Съседи мрънкат, блокът голям – санират на части

Общини и министерство готвят спешни промени в наредбата
14 апр 2015 07:00,
25
Съседи мрънкат, блокът голям – санират на части
Снимка: архив, Булфото

Големите блокове, при които има множество входове, да могат да се обновяват на части, а не като цели сгради. Това е една от промените, които се готвят в националната програма за саниране.

Предложението е на Националното сдружение на общините, а от Министерството на регионалното развитие са склонни да го приемат.

"Не можем да си позволим санирането да е през вход, но е възможно да се прави на отделни секции от сградите, които са с по десет входа например, а след това да бъдат санирани и останалите", заяви наскоро министър Лиляна Павлова.

Проблемът възниквал при създаването на сдружение на собствениците в блокове с много секции и с 200 до 700 апартамента. Например в блок с 8 входа и 4 секции собствениците от две са съгласни да учредят сдружение и да кандидатстват за безплатно саниране. От другите две обаче има несъгласни и така проектът се спира.

"Трябва да видим какво пречи на програмата, а не да искаме на всяка цена целият блок да се обнови. В големите градове има сгради, които са като малки населени места по брой на жилища, освен това секциите са разделени от фуги и е възможно да бъдат санирани самостоятелно", твърди пред "24 часа" Гинка Чавдарова, председател на Националното сдружение на общините.

Такова предложение до Министерството на регионалното развитие са направили и от Столичната община, съобщи Влади Калинов, който е ръководител на групата, която оценява документите на сдруженията на собствениците. Когато хората от несъгласните входове видят, че съседните секции са обновени, това може да ги накара и те да го поискат, казва той.

Калинов твърди, че в София по-лесно се сдружават хората от високите блокове, въпреки многото жилища, защото се познавали, докато при сградите с много секции това ставало трудно.

Другото предложение за промяна в програмата е блок да се санира, дори да не са съгласни 100% от собствениците.

Не е редно процесът за цели сгради да се стопира при 98% съгласие на собствениците само защото обитателите на 1-2 апартамента не искали, казва министър Павлова.

Тя уточни, че със Сдружението на общините се анализират тези случаи и до края на април ще предложи на Министерския съвет промяна.

Друго предложение на сдружението на общините е да се позволи сгради с 35 апартамента да могат да кандидатстват в програмата. В момента се изисква жилищата са да най-малко 36.

До този момент общият брой на регистрираните сдружения е над 1600. В Българската банка за развитие имало подадени над 600 заявления за финансиране, а сключените договори са над 370.

Най-много са сдруженията в Благоевград - 166. По този показател градът изпреварва София, където има 141. Пак в Благоевград има 87 договора между общината и сдруженията на собствениците, в София са 13. Според Влади Калинов в София много хора не вярвали в програмата и спъвали възможността за безплатното обновяване на сградите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Бивш член на БСПТи никога не си бил член на БСП.Дано "демокрацията" подсигури на теб и потомството ти китно жилище под някой от мостовете на Перловската река.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Женя до УзуновНай-добре да ги бланшира за 5 минути.
17
1
 
3
 
! Отговори
дюлгерин преди 9 години
При тази криза в строителството е пълно с изгладнели строителни фирми.Те сега е момента аз да раздавам обектите, оооох мамоооо! Ама как да се дорЕди човек от ГЕРБ и Дебелата Берта? Захапали са магистрали и всякакво строителство като питбул и нема пускане!
16
0
 
1
 
! Отговори
дюлгерин преди 9 години
До ХА-ХА-ХА !Няма да падат блоковете, тя санировката ще ги държи.
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голямо краднене ще падне - 1 млрд е това, 1 млрд от парите на данъкоплатците.ГЕРБ са специалисти по "усвояването"
14
1
 
