Конският Великден идва с традиционните кушии

Имен ден празнуват Тодор, Теодор, Теодора
Обновена: 28 фев 2015 08:29 | 28 фев 2015 08:28, Веселина Йорданова
5
Конският Великден идва с традиционните кушии
Снимка: архив, БулФото

Днес е църковният празник Тодоровден, който се отбелязва винаги в първата събота на Великденските пости. Датата на честването на Тодоровден, както и тази на Великден, се определя по лунния календар.

Почитането на християнския светец Тодор от българите исторически е засвидетелствано още през ранното Средновековие, обединявайки култа към Светите Великомъченици Теодор Стратилат и Теодор Тирон. В иконографията светецът е представен като ездач на бял кон и змееборец.

Според легендите император Юлиан Отстъпник /332-363 г./ решил да се подиграе с християните, като ги застави да ядат идоложертвена храна по време на Великия пост. Затова той наредил на градоначалника на Цариград да напръска тайно с кръв от идолски жертви всички постни храни на пазара и християните, като ядат, макар и без да знаят, да се осквернят и да бъдат подиграни и обявени за езичници.

Градоначалникът направил каквото му било заповядано. Но за Божието око това не могло да бъде тайна. Легендата разказва, че Св.Теодор Тирон се явил на цариградския архиепископ Евдоксий и му известил за нареденото от император Юлиан, заръчвайки му да предупреди християните през тази седмица да не вземат никаква храна от пазара.

На запитването на архиепископа какво да ядат през тия дни, Св. Теодор отговорил: Да си приготвят коливо - жито, то да им бъде храната. Архиепископ Евдоксий попитал също: Кой е този, с когото говори, а Св.Теодор си казал името. Предупредени, християните не взели никакви храни от пазара и затова всяка година светецът се споменава с благодарност.

Тодоровден се празнува главно за здравето на конете и затова е празник на коневъдството и на конния спорт. При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, с пискюли и цветя, и ги отвеждат на водопой. Жените замесват обредни хлябове, като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църковния храм.

После идва ред на любимото на всички българи конно състезание - кушията. Победителят в нея се награждава, като конят получава обикновено юзда, а неговият стопанин - риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника. Навсякъде го посрещат радушно и поят коня му с вода.

Празникът е известен и с имената Тодорова събота, Конски Великден, Тудорица.

Обредната трапеза за празника включва пита с мая, леща и супа от гъби. Имен ден празнуват днес Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора. /БТА/


5
Още по темата: Тодоровден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
777 преди 7 години
Повече е Празник на Дасикане рома (роми християни, български ***):християни, спазват православните празници. Говорят ромски език, а някои групи само български. Също се разделят на множество групи по професионален признак: бургуджии, калайджии, звънчари и др.
3
0
 
5
 
! Отговори
Льольо преди 7 години
Аз съм на 37 и за първи път чувам за Конския Великден. Що за чудо е това???????????????????????????????????????????????????????????????Аз мискех че днес е Тодоров ден, ама съм се объркал. Конете празнуват Великден... днес. А яйца дали са си боядисали?Неграмотни журналисти има в изобилие в тоя сайт. Пълен минус бате. Това е..... нямам думи напрао.
2
1
 
5
 
! Отговори
Теди преди 7 години
Честито на всички именници!
1
0
 
18
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 7 години
Айде са живи и здрави Тодоровци и да почват да черпат щото щото на комшийте им пресъхнаха устите бе-яз нарочно го пиша да го прочете комшиата Тошко бе щото се са спотайва кат доде тоз ден и гледа метар да мине ама инак добро момче бе само де още булка не сей намерил ама има време де-още е левент на шейсе,..Айде ставай Тодореее,ставай че с бажанака сме са курдисали на масата и тебе чакаме-ееее не чуй бе,ама днеска цел ден ша го тормозим за здраве...