 преди 7 месеца
ИЗГОНЕНОТО ПОПЧЕ С ЛЪСКАВАТА КИЛИМЯВКА Е ШПИОНИН И ДОЛЕН КГБ- ФАШИСТ !КОЙТО Е ЗАДЪЛЖАВАЛ СЛУЖИТЕЛКИТЕ СИ ДА НОСЯТ ЛИСТЧЕТАТА С ПРОШЕНИЯТА КЪМ "СВЕТИ СЕРАФИМ СОФИИСКИ" И ТОЗИ ШПИОНИН ГИ Е ЧЕЛ И ДОКЛАДВАЛ В МОСКВА -КАКВИ СА НАСТРОЕНИЯТА НА МИРЯНИТЕ!!!!
193
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да де,щото само руски шпиони има в София! Американски и западни,хич! Хаха! Киро открито си призна чия е поръчката! Как може чуждо разузнаване да съветва и работи в България,че и да съобщава резултатите от работата си официално на нашите служби! Ами това си е скандал!
192
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Русенски митрополит Наум: "Считаме, че заключването на храм Св. Николай от странични лица е недопустимо, като следва Софийският митрополит веднага да се разпореди той да бъде отворен, като се възстановят своевременно и богослуженията в него."
191
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
1. ДАНС се управлява от Денков и Кирил Петков 2. Храмът е на българска територия и ако американското посолство реши той няма да има вода и ток. 3. Руското посолство не може да отвори църква, в която няма свещеници. 4. Факт е, че ПП и ДБ под натиска на американците спряха достъпа до мощите на св. Серафим, което беше и една от техните цели - българите да разберат, че са никои и да не мигат да се съпротивляват срещу американската диктатура в България.
190
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нито едно доказателство няма, че руските свещеници са правили риска пропаганда. По-скоро съм сигурен, е тези свещеници са работили в полза на България.
189
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Киро много държи да се прояви с грубо, невъзпитано поведение.Изрепчи се на Газпром без да има резервен вариант за доставка на газ и сетне купуваше от Гърция газ с 30-40% комисиона.Изгони 70 дипломати и купи газ от САЩ с танкери.Арестува ББ и след 2 месеци ГЕРБ,ИТН и ДПС го свалиха.Три пъти губеше изборите и се наложи да се коалира с ГЕРБ.Сега обвиниха свещениците на Руската черква в шпионаж,арестуваха ги,разкарва ха ги с арестантска кола да си вземат багажа и ги експулсираха.Очакваме нови сътрес
188
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Колкото затвориха пасольство, толкова и тая черква. Разберете, че руснаците ще се натискат за тука на всякаква цена. Не можем да ги изгоним. Това да нагли и безпардонни блаатници
187
7
 
9
 
! Отговори
Не само преди 7 месеца
Не само руските свещеници от всички санове са шпиони и доносници. Такива бяха и са и българските свещеници. Жалко за религията ни превзета а сега и ползвана от фашизираните болшевики. Срамно е но е факт, всеки православен поп - лейтенант. По нагоре не зная до кой чин стигат. Но съсипаха вярата ни.
186
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да обобщим:1. Това е акция на ДАНС, не на Денков или Петков2. Храмът се поддържа от руснаците и те държат ключовете за храма и криптата.3. Като имате оплаквания, че е затворен храмът - трябва да се обърнете към руското посолство.4. Кощунство е руснаците да затворят достъпа до криптата, където са мощите на св. Серафаим Софийски Чудотворец, който почитат и молят за помощ хиляди българи!
185
9
 
9
 
! Отговори
не смесвай нещата преди 7 месеца
До Българите Как ... Да не обичам Америка и ЕС по ред причини изобщо не означава,че ще се влюбя във "великия Съветски съюз"!Ама русофилски мозък толкова си може!
184
8
 
5
 
! Отговори
Пак лъжете! преди 7 месеца
Руското посолство било заявило, според заглавието, на материала, че църквата "Св. Николай Мирликийски чудотворец" не е затворена. Как може църквата да не е затворена, когато Правителството на Посолството е прогонило монасите, служещи в нея? Впрочем, монасите нямат дипломатически имунитет. Ако са толкова опасни шпиони, защо не са арестувани, както онези българи във Великобритания?
183
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нито едно доказателство не видяхме за уж шпионската им дейност. По-скоро са работели за България и това е подразнило небългари като Денков и Кирил Петков, които са на хранилката на Америка за България и са обучавани да работят срещу българската държава.
182
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Голям срам за България. Макетата първи изгониха шпионите.
181
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Явочката не е затворена!
180
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хайде да наричаме нещата с истинските им имена. Не са били свещеници, а агенти. След гоненето на 70 "дипломата" от България, руската агентурата мрежа беше отслабена. Нормално (за русия) е руснаците да търсят всякакви пътища да продължат подривната си дейност на балканите. Още повече, че те принципно използват религията за всякакви абсурдни неща.
179
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 123Руснаците държат ключа, те си я затвориха
178
9
 
4
 
! Отговори
123 преди 7 месеца
Позор за България! Да затворят църквата на нашите асвабадители!
177
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Типично руско лицемерие пълно с лъжи и заблуди , колкото щяха да затварят посолството , толкова и ще затварят църквата си . Уж и Украйна нямаше да нападат , ама я нападнаха и заграбиха половината . Руската пропаганда няма граници , но ние вече не се впечатляваме , всяка втора дума от тях е лъжа и измама!