3
 
! Отговори
буба преди 9 години
Не е редно без мое съгласие да започва ремонт на блока! Нали и аз съм собственик.За нарушаване на правата ми аз мога да осъдя сдружението тоест моите съседи.Защо пак ще правим добрите правила "БЪЛГАРСКИ" ? Казано е веднъж 100% съгласие на собствениците ,така да е.Да ама НЕ ! Г-жа Павлова ,като всеки "гербер"отново променя мнението,което уж бе КАТЕГОРИЧНО,че ще се съобразим по съседски за 100% съгласие!
13
3
 
4
 
! Отговори
Анти преди 9 години
Може и да има задни мисли по отношение на програмата, но ползите за санираните сгради ще бъдат налице. Всеки сам си преценява. Не смятам, че разни тарикати трябва да се облагодетелстват за сметка на другите. Или трябва програмата да е за всички или да я няма.
12
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
13-ти простотията ти е пълна в завършен вид......затова дереджето ни е такова, "*** народ слаба държава" колко точно е това сещаш ли се ? Баси кухият народ, че и се развъжда като такъв ?
11
2
 
3
 
! Отговори
До qwer преди 9 години
Щом държавата може да взима от хората, то значи и че трябва да може да дава!!!
10
2
 
11
 
! Отговори
qwer преди 9 години
Българинът все оше не може да разбере, че това саниране ще е обирът на века ! Къде в кой край на света държава дава милиарди без да се свръщат бре хора, при това сме една от бедните държави, те финансово стабилните не отпускат пари без да се връщат ? Що за народ е българският като чуе вълшебната думичка "безплатно" и налапва кукичката, а изобщо не се замисля, че тази думичка е излезнала от устата на една внучка на шумкар и дъщеря на активен член на БКП, изучена от тези главорези на измами !
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Далаверите сигурно са огромни след като непрекъснато се правят промени уж в полза на народа. Който има ум да мисли.Безплатен обяд няма . Пари за пенсии няма. Пари за здравеопазване няма. Държавата тегли огромни заробващи заеми и в същото време прави подаръци / саниране /. В Америка не променят 200г. закони а в България всяка седмица според изгодата и далаверата. Замислете се малко защо е толкова голям интереса от това саниране и на кого му пука за хората.
8
17
 
8
 
! Отговори
Бивш член на БСП преди 9 години
Това строителство е наследството от БКП и бай Тошо . Направиха блокове с невзрачни апартаменти и изгониха хората от китните къщи . Сега нито така нито иначе , просто не става за живеене . Благодарим ти партийо любима за копторите . Хвала на такЪв социализЪм .
7
2
 
6
 
! Отговори
патилан преди 9 години
Тая снимка от коперация не отговаря на действителноста тя е по жестока. Самото саниране трябва да е на два етапа , пьрви етап заздравяване фуги заварки крепеж от много профеционални хора с гарания за работата без право да участват втори етап снимано документирано вьзлите и комисия приема. Втори етап пускай бойаджиите на воля без това правят каквато им на акьла фирмата изпьлнител само да гарантира с някакви пари 10 години.
6
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много пари има за крадене в това саниране, много, много, затова герберската банда неистово плямпа за саниране !
5
1
 
5
 
! Отговори
Женя до Узунов преди 9 години
Фуууу.....Просто ги измии с вода и ***.
4
9
 
3
 
! Отговори
Веселин Узунов преди 9 години
Всеки с проблемите си. Колко пъти вчера мъчех да се свържа с проф.Мермерски и не успях. От известно време ме сърбят мъдете и ходжата ми каза да ги мажа с козе мляко ,но не помага. Дали е от това ,че котката спи върху тях?
3
4
 
17
 
! Отговори
а дано ама надали преди 9 години
Добро утро, сега се сетили че имало секции и фуги. Явно е как управляващите са съвсем се далече от хората и техните проблеми. Дано само изпълнението да не е както всичко се прави до сега - варосано за пред началника.
2
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бъдещите общински жилища...
1
16
 
19
 
! Отговори
факт преди 9 години
Никога няма да станем бели хор ,с тези закостенили мозъци !!