Над 900 нарушения в училища и градини отчете ДНСК

От дирекцията искат опасните сгради да бъдат затворени за ремонт
18 мар 2014 15:45,
1
Над 900 нарушения в училища и градини отчете ДНСК
Снимка: Булфото, архив

903 нарушения на Закона за устройство на територията (ЗУТ) в училища, детски градини и общежития са констатирани след проверка на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) на територията на цялата страна, извършена през февруари т.г.

Специалистите са влезли в общо 3606 обекта, 1833 от които са учебни заведения, а 1757 - детски градини. Проверени са и 16 други сгради - общежития, центрове за деца, учебни работилници и други, уточняват от ДНСК.

Екпертите са регистрирали нарушения на строителните норми, като някои от обектите са в предаварийно състояние. Проблеми има и при изпълнението на здравните и противопожарните норми. 216 от нарушенията са на санитарно-хигиенните норми, а 690 - на нормите за пожарна безопасност.

От ДНСК отбелязват, че в много от сградите има пукнатини по стените и плочите, пропадания, провисвания на козирки, течове и други.

След проверката са изпратени препоръки до кметовете в общините, където са регистрирани нарушенията, да затворят опасните сгради и до месец да отстранят нарушенията.

Ревизията е по разпореждане на министъра на инвестиционното проектиране проф. Иван Данов и нея са участвали представители на Регионалните здравни инспекции (РЗИ) и Областните дирекции на „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ОД ПБЗН).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: ДНСКучилища проверки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари