Евгени от "Отбор на надеждата": Ще стана добър вратар и това е!

Трябва да си освободен на терена, да мислиш и играеш бързо, казва той
Обновена: 3 сеп 2021 15:31 | 3 сеп 2021 10:55, Александър Попов
4
Евгени от "Отбор на надеждата": Ще стана добър вратар и това е!

"Решил съм. Сам за себе си, вътрешно, съм си казал: „Ще станеш добър вратар и това е! Няма да се отказваш!”, споделя Евгени, който е на 17 години, и е в тазгодишния разширен състав на тазгодишния „Отбор на надеждата”, който ще представи България на Европейското първенство по стрийт футбол за хора в неравностойно положение в Утрехт, Нидерландия от 13 до 19 септември.

Планът му е да завърши Професионалната гимназия по туризъм в Самоков, където учи, да вземе шофьорска книжка, да си намери работа в София и да тренира в някой по-голям отбор. След това, ако има шанс, ще замине да се пробва в чужбина.

Родителите му много го подкрепят и се радват на успехите му. А те не са малко, защото преди да се съсредоточи върху футбола, младежът пробвал различни спортни дисциплини. Тренирал лека атлетика, волейбол, тенис на маса... Тенис на корт не е пробвал, но скоро ще поправи това.

„Обичам спорта. Обичам да се движа. Пробвах различни спортове, видях в кое съм по-добър, кое ме влече и реших да продължа с футбола”, казва Евгени и допълва, че освен удовлетворение от постигнати цели, спортът е и забавление. Когато има турнири в училище, той винаги участва. Дори да е в спортна дисциплина, в която не е най-добрият.

„Малко по малко всеки ден и човек се учи. Става по-добър”, казва той и дава пример с тенис на маса. Тренирал в Младежкия дом в Самоков и усилията му скоро дали резултат. Миналата година спечелил второ място, а по-миналата станал първи. Тази нямало състезание, заради пандемията. Когато се прибрал с купите, и двата пъти родителите му били много изненадани и щастливи, разбира се. Веднага започвали да го разпитват. „Казал съм им, че ще участвам в състезание, но те не очакват, че ще донеса награда. Казват ми: „Браво!”, радват се”, споделя Евгени. Може би виждайки, че успява, родителите му настояват да следва мечтата си във футбола. Вместо, например, да се учи как да ремонтира покриви като баща си. Не са го обсъждали, отвръща младежът, но татко му казвал да продължава със спорта.

Евгени попада в „Отбор на надеждата” миналата година. Виктор Кирков, създател и мениджър на тима, се свързва с треньор от Самоков с идеята за организиране на тренировки в града.

Евгени, който тренира от 12-годишен, е сред 20-те младежи, които се включват в спортните активности. Той вече има опит, тъй като известно време е играл във ФК „Рилски спортист”. С неформалния тим от Самоков се явяват на селекционните турнири на „Отбор на надеждата” миналата година. Евгени е сред младежите, които получават възможност да представят България в международния турнир в град Перущица от 14 до 19 септември. „Имаше малко доза разочарование, защото завършихме на второ място. Тимът на Босна и Херцеговина ни би на международното в Перущица”, казва младежът и допълва, че все пак е доволен, защото само три дни преди турнира имал контузия. За щастие успял да се възстанови и участвал.

„Сега това го приемам за реванш!”, казва Евгени с усмивка за избирането си в тазгодишния „Отбор на надеждата”. Изтъква през смях, че се е нахъсал, особено срещу тима на Босна и Херцеговина. Някои от тях са ходили на световно първенство и имат опит, казва той, но това не го притеснява. „Трябва да си спокоен на терена, защото притеснението събаря човека. И започваш да си мислиш други работи… Трябва да си свободен на терена, да мислиш бързо и да играеш бързо. Напрежение си е, да, даже доста. Затова трябва да си спокоен. На мен някак си ми идва отвътре. Казвам си: „Щом съм тук, ще играя. Сега спокойно! Какво толкова?!”. Така го приемам”, обяснява Евгени.

Той е решен да сбъдне мечтата си за футболна кариера и усилено работи по въпроса. Последно играел един сезон във ФК „Чико Бунара” в Пазарджик. Изиграл 12 мача. „Беше супер! Доволен съм”, казва младежът. Тимът, в който играел, се представил добре и даже постигнал бляскава победа срещу „Хебър” с 6;2. За да играе с отбора, Евгени пътувал всяка неделя от Самоков, където все още учи. Нямало такъв вариант, когато преди три седмици го одобрили на проби за ФК „Септември”. Евгени не можел да се настани в общежитията, защото са само учениците в Спортното училище. Мислел да се премести, но пък в Спортното не приемали ученици след 10 клас. Трябвало да се запише в училище, което е доста далеч, да живее на квартира и всеки ден да пътува не малко време. Така че се наложило да пропусне този шанс. Като завърши, няма да има такива пречки. Дотогава ще тренира, за да поддържа форма и добива опит.  
 
„Отбор на надеждата” е проект за социално включване на хора в неравностойно положение, който постига 100 процента успеваемост по отношение на социалното включване на националните си състезатели от 2011 до днес. „Спортс Мениджмънт България” е официален партньор на шотландската фондация Homeless World Cup от август 2011 г. Заради пандемията, фондацията отмени провеждането на световното първенство по футбол за бездомни хора за втора поредна година. Това провокира нидерландската организация Stichting Life Goals да организира Европейско първенство с участието на 10 местни и 10 чуждестранни отбора от целия континент.

В разширения състав на „Отбор на надеждата”, който ще представи България на предстоящото Европейско първенство, има петима бивши национали от Световни първенства за бездомни хора, петима играчи, участвали в миналогодишния международен турнир по стрийт футбол, организиран от компанията „Спортс Мениджмънт България” в гр. Перущица, както и четири момчета, които са част от тима за първи път. Четирима от селектираните са били или продължават да бъдат институционализирани. Младежите бяха избрани от националния селекционер на „Отбор на надеждата” Борислав Фердинандов след провеждането на 5 селекционни турнира на Национална футболна база „Бояна” през май и юни. В състезанията участваха приблизително 70 младежи от София, Пловдив, Сливен, Пазарджик, Ракитово, Петрич, Самоков и Драгоман.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някъде тече река и Осъм се нарича тя
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честити сто години Литекс.Един специален поздрав за всички истински фенове от слънчев бряг и сектор от стар фен винаги верни
2
2
 
3
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Дано тръгне по стъпките на Татин Ники и постигне успехи в алкохолната подготовка и финтовете по масите в чалготеките.
1
3
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Ше стане добър стругар :)))

Спонсорирани публикации