АПИ напомня: Старите винетки изтичат! Новите – къде и колко?

АПИ с указания - перфорирайте в магазина, изчакайте бележка
44
АПИ напомня: Старите винетки изтичат! Новите – къде и колко?
Снимка: архив "Булфото"

Годишните винетки за 2017 година изтичат на 31 януари, напомниха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Новите стикери вече се продават в над 3 000 обекта, 372 от които работят денонощно. Сред тях са големите бензиностанции, офисите на "Български пощи", областните пътни управления и гранично контролно-пропускателните пунктове.

И тази година винетките ще се продават на същите цени. Годишната е 97 лв., месечната 30 лв., а седмичната 15 лв.

За първи път обаче има и тримесечна винетка за леките коли. Цената й е 54 лв. Тя ще позволи на хората, които карат автомобилите си предимно през лятото или по време на по-дълга отпуска или пък не живеят постоянно в страната, да използват по-краткосрочен стикер, напомнят от АПИ.

Още по темата

Тази година се въвежда още едно облекчение - за първи път годишната винетка за всички превозни средства важи за срок от една година от датата на купуването й и ако шофьор си купи стикер например на 3 март 2018 г., когато тръгва на път за Националния празник, то той ще важи до 2 март 2019 г., разясняват от Пътната агенция.

Новата годишна винетка ще се перфорира в търговския обект от продавача на стикера. Необходимо е да се изиска и касова бележка с вписан регистрационен номер на превозното средство, която трябва да се пази, уточняват от АПИ, цитирани от БТА.

От пускането в разпространителската мрежа на винетките за 2018 г. до сега са продадени 597 905 стикера от всички видове и за всички категории превозни средства. Начислените приходи са над 49 млн. лв. От тях 35,7 млн. лв. са от шофьорите на леки автомобили, а около 13,3 млн. лв. от останалите видове МПС.

Най-търсените винетки за 2018 г. от шофьорите на леки автомобили до момента са годишните - 346 928 броя, следват седмичните - 104 903 броя, месечните - 13 541 броя, и тримесечните - 1 994 броя.

От шофьорите на МПС Категория 1 и 2 най-предпочитани са дневните винетки - 98 856 броя., следват месечните - 16 652 броя, седмичните - 7 986 броя, и годишните - 7 045 броя.

На Дирекцията "Социално подпомагане" са предоставени 164 075 броя годишни винетки за леки автомобили на стойност 15 915 275 лв., които са за сметка на АПИ.

 


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Беднотия у булгаретоКога пътищата са били по-добри та ми философстваш бе?
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 36Значи може винетките да станат на първо време 150 - 200 лв.Може!Добра идея!Защото какво са 150 - 200лв за една година ? 41 - 55 стотинки на ден.Сега при 97лв се падат по 26,5ст дневно.Колкото една цигара.Много скъпи тия винетки бе!?Хахахаха
33
2
 
20
 
! Отговори
ФОН ЕВРОПА преди 3 години
НИКЪДЕ ПО СВЕТА ЗА ЛЕКИТЕ АВТОМОБИЛИ НЯМА ВИНЕТКА ИЛИ ТОЛ( ТАКСА) ЗА ВСИЧКИ ПЪТИЩА САМО В БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ.В НОРМАЛНИТЕ ДЪРЖАВИ СПАЗВАТ ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА -ПЛАЩА СЕ ЧРЕЗ ВИНЕТКАТА ИЛИ ТОЛ САМО МАГИСТРАЛИ ИЛИ СКОРОСТНИ ПЪТИЩА.ВИНАГИ ИМА ДУБЛИРАЩ НЕПЛАТЕН ПЪРВОКЛАСЕН ПЪТ ВСЕКИ САМ СИ ИЗБИРА .ТОВА Е ПРОБЛЕМЪТ, ТУК НИ ЛЪЖАТ, ГАЗЯТ И МАНИПУЛИРАТ !!!!
32
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
сигурно са малко парите от акциз на горивата -вероятно по милиони всеки ден се изкарват и къде отиват ????? обаче трябва и данък и винетки а и на гражданската да се вдигне цената
31
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да само 35 писания да сега във форума за винетките. Значи народа е доволен, пие си кафето в пълните кафенета, и всичко е ОК. Значи може винетките да станат на първо време 150 - 200 лв. Народа пак ще е доволен и пак ще си кара по същите пътища. Щом е Вуте зле , па я съм си добре значи всичко е добре. Докога така?
30
5
 
