Майка сама прати детето си в Дом, после съди социалните

14-годишната Дарина живяла в риск, дебнели я сутеньори
24
Майка сама прати детето си в Дом, после съди социалните
Майката Иванка Димитрова. Снимка: "24 часа"

Майка сама поиска 14-годишната й дъщеря да бъде настанена в кризисен център в Пещера, но после реши да съди социалните.

В жалбата си Иванка Димитрова твърди, че животът на детето й Дарина е й поставен в опасност, защото е диабетичка на инсулин, а в приюта липсвал постоянен лекарски контрол. В Пещера пък нямало детски ендокринолог.

Тийнейджърката е била изведена от дома си от служители на Отдела за закрила на детето и полицаи на 5 април, уточнява "24 часа".

"Дарина бе взета по най-бруталния начин. Понеже не искаше да тръгне, единият от униформените я държеше за краката, а другият за ръцете. Едвам успях да й дам инсулина", обяснява майката.

Тя признава, че сама е подала молба до социалните да поемат грижата за Дарина заради поведението й. Момичето тежко преживявало развода на родителите си, започнало да се събира със съмнителни пълнолетни младежи, отказвало да ходи редовно на училище.

Дарина направила и опит за самоубийство, докато била в дома на баща си.

Димитрова потърсила помощ от социалните, когато я заварила вкъщи да пие бира с компания.

"Написах молба дъщеря ми да бъде прехвърлена в институция под диктовка на една от служителките от Отдела за закрила на детето. Тя настоя вътре да посоча, че с Дарина имам по-тежки проблеми от реално съществуващите, за да се задействат", казва майката.

Три дни по-късно жената пожелала да оттегли молбата си, но социалните отказали и тийнейджърката била закарана в Пещера. От десетина дни обаче Дарина е в Пловдивската университетска болница "Св. Георги", където е докарана по спешност от кризисния център в Пещера заради много високи нива на кръвната захар.

Адвокат на неправителствена организация е подал жалба в прокуратурата срещу действията на социалните.

"Те не са съобразили избора на институция със здравословното състояние на Дарина, която освен с диабет е и с болест на Хашимото. Има данни за манипулация от страна на служителката, под чиято диктовка майката е писала молбата", коментира адвокат Стоян Донков.

Според него, ако след изписването от болницата момичето бъде върнато в центъра, може да се стигне до фатален изход. По думите му детето искало да бъде у дома, при майка си.

Началникът на Отдела за закрила на детето в Пловдив Мариана Ангелова категорично отрича действията на подчинените й да са в нарушение на закона.

"Няма как да накараш пълнолетен човек да пише нещо против волята му. Майката е заявила желанието си дъщеря й да бъде настанена в институция не само пред въпросната служителка. Същото е потвърдила и пред други специалисти за работа с деца", коментира тя.

Дарина била изведена от дома си, тъй като е в риск. Майката не упражнявала необходимите грижи и контрол върху нея - не следяла за здравето й и за хранителния режим, както и дали посещава училище.

Момичето било настанено в Пещера, за да скъса с неподходящата си среда в Пловдив, защото имало риск да стане жертва на сутеньори.


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
просветена преди 4 години
не е дом а е кризисен център. информирайте се преди да пишете. иначе ига е НПО то и славата им се носи. чудя се как са им дали такова отговорно нещо като те само проекти ала бала правят без никви резултати. ама те паричките кво ли не правят. направо се ужасявам какво ли става в този кризисен център.
7
0
 
4
 
! Отговори
Пещера преди 4 години
регионален фонд ИГА е въпросната организация. Да им се потърси сметка че вече застрашават пряко децата в този дом
6
0
 
7
 
! Отговори
Танева преди 4 години
До "Детето искало

дома в пещера се управлява от неправителствена организация. доста корумпирана между другото и това го знае цяла Пещера и цял Пазарджик. Крадат хиляди а нямат пари да извикат специалист който да назначи лечение на детето и да го проследява. Да спрат да дават десетки хиляди за тъпи конференции семинари и да извикат специалист който да проследи състоянието на детето. Социалните в Пещера какво чакат и защо не се намесват?
5
2
 
14
 
! Отговори
брантия преди 4 години
Семейството се пази от жената!Щом тя не е на местото си,става катастрофата!Тъпаците,и мъже,и жени, не разбират простата истина,че щом се роди детето,всичко останало минава на втори план!
4
3
 
75
 
! Отговори
Културна особеност преди 4 години
Разбира се, че няма да иска да тръгне към социалния дом! Тя е вече на 14 г., попрехвърлила е женитбената възраст. Повечето нейни връстници вече са родили по 2-3 деца и разполагат с хилядарка на месец - от нашия джоб.
А тя? Я намери кой да я черпи една бира, я не! Ако си остане в гетото, има надежда да се вземат с някой поизостанал ерген, а ако иде в интернат, ще изгуби още няколко години.
Ще излезе от интерната на 18 г. и кой ще я вземе тогава нея, старата мома?!
3
0
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А 20 годишната баба какво мнение има по темата?
2
2
 
49
 
! Отговори
"Детето искало преди 4 години
да бъде у дома, при майка си" - не, "детето" иска да си живее в по-големия град - в Пловдив, да се събира с големите момчета и да си вилнее на воля, след като майка й не я контролира, а в интерната ще не ще, трябва да се съобразява с някакъв правилник.
Неправителствените организации бързат да направят пишман услуга, без да се замислят какви ще са последиците. Важното е да имитират дейност и да усвояват едни пари. Какво ги е грижа каква ще е съдбата на Дарина, ако я върнат в Пловдив?
1
0
 
43
 
! Отговори
ЦОНЬО преди 4 години
станахме си содом и гомор и тва е