Сняг, студ и ограничения на пътя! Зимата е във вихъра си

Пътищата в по-голямата част от страната са проходими
26 фев 2018 11:15, Красимир Ангелов
9
Сняг, студ и ограничения на пътя! Зимата е във вихъра си
Снимка: БТА

Снегът очаквано усложни метеорологичната обстановка в цялата страна. В цяла България е обявен оранжев код за опасност заради снеговалеж и ниски температури, а в областите Смолян и Кърджали е обявен най-сериозният - червен код за силен снеговалеж.

До тази сутрин най-много сняг е валяло в Кюстендил, където снежната покривка е близо 25 см. Следват Враца със снежна покривка от 19 см, София и Видин – 17 см.

Още по темата

В София поради непрекъснатия снеговалеж от снощи работата по снегопочистването не е спирала цяла нощ и продължава и в момента. Обстановката е усложнена, обилните валежи и навявания непрекъснато натрупват нов сняг. Поради усложнената обстановка планинските пътища към Витоша – "Драгалевци – Алеко" и "Бояна – Златни мостове" ще бъдат затворени за движение.

"Синя" и "зелена" зона за платено паркиране се затварят днес заради тежките метрологични условия. С приоритет ще се почистват паркингите пред училища, детски градини и обществени сгради. Системата за СМС паркиране няма да приема съобщенията за плащане, а талоните няма да се проверяват от контрольорите на ЦГМ.

Във Видин и областта се спира преминаването на тежкотоварни автомобили. Тежкотоварните камиони, които влизат в страната през граничен пункт "Дунав мост 2", се пропускат и след това се отбиват на подходящи места, като целта е да не затрудняват движението по пътищата в областта. Пътната обстановка в областта е тежка, 34 машини работят по почистването на снега. Затворен е пътят между селата Бранковци и Раковица.

Почистен е пътят за граничен пункт "Връшка чука", почистването на пътища на територията на общините Кула, Макреш и Грамада се затруднява от снегонавявания, които се образуват от силните ветрове.

Във Велико Търново основните пътни артерии са проходими при зимни условия. Настилките навсякъде в града са заснежени и се обработват и опесъчават. Обстановката в по-голямата част от областта обаче е усложнена. Първокласните пътища са почистени, сега се работи по второкласната и третокласна пътна мрежа. На много места все още има превалявания и това създава допълнителни проблеми при обработката на настилките.

Обстановката в Свищов също е усложнена, но на този етап няма бедстващи хора. 12 машини работят за почистване на основните пътни настилки. На територията на общината работят всички детски градини училища.

Около 10 см е снежната покривка в област Габрово. Пътищата са проходими при зимни условия, обработват се и се опесъчават, но на места има снегонавявания, които затрудняват движението. На прохода Шипка също вали сняг, но и там настилката е почистена и опесъчена. Остава в сила забраната за товарни автомобили над 12 тона. Пътищата от Габрово към градовете Севлиево, Трявна и Дряново също са почистени и проходими при зимни условия. Отсечката, която води към курортен комплекс Узана също в нормално за сезона състояние.

Пътищата в Шуменско са проходими при зимни условия, съобщиха от Областното пътно управление. Заради снегонавявания и ограничена видимост е въведено ограничение на движението на моторни превозни средства над 12 тона по пътя Русе - Разград - Шумен.

Образувалата се снежна покривка в Шумен е около 13 сантиметра.

Само в едно училище в област Разград няма да се провеждат учебни занятия заради зимната обстановка, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Ангел Петков. Учителите в училището в кубратското село Равно не успели да стигнат до учебното заведение и директорът обявил деня за неучебен. В останалите училища в област Разград учебният процес протича нормално, каза Петков.

Пътищата в региона са проходими при зимни условия. Няма затворени пътни участъци, единствено по пътя Русе - Разград - Шумен е въведено ограничение за движение на автомобили над 12 тона.

В област Търговище пътищата са проходими при зимни условия, има участъци с навявания. Снеговалежът над региона продължава, образувалата се снежна покривка е от 10 до 15 см.
В областта няма затворени за движение пътни участъци. Пътните настълки са почистени, но заснежени. По откритите места има навявания. На терен са повече от 59 машини, като при необходимост има готовност да бъдат пуснати в действие и други.

Отменени са учебните занятия в две силистренски общини - Тутраканската и Главинишката - заради влошената метеорологична обстановка, съобщиха от Регионалния инспекторат по образованието. В Главиница не работят и детските градини, а в Тутракан има дежурни групи.

Движението на превозни средства над 12 тона се осъществява задължително с вериги по път II-29 Варна – Добрич, съобщиха от АПИ. Повече от 40 машини почистват републиканските пътища в Добричкия регион. Пътните отсечки се обработват с пясък и сол и са проходими при зимни условия. От Областния съвет по сигурност апелират към шофьорите да се движат с повишено внимание на разклона за село Дебрене и в участък от околовръстния път на Добрич, където до 30 март ще се извършват ремонтни работи.

