Времето през май – от типично, по-типично. Само валежите малко...

Очаква ни топло време през уикенда, но дъждът ще ни разхлади
12 май 2017 13:00,
3
Времето през май – от типично, по-типично. Само валежите малко...
Снимка: архив, Reuters

Чака ни едно типично майско време, като до края на месеца ще се редуват и дъжд, и слънце, обяви климатологът доц. Георги Рачев.

По думите му днес и утре ни очаква доста топло време, тъй като България се намира в топлия сектор на една система от няколко циклона. Това е един вторичен топъл фронт, който преминава през западните части на страната, като днес до обяд ще бъде предимно облачно със слаби превалявания, но след това идва топлият въздух.

"Не съм убеден, че ще стане чак толкова топло утре на обяд, но в югоизточната част на България температурите ще бъдат над 30 градуса, в района на София - около 25 градуса. Още от неделя обаче ни очаква захлаждане", добави той пред БНТ.

Според доц. Рачев, средните температури за май са между 16 и 19 градуса. До сега месеца е с около 1-1,5 градуса по-ниска температура от нормалното.

От понеделник до четвъртък следващата седмица температурите ще се понижават с няколко градуса, като най-хладно ще бъде в сряда и четвъртък. За района на София ще бъде около 16 градуса, но в останалата равнинна част от страната - между 20-22 градуса. Предстоят валежи около 23 - 24 май, обясни още Георги Рачев.

По думите на експерта месечната норма за валежи е изпълнена на около 40%.

"В Бургас, където трябваше да бъде най-сухо вече са изпълнили месечната норма, а ни предстоят още около 23-24 май. В Западната половина на България също се очакват валежи. Ако не вали сега, то просто няма кога", коментира Рачев.

По думите му май е типичният месец с максимални валежи и това са средно между 40 и 70 литра в равнинната част, в планините още повече.

От 20 май температурите вече ще бъдат нормални и малко по-високи от нормалните нищо, че графиката показва леко захлаждане. Между 20 и 25 градуса съвсем нормални, дори и малко над нормата за месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ,това с жълтия бански е Тръмп.
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това със жълтия бански Путин ли е?