Курортни търговци останаха без касови апарати

Фискалните устройства са иззети от НАП заради нарушения
Обновена: 3 окт 2011 14:10 | 3 окт 2011 14:10,
3
Курортни търговци останаха без касови апарати
Снимка: Архив Булфото

Четири касови устройства са били иззети от търговци на Златни пясъци заради липса на контролни ленти за извършените продажби и нулиране на  касовите апарати, без да има  в паспортите им записи, че са били на ремонт.

По този начин продавачите на дрехи и сувенири са се опитали да намалят оборотите си и да избегнат регистриране по ДДС, уточняват от НАП-Варна.

За липсващите контролни ленти са им съставени актове за административно нарушение, а фискалните устройства са иззети и предадени за експертиза.

Ако тя докаже манипулиране на касовите апарати, на търговците ще бъдат наложени повторни глоби, които могат да достигнат до 10 000 лева.

При проверка на друг търговец, стопанисващ няколко обекта в курортния комплекс, данъчните инспектори са установили, че оборотите му само за три месеца през 2011 година надхвърлят 132 хиляди лева, но той не извършил задължителната регистрация по ЗДДС.

Приходните инспектори от НАП-Варна са предприели действия по регистрацията му и са започнали ревизия, която ще обхване последните 5 години от дейността на фирмата.

От НАП-Варна напомнят, че всяко данъчно задължено лице, което има оборот или  доход, различен от заплата, повече от 50 000 лева през 12 последователни месеца, задължително трябва да се регистрира по ДДС в 14-дневен срок от надвишаването на сумата.

В облагаемия оборот попадат и хонорари, консултантски възнаграждения, доходи от наем на недвижимо имущество и други.

Всеки, който е пропуснал да направи регистрацията сам, ще бъде служебно регистриран от инспекторите на НАП-Варна, а освен това ще му бъде начислен дължимият ДДС за времето, от което е трябвало да се регистрира, заедно с всички лихви за периода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
електорат преди 12 години
НА ДОГАНОВИЯТ ЕЛЕКТОРТ МАЙКАТА МУ СЕ Е..ВА , А ТОЙ СИ ЖИВЕЕ КАТО ВЕЗИР В ХАРЕМА !!!
2
1
 
5
 
! Отговори
Бай Шиле преди 12 години
Доган регистриран ли е по ДДС с тези хонорари?
1
5
 
6
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 12 години
ЕТО ЗА ТОВА НИКОЙ НЕ ХАРЕСВА БОЙКОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО!!! НЕ МОЖЕ ДА КРИЕШ ДАНЪЦИ , А СЛЕД ТОВА ДА ИСКАШ 500ЛВ ПЕНСИЯ!!!