Кварталът на бездомните – кухня, стая и мъка под земята

Десетки несретници живеят в своеобразни селища до тръбите "долу"
31 яну 2017 18:24,
33
Кварталът на бездомните – кухня, стая и мъка под земята
Снимка: "Труд"

Кварталът на бездомните – импровизирани стаи, кухничка, даже спалня край тръбите на парното на няколко метра под земята във Велико Търново.

Катакомбите са приютили десетки несретници, които са превърнали галериите около тръбопроводите в дома за себе си и за нелеките си съдби.

Над 50 гаврошовци използват топлината от тръбите, за да се спасят от бялата смърт в студените зимни дни, пише "Труд".

Повечето от тях няма къде да живеят и се издържат от подаяния и вторични суровини или каквото намерят в кофите за смет. Живеят в крайните шахти в района на болница "Д-р Стефан Черкезов", в кварталите "Колю Фичето" и "Бузлуджа".

"Знаем за тези хора. Имаше тенденция да се заселват в тези ниши, но не са ни създавали проблеми и не са ни правили бели", обясни управителят на "Топлофикация-ВТ" АД инж. Венцислав Димитров.

В подземните галерии са оформени импровизирани гарсониери с по няколко стаи. Независимо от изолацията на тръбите "долу" е около 30 градуса.

Самите шахти са около 4 метра широки и още толкова дълбоки, което е допълнително удобство и позволява да се обзаведат дори малки стаи.

В потайностите на старопрестолнината се подвизава дори семейство. Преди време Надежда и Дончо Георгиеви станали жертва на имотната мафия, която ги оставила без единствения им дом.

Преди да ги сполети нещастието Надежда работела във фалиралата текстилна фабрика "Васил Мавриков". Имала обаче неблагоразумието да вземе пари от известен местен лихвар и логичното се случило – тарикатът им прибрал къщата в квартал "Вароша", защото не можели да издължават убийствените лихви по вноските.

"Живеехме във вилната зона на града в една барака на наши роднини, но те продадоха имота и дойдохме тук. Напролет ще му мислим", нарежда Дончо Георгиев.

Двамата се надяват скоро да се пенсионират и да опитат да влязат в старчески дом. Докато това стане, са си заградили местенце сред топлите тръби. Оформили са си дори малка кухничка с маса, а с фазер са обособили и спалня.

Не крият, че прекарват нощта директно върху тръбите, където са сложили дюшеци. Не искат да бъдат снимани, защото много хора в града ги знаели и щели да берат срам на стари години.

Техен събрат по съдба е Тодор Василев. Той дори и в момента е собственик на дом в Горна Оряховица, но преди 2 г. жена му прибрала друг мъж и го изгонила.

Оттогава трудно комуникиращият мъж нощува в покрайнините, но отскоро се е присламчил на топло до тръбите на паровата централа. Никой не искал да го вземе на работа, а не му достигали възраст и трудов стаж да се пенсионира.

Човекът се издържа от просия по централните улици на града.

До леглото от дъски и кашони на Тодор е разстлал опърпан дюшек и видимо по-младият му другар Стефчо, който няма лични документи и не е от разговорливите. Според другите клошари, които също идват вечер да се топлят на тръбите, той бил особняк и заради това близките му го изоставили.

Доста бездомници нощуват в шахтите на квартал "Колю Фичето". Един от тях е Кирил Михайлов, който твърди, че също от няколко години живее из паропроводите. Населени са и крайните шахти от инсталациите на паровата централа на жилищния комплекс "Бузлуджа".

В лютата зима в тях топлина търсят 5-6 бездомници. 22-годишният Марко и невръстната му невеста Мима спят направо върху тръбите в тъмна шахта. Двамата нямат законен брак, но мечтаят през пролетта да минат под венчило и да имат първа рожба.

Дотогава те събират пари от кашони, които предават на вторични суровини.