12
 
! Отговори
Гробокопач преди 3 години
Напомнят, оти са им слаби продажбите;))) Много е важно, д ане пропуснем, да си купим, ръйш ли, да не пропуснем да дадем лептата, да се нагушат яко, шайката гербери. Девшурмето, данък изтрити зъби, както и данък "димнина". Хунтата прибира парите и с тях купува гласове или фалшифицира изборите. Всичките пари, отиват за изборният процдес, за да може ГЕРБ пак да е на власт и пак да *** и скубе, мат'риала.
29
3
 
16
 
! Отговори
бъззз преди 3 години
И с парите от тая винетка кво се праи апва се и се пиива ам от богоизбраните за другите захар с вода да не реват пчелите работници на кошера до тиквата в двора на къщата у банкя
28
3
 
15
 
! Отговори
хам хум преди 3 години
Апи си апват а ние си чупиме колите и си хапеме пръстите като влеземе у сервиза ...и после разни очиларки лелки с вишо и връзки обесняват как неам пара иначе ше има пътища направо да откинеш от ...асфалта де
27
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да я направят по 300 лева. С.е.ляците в гради си накупиха по 3-4 таралясника на семейство и давай газ ***! Не можеш да минеш нито по тротоари, нито по градинки!
26
7
 
27
 
! Отговори
Беднотия у булгарето преди 3 години
Винетките в българия трябва да струват около 10 лв.Първо си погледнете пътищата и след това продавайте винетки.
25
5
 
31
 
! Отговори
винету преди 3 години
А кога ще спрат винетките подаръци за коли регистрирани на името на инвалиди,които нито се карат от тях нито те се возят в тях, както и на псевдо инвалиди, на които трябва да бъде спряна и пенсията,защото им няма абсолютно нищо? Но на никой не му се занимава...
24
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Платени пътища нека има, но защо няма безплатна алтернатива. Това е ограничаване на правото за пирдвижване.
23
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Винетка с вписан номер на колата на касовата бележка. Думи нямам - безумие. Купувам си буца сирене , ами и там на касовата да ми вписаш номера на колата, че с колата ще го превозвам.Има н-р 2 коли , не мога и двете едновремено да карам та да купувам две винетки .
22
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Винетката трябва да е над 2000лв.И да важи и в града.За каруци също.За пешеходците тол такса в пиковите часове и в зелените зони те също замърсяват и отделят вредни газове.Най вече метан и димни газове от долен нелегален тютюн
21
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо и в Гърция няма винетки. Качваш се на магистрала тогава си плащаш. Тук само се краде, винетки по 100 лв. на лека кола , а пътищата все едно, че е минала война. Караш не караш 100лв. Сложете още по 5 ст. на литър върху горивата и после си ги вземете. Ми то все нови цени на ток, вода, горива, храна , винетка, гражданска.
20
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Върху стария асфалт на пътя за Оряхово, положиха три сантиметра нов асфалт и направиха околовръстен на Враца. Взеха парите и сега дръжте им петите.
19
15
 
8
 
! Отговори
до 23 преди 3 години
Има известна логика в думите ти...Не може всички да се оплакват как нямат пари, а иначе по 3-4 автомобила да има всяко семейство...
18
29
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цената на винетката трябва да бъде поне 300 лв. Пътищата са задръстени от автомобили.Това трябва да се ограничи.
17
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цената на винетките е нормална!Не е нормално обаче състоянието на пътищата...И ако трябва да обединим двете изречения в едно:Цената на винетките не е нормална, ако имаме предвид състоянието на пътищата!
16
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
защо няма дневни за леки автомобили бе одирници