ПСС: Неподходящи са условията за туризъм в планините

Обявена е предпоследна степен за лавинна опасност
12 фев 2012 10:23, Елка Василева
1
ПСС: Неподходящи са условията за туризъм в планините
Разчистване след паднала лавина край Благоевград. Снимка: Булфото

Условията за туризъм в планините не са подходящи, съобщи за Агенция „Фокус” дежурният от Планинската спасителна служба (ПСС) към БЧК.

Времето е мъгливо и ветровито в откритите части на планината, пътеките са затрупани с навети преспи.

Навсякъде в планините е мъгливо, ветровито, в Пирин вали сняг.

Съоръженията работят навсякъде, пистите са обработени, с изключение на Витоша.

Туристите трябва да избират гористите и по-ниски части на планината, за да не изпаднат в беда и да търсят помощ от ПСС, уточни дежурният. Той каза още, че температурите са се повишили в такива граници, които ако се запазят през следващите няколко дни, снежната покривка ще се стабилизира.

От ПСС допълниха, че е обявена предпоследна степен за лавина опасност, което е висока степен на лавинна опасност. Това означава, че всички стръмни склонове са лавиноопасни и може да се очаква падането на спонтанни лавини. Над гористата част на планината времето е съвсем неподходящо за туризъм. Трябва да се избират ниските части на планината – там, където пътеките са утъпкани, и туристите да не проявяват самонадеяност, допълни дежурният от ПСС.

Снощи е имало малък инцидент в Сливенския Балкан – в полите на Стара планина – на Карандила. Към 21.30 мъж си е изкълчил крака по пътеката за слизане към града. Спасителите от ПСС са помогнали за успешното му придвижване.

Информация за обстановката в планините може да намерите на адреса на ПСС в интернет. Телефоните на ПСС са: 02/ 9632000 и 088 1470.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре че метеролозите от БАН работят въпреки орязаните финанси