Демонтираните фигури на ПСА тръгват към площадката за съхранение

Започва и планираната реставрация
249
Демонтираните фигури на ПСА тръгват към площадката за съхранение
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Демонтираните бронзови фигури от монумента “Паметник на съветската армия” се транспортират днес до площадката за съхранение. Паралелно започва и изработването на техническа спецификация за планираната реставрация на фигурите, съобщиха от Областната администрация.

Оттам посочват, че действията са в изпълнение на ангажимента на областната администрация да опазва държавното имущество с грижата на добър стопанин.

Още по темата

След две разпореждания на Административния съд - София-град областният управител Вяра Тодева е наредила спиране на дейностите по демонтажа - още на 19 декември, а самите разпореждания са обжалвани в срок.

За опазване на демонтираните бронзови фигури на площадката за съхранение е сключен договор с Общинската охранителна фирма „Егида – София“ ЕАД. Техническата спецификация за планираната реставрация ще извърши “Марковстудио” ООД, съобразно договор от 22 декември 2023 г.

Областната администрация на София продължава да информира обществеността за всички дейности, свързани с демонтажа и реставрацията на фигурите от монумента, като спазва стриктно закона и своите правомощия и публикува съответните документи.  

Областната администрация на София продължава да изпълнява своя ангажимент да реставрира фигурите от мемориалния комплекс, въпреки неоснователните и манипулативни твърдения на трети страни, които видимо действат против обществения интерес, коментират от администрацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още по темата: паметникфигури
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
0
 
0
 
! Отговори
Коментатор преди 4 месеца
До АнонименАми те и члеНски внос за ОФ аса давали, дайте да върнем Отечествения Фронт.
212
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бабите и дядовците на софиянци са давали пари за да се построи този паметник, но пришълците те го знаят това. Погледнете тези които са във властта колко са от София, те са малцинство. Дай на п.р.остия власт и му гледай сеира.
211
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На един от най-светлите и свети празници за човечеството ,идването на ИСУС БОЖИЯТ СИН на Земята ! Да има войни ..Палестина била притихнала ще съобщават по новините..От злините на човечеството към което ги подтиква Дявола за власт пари ограничения от алчност.БОГ Е ЛЮБОВ СВОБОДА!В ДУХОВНИЯ СВЯТ НЯМА РЕЛИГИИ И ГРАНИЦИ.ВСИЧКО Е ЛЮБОВ ХАРМОНИЯ МИСЪЛ А МИСЪЛТА Е РЕАЛНОСТ МАТЕРИЯТА ИЛЮЗИЯ.КАКТО Е КАЗАЛ ГОЛЕМИЯТ УЧИТЕЛ ВИСША ДУША ПЕТЪР ДЪНОВ и ВАНГА и др. Ако човечеството не се вразуми, БОГ МОЖЕ..
210
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Претапяй тая гавра с българският народ!
209
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Напоследък покрай ПСА забелязвам едно нещо - 90% от коментиращите страдат от тежко раздвоение на личността. Веднага давам пример. Когато излезе решението на съда, че демонтажът е бил незаконен, тука се спукаха да плюят и врещят срещу областната управителка. Днес чета отново обичайните глупости за претопяване за "скраб" (така написано), плювните за Русия и дразнещите писаници на развален руски. Comrades, ми определете се, бе!
208
7
 
5
 
! Отговори
Да го светна преди 4 месеца
Ниско ефективната и надценена руска фашистка армия ще претърпи пълен пълен провал и разруха. От фашистка Русия ще останат само части от далечния Сибир. Няма вече да се говори за Русия, а за племена по северния полярен кръг. А за "светкащите" руски фашизирани роби тук ще има НеоБелене. Ще подреждат през ден паметниците на срама им, в различни конфигурации. Края на руския фашизъм от 1929 година вече идва. Ревете роби.
207
8
 
0
 
! Отговори
КъсокракиЙ Мудак преди 4 месеца
Др0гари и таваришЧи, легайте пред колите да не пАзвалим да УнишТожът фигурите на нашТе Асвабадитили от задунайска блатная рассия! Щели да правят от бронза копейки, тез фашисти! Бля! Спасете Матушката ве!
206
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пазете фигурите, защото фашистите ще искат да ги запалят, както запалиха Райхстага.
205
7
 
3
 
! Отговори
Да ви светна! преди 4 месеца
До НАТО: Затова пък вие имате много за губене! При една ядрена война за всеки умрял руснак ще умират по 6 американеца и 6 европееца (демек 12 натовци) При това Русия е голяма и американците са изчислили, че при ядрена война ще измрат не повече от 69 % от руското население, но около 96 % от натовското!
204
6
 
5
 
! Отговори
Е нещастниците преди 4 месеца
От ППДЮбГербДПС не можаха да пипнат Националния Празник 3 ти март!Да се радват на псевдо победите си мижави!
203
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На България е нужна истинска лява партия от социалисти, която да няма общо с антибългарската, изцапана с кръвта на стотици хиляди българи некомунисти, която беше направила България зависима от СССР/Русия държава, каквато е БСП и мутантите й АБВ, Възраждане..
202
5
 
7
 
! Отговори
До 220 преди 4 месеца
Така ще стърчи да! Докато не реставрират и върнат статуите! Не могат на бутнат фундамента защото е незаконно!!!
201
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
БСП и Възраждане са руски антибългарски и антиевпоатлантически партии, и като такива нямат място в българския парламент.
200
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Странни са демонстрациите на жалката БСП, по повод преместването на Мо4а. Комунистите от БСП се гордеят със стогодишнината си история, което значи и с мракобесния комунизъм, при който бяха избити в стотици пъти, повече невинни българи, отколкото при режима на царя. Свидетелите на зловещите им инсценировка "Ястребино", са били избити, за да не кажат истината, че комунистите са избили децата от Ястребино.
199
2
 
4
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 4 месеца
А постамента така ли ще стърчи Какво следва от тук нататък
198
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Децата от Ястребино са избити от комунистите, за да има с какво да обвиняват тогавашната власт. В закона е било записано, терористите и техните роднини, ятаци, които чрез терор застрашават български граждани и държавата, да бъдат ликвидирани. Когато са били посочени деца за такива, също при съмнителни обстоятелства, властта издава заповед, да не се приложи закона, тоест, да не се убиват децата. Но свързан с партизаните полицай побързай да ги разктреля, въпреки заповедтта.
197
1
 
8
 
! Отговори
Краварите преди 4 месеца
Едни неща стници, които не са построили нищо през живота си! Наследили са милиони от дядовци и бащи в Данс и ЦК на БКП и сега рушат всичко което Посолството им нареди! Даже без да им нареди, решат да се подмажат пред Дейвид Мъртън и Урсула да ги оставят на власт да крадат!
196
4
 
9
 
! Отговори
Да ви светна! преди 4 месеца
До Действителност: Путин няма намерение да превзема жалката ви пропаднала васалска държавица пропита от корупция! Но ако продължавате да лаете може да ви прати черния дядо коледа които да ви донесе малко черен радиоактивен сняг, защото това заслужават продажниците като вас!
195
4
 
2
 
! Отговори
Камион преди 4 месеца
Тръгват към разтоварището във Враждебна
194
6
 
4
 
! Отговори
ПУТИН преди 4 месеца
УКРИ МЕ ДРАХА,ИМЕНЦЕТО МИ РАЗПРАХА