Проходими при зимни условия са пътища в област Пазарджик. Пътните настилки са заснежени и хлъзгави, по високите и усойни места на Родопите – заледени, но обработени и опесъчени. Затворен за товарни МПС над 12 тона с ремаркета и полуремаркета е пътя Белово-Юндола. Въведено е ограничение и на моста в село Бошуля, който е част от републиканската пътна мрежа. Там е забранено движението на товарни автомобили с тегло над 10 тона.

В цялата област Смолян вали сняг, като пътищата са проходими при зимни условия. Ограничено е движението на автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета по всички пътища в област Смолян заради снегопочистване. Цялата налична техника е на терен и всички пътища се почистват и опесъчават. В Смолян вали сняг, снежната покривка е около 10-15 см. Пътните настилки навсякъде в града са заснежени. Областният управител на област Смолян, в качеството си на председател на Областния кризисен щаб, е изпратил указания до членовете на щаба за готовност при евентуално привеждане в действия на оперативния план при бедствия.

Областният кризисен щаб предупреждава всички граждани да бъдат изключително внимателни, а шофьорите да отложат пътуването си, ако не е спешно и неотложно. Необходимо е автомобилите им да са със заредени резервоари, течност за чистачки, подходящи гуми, да имат на разположение вериги, които да използват, ако е нужно, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на "Пътна полиция".

Скоростта на вятъра в Сливен достигна 100 км/ч, съобщиха от общинския пресцентър. Снежната покривка в планинската част на общината е с дебелина 10-15 см. В населените места там са били доставени хляб и други стоки от първа необходимост. В равнинната част валежите са по-слаби, което определя и дебелината на снежната покривка - до 2-3 см. Пътищата са проходими при зимни условия.

Движението по път ІІ-55 Гурково - Нова Загора е ограничено за автомобили над 12 т поради влошена метеорологична обстановка.

В старозагорско снежната покривка е около 7-8 см, а на места до 10 см. Пътищата в старозагорска община са проходими при зимни условия. Общинската пътна мрежа се почиства от 12 машини, а в града на терен са 9 автомобила.

Пътищата в Хасковска област са проходими при зимни условия. Няма въведени ограничения. 80 машини чистят пътната мрежа. Сняг вали в района на Хасково, Димитровград и Минерални бани. В Свиленград, Харманли, Любимец и Симеоновград прехвърля слаб сняг, в Тополовградско всички пътища са проходими, слаб е валежът и там. Вятърът навсякъде е силен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важно е да има червен пелин, сланина и дърва за печката ...
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е мен, много хора плащат едни левчета, дето никой не знае къде отиват, ама и малко от тях се интересуват. Приели са данъците като един вид задължение, без да очакват нищо в замяна. А у Перник що се не греете с ***, да не би да са "приватизирали" всички мини и после да са "усвоили" парите до шушка? Май така стана, да.
7
8
 
7
 
! Отговори
мен преди 6 години
До 6. Лигавите софиянци ще ореват защото са видели снегорини паметници от вчера. Тези с родно място София и адресна регистрация в София си плащат данъците, за да бъде почистено в зимния период. Ако железните провинциалисти нямат против при всеки снеговалеж да им затварят пътищата, въпреки, че също се предполага си плащат данъците са явно твърде далеч от гражданското общество.
6
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще има 4-5 дни зима и лигавите софианци ще ореват света, че Фандъкова не им е изчистила пред домовете и не им пали печки по спирките.Изтрайте няколко месеца.Ще дойде лято и ще може да се оплаквате от високите температури.
5
1
 
5
 
! Отговори
В Перник мръзнем преди 6 години
В Перник мръзнем няаолко месеца. Има ли Топлофикация..... Студено лошо....
4
1
 
6
 
! Отговори
до 1 преди 6 години
Не е +28, а +24 в момента!
3
2
 
9
 
! Отговори
маке преди 6 години
поправете заглавиетосвинско и винско мажки времена
2
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От снощи снегопочистващата техника работела??? Аре стига бе! И къде работи тази техника само по цариградско ли? Я обиколете по външните кварталите да видите как е почистено! От сутринта тролейбус 1 боксува по спирките на бул. Владимир Вазов! От долу е 5 см лед а отгоре 25 см сняг. Защо плащаме данъци другарко фандупкова? За да мръзнеме по спирките и да чакаме тролейбусите да боксуват а сме си платили едно годишни карти само за 365 левчета. Евтиния а? Калашника калашника трябва да запее!
1
7
 
5
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 6 години
Ай стига глупости на Маямито сега е +28с