Само за седмица: Цената на яйцата скочи с близо 12%. Защо?

Според производителите, новата по-висока цена не е реална
Обновена: 6 ное 2017 21:48 | 6 ное 2017 21:47,
47
Само за седмица: Цената на яйцата скочи с близо 12%. Защо?
Снимка: visualhunt.com

Икономически фактори или спекулативни процеси изстреляха нагоре цената на яйцата? Само за седмица цената им скочи с близо 12%, а за месец увеличението е над 50 на сто. Така по-едрите достигат до цена над 40 стотинки за брой. Според производителите, причината за рязкото поскъпване на яйцата е натрупване на неблагоприятни фактори и увеличеното търсене.

Три са основните причини за рязкото поскъпване на яйцата у нас, според птицевъдите. Първо, през есента кокошките се сменят с нови и те все още не са проносили. Второ - скандалът с наличието на фипронил в яйцата и трето - изкуствено увеличение на цените от търговците. Най-вече в по-големите градове.

"Голяма част от тази голяма разлика в цената се изгражда от самите търговци. Ако разгледате цената в по-малките магазини и в малките градове, ще видите, че там цената почти не се е вдигнала", коментира пред БНТ Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите.

По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържища, само за година цената на яйцата у нас се е увеличила със 70%, при това на едро. През ноември 2016 г. на едро едно яйце е струвало 17 стотинки. Според производителите, новата по-висока цена, макар и добра за тях, не е реална.

"Надута е, разбира се, в това спор не може и да има, тъй като себестойността, ние работим цяла година на ръба на себестойността, а себестойността е някъде около 15 стотинки, без опаковка и без ДДС. Нормалната цена е някъде около 30 стотинки на пазара, за мен това е нормалната цена, а над 30 стотинки вече е някаква деформация на пазара", поясни още Димитър Белоречков.

В Благоевград и региона яйцата са поскъпнали с около 30% през последните две седмици. В търговската мрежа те се продават средно за около 30 стотинки. Най-едрите яйца обаче достигат цена до 40 стотинки за брой. Хората в града казват, че това е рекордно увеличение на цената им през последните години.

В момента в България работят над 200 птицеферми, а българинът консумира средно по 200 яйца на година. Вносът е минимален и основно - от Полша.

"Полските яйца и полското птиче месо до голяма степен контролира цените в България, защото ако ги няма, цените ще бъдат много по-високи", допълни още Белоречков.

Според Съюза на птицевъдите, в момента е достигнат пика на цените.

"Предполагам, че някъде около Нова година и Коледа пазарът ще се промени коренно и ще намалее търсенето на яйца, което значи, че и цената ще започне да пада", коментира председателят на Съюза на птицевъдите.

Ново увеличение обаче след това се задава преди Великден, прогнозират експертите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Румени млекото?
39
0
 
5
 
! Отговори
абвгд преди 6 години
До АнонименНе е 12 % поскъпването на яйцата, а 30%. Защо и доходите на измъчения народ не скачаха така главоломно!? Никой тогава нямаше да се хваща за яйцата.........
38
1
 
5
 
! Отговори
риторично преди 6 години
Няма да купувам яйца. И без това са вредни за черния дроб и жлъчката, пък и не се знае дали не са заразени.
37
0
 
7
 
! Отговори
споделено преди 6 години
Не само че се вдигна безобразно цената на яйцата,но има и спекулации с размера им.Mасово яйца рамер М се предлагат като L-установих в магазини Фантастико.В началото на лятото купувах краве сирене от магазини на фермата"Вършец" в София на цена 6.80.само за 2/3 месеца цената му стана 7.80 като постепенно се увеличаваше с 20 ст.Колко ли ще стане след още няколко месеца.Същото е с киселото им мляко и маслото.
36
0
 
6
 
! Отговори
реалист преди 6 години
А за тези, които имаме санирани жилища, ще ни възтановатя ли парите за санирането, като говорим за демокарция.
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
36 Че кое му беше безплатното на санирането? Май не следиш новините, целият български народ плати за санирането. Ще е демократично, сега ако започне проект за ''саниране'' на къщи, че и останалите да намажем.
34
0
 
11
 
! Отговори
Румен преди 6 години
до 24купувай от малките,от честните производители на пазара...и сиренето,и млекото и яйцата и плодовете..тези хора гарантират с името си и собственото си оцеляване...следващия път,като си доволен пак от него ще купиш!не купувайте от големите вериги магазини...селото винаги е хранело града...яйцата не са трайна стока,като не се купуват една,две седмици...ще ги намалят!друг е въпроса,че няма евтин внос,ама нали министерството си дели печалбите с спекулснтите...
33
1
 
2
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Вие какво искате, не може всичко да е без пари като санирането. Сега искате и безплатни яйца. Хептен ще се превърнем в комунистическа страна.
32
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А цената на маслото и млякото? Защо? Само заплатата ми си стои същата.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до oginНе те съветвам, да употребяваш 10 яйца за 1 евро, та дори и в Германия. На всякъде ли струват по толкова?
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей, не разбрахте, че не цените са високи, а доходите са ниски!Така ли не се сещате, че когато яйцата станат 0,4 лв. и печалбата е по-голяма. Друг е въпроса, че тя не се разпределя на всички по веригата или един взима парчето, а другите трохите (т.е. работниците за по 200-300 евро). Ако се разпределяше правилно, тогава и работниците взимат повече пари и ги харчат, тук в България.
29
0
 
10
 
! Отговори
ogin преди 6 години
Във Германия колеги 10 яйца струват 1 евро.Тука за 40ст яйце да си ги ядът те!
28
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
няма държава където герб за 1г винетки и билети поскъпнаха със 60%
27
0
 
22
 
! Отговори
Аба баба вари гъби преди 6 години
Няма държава, яйцата бяха 24 сега са 32, това е 30% увеличение а не 12%, това е мафия, като няма контрол търговците си правят каквото искат-факт, не се наядоха, не се накрадоха, алчни и безпардонни гадини!
26
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо, пак ще има такива да реват че при комунизма нямало разнообразие. Ха сега си го вземете разнообразието и си го наврете знаете къде!
25
1
 
36
 
! Отговори
Алов преди 6 години
Сменяли се кокошките,а после като станат стари ще ги намалите ли с 50%???
24
2
 
27
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Отказвам и яйцата .
23
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а би трябвало да са по евтини заради фтичия грип и отровите. мама ви спекуланти
22
1
 
22
 
! Отговори
Неа преди 6 години
То па аз ще си купя яйца . Хуквам
21
1
 
50
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До РуменНе купувайте!Нали все нещо трябва да се яде Яйца-скъпи и отровниМесо с антибиотици хормони и грипМасло-фалшивоМаргарина -вреденСиренето-пази божеМляко-без млякоЗеленчуци-Менделеевата таблица пасти да яде.Плодове-боядисани и топени във формалдехид.Станали като мумии.Хляб-подобрител задобрител надробител.Кажи какво да сложим на масата