Бездомници обитават бараки, землянки, колиби и в други части на старата столица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
2
 
! Отговори
Кой не скача ечервен преди 7 години
Наскачахте ли се?
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
У нас, Бог знае защо, законът е друг. Ако измамниците продадат жилището на трето лице, то си остава собственик, дори и да се докаже, че имотът с измама е отнет от някого. Ограбеният съди мошениците за обезщетение, тоест гони Михаля.
25
0
 
10
 
! Отговори
До Роко преди 7 години
Понякога гледам новините по руската ТВ от любопитство и веднъж попаднах на репортаж за разобличена имотна измама. Научих нещо, което веднага написах в сайтовете - в Русия, когато има такава измама и имотът е препродаден, веднага го връщат на ограбения собственик, а онзи, когото у нас наричат невинен коректен купувач съди измамника, за да си вземе парите. Аргументът е, че никой не знае дали в момента не му продават жилището с подправени документи, а който купува, би трябвало да проверява всичко.
24
0
 
2
 
! Отговори
Охранителят -София преди 7 години
Пипи поздрав! Мислим в една насока с черничка ирония! Ха ха!
23
2
 
6
 
! Отговори
Пипи преди 7 години
И сега топлофикация да погне бездомните да си плащат за парното, да сложи топломери, да определи такса общи части и да назначи бирници да им вземат парите.
22
0
 
6
 
! Отговори
Охранителят-София преди 7 години
Стига бе! Журналисти тихо,че сега Топлофикация,ще сезира фирмите за топлинно счетоводство,да им плюунат по един топломер на тръбите! Шъттт! Тихо,че слухтят обирджийте народни!
21
0
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Когато вземеш заем който неможеш да върнеш и ти продадат къщата това не е имотна измама, това си е чиста глупост. А глупостта на стари години има катастрофални последстия.
20
3
 
5
 
! Отговори
Забелязах преди 7 години
"Независимо от изолацията на тръбите "долу" е около 30 градуса." -- тази толина отива директно на улицата. Разхищават, а все писка за увеличение на цената на парното.
19
0
 
14
 
! Отговори
Роко преди 7 години
До16. имотните измами се разледват, например в Софийски градски съд, вещи лица-графолози са Димитър Велчев-бивш агент от ДС, политик, разузнавач... колега му е Живко Палазов-графолог,бивш служител на МВР, подсъдим за подкуп в СГС, понастоящем тежко болен, което му пречи да почне процеса, същия е заплатил 300 хиляди лева на ръка за 4 магазини в центъра на София... така казва, като ищец, а вещо лице му е колегата Стефан Бенчев-"тефтера на Златанов".... нищо лично, просто бизнес :)
18
2
 
43
 
! Отговори
Теди преди 7 години
Ама пък за пакистанци ,афганистанци и всякакви бежанци какви грижи се полагат.За българите ако се грижеха така ...
17
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повечето хора в България нямат собствени апартаменти и живеят с други. Така, че мисля, че определени хора от тези бездомници са изгонени и са нямали апартаменти или щъща за живеене.
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 18Няма никакви загуби от това че определени хора използват тръбите.
15
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Държавата се грижи само за бежанците.
14
4
 
1
 
! Отговори
Шунко Шункаров преди 7 години
До Анонимен 5И ко туй шуНкари ба?!
13
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Независимо от изолацията на тръбите "долу" е около 30 градуса." Ама няма страшно, топлофикация калкулира загубите в сметките на потребителите....
12
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 10Демокрацията няма нищо общо с това, че българина я разбра като анарахия и всеки прави каквото си иска! Това не е демокрация!
11
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещо трябва да се направи за бездомните, но не и по социалистически тертип, когато всеки биваше настаняван на работа и абониран за заплата. Дори нищо да не върши, не го уволняват. Ако пък го уволнят, веднага го назначават другаде. Това съсипа социализма - много мързеливци имаха осигурена издръжка като уж работеха.За жертвите на имотната мафия пък да не говорим. Не ми е ясно защо у нас имотните измами не се разследват?
10
24
 
7
 
! Отговори
До 11 преди 7 години
Тия хора до голяма степен сами са си виновни, казва се в статията семейството е имало апартамент, после къща, и накрая нищо.. И защо така?! Ум царува, ум робува, ум патки пасе... Не казвам че държавата трябва да абдикира от социалните си функции, ама в този случай май си е от собствена ГЛУПОСТ... И после все държавата им виновна...
9
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До BURZUMДругарю , а сега селяните как се препитават нали с този парцел и с някакви животни . Ти като ги жалиш отиди при тях и им раздай по 500 лв. на човек . Просто е .
8
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До BURZUMИмаше идея да се откупят къщи от собственици, които нямат намерение да се връщат там - в много села такива се предлагат за по 800-1 000 лв, а са тухлени. И после там да настаняват бездомни, които биха се занимавали със земеделие или животновъдство.3 сигурно има предвид това, че общините предлагат по 10 дка на социално слаби семейства.Но и ти си прав, селскостопанската работа е трудоемка. Не всеки е свикнал, а повечето от вечно безработните нямат образование и не искат да работят.