Криза! Оставаме и без магарета, скоро – само в зоопарка

От Брюксел дават субсидии за отглеждането и разплода им
Обновена: 17 яну 2019 07:18 | 17 яну 2019 07:10, Камелия Цветанова
64
Криза! Оставаме и без магарета, скоро – само в зоопарка
Снимка: Булфото, архив

Магаретата у нас са на изчезване, тъй като почти няма жребци, които да заплождат и малкото останали магарици. Това предупреждава д-р Манол Карадаев от Тракийския университет в Стара Загора, цитиран от "24 часа".

"Магарето, за съжаление, вече не е потребно на съвременника. То помагаше в изпълнението на труда на селския човек до неотдавна, сега вече хората разчитат на техниката. Това на практика изключи от разплод магаретата и в скоро време ще ги гледаме само в зоопарка", коментира Карадаев.

Ако преди години на всеки две български семейства по селата се е падало поне по едно магаре, сега в някои дори няма такива, сочат наблюденията на университетския преподавател.

Заради дефицита на магарета в България от Брюксел вече субсидират отглеждането и разплода им.

Бременността при магарето продължава около 1 година. Освен това там, където се използват мъжки магарета за работа, те се кастрират, защото са злонравни.

Преди време е имало поне по един разплодник във всяко село, на чийто собственик дори се е заплащало заплождането на магарици.

Карадарев обясни, че магариците са ценни заради млякото им, защото в него има над 5% млечна захар и много малко мазнини, което го прави диетично.

То е и скъпо освен полезно. Една магарица дава много по-малко мляко, отколкото една крава или коза, допълни той.

След раждането на малко магаренце млякото стига само за изхранването му, защото трябва да суче от 4 до 6 месеца.

Отглеждането им не е никак сложно и скъпо, защото те задоволяват хранителните си нужди с нискокачествени фуражи. Дори понякога доизяждат остатъка от храната на други тревопасни животни.

"Изкуственото осемяване при еднокопитните все още не е масово разпространено в България. А при магаретата почти не е застъпено. При ценните коне обаче вече се замразява семенна течност на няколко места у нас”, посочва д-р Карадаев.

Приплодите на магаретата нерядко се използват за приготвяне на домашни суджуци и други деликатеси.

Д-р Карадаев и колегите му обаче се борят за магарешката популация. В учебните бази на Тракийския университет те отглеждат мъжко разплодно магаре и две магарици.

"Например знам за магаретариум в България, в който чужденец решава да купува "пенсионирани магарета” от селата. Той ги пуска свободно в заградени ливади, където те да си изкарат щастливо последните дни от живота”, казва лекарят.

Магарето живее дълго - между 25 и 30 г. След 20-те животните вече не са работоспособни и стопаните им ги продават на безценица на прекупвачи, които ги колят или ги използват до последно, докато не умрат.


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
маГарешки преди 1 година
До Спомени
Статията не е за товарни животни , а за уважение на магариците.
41
0
 
2
 
! Отговори
Марко преди 1 година
Вече изчезнаха инатите които живееха по селата и се мъчеха като каторжници .
Сега всички сме граждани по селата просто няма хора
40
0
 
16
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 година
А,има магарета,таман 240!Плюс още доста на Дондуков 1 с главното банкянско магаре.Имаше и кандидат-главна магарица,ама и се размина Дондуков2.
39
0
 
9
 
! Отговори
От село преди 1 година
Веганите дават ли си сметка, че ако не се отглеждат за храна, ще изчезнат и овцете, козите, кравите и прасетата? При нас последното магаре - Янко го заклаха за суджук.
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Друг е проблемът - просто много взеха да ги изкупуват месокомбинатите.
Само ако знаете колко магарета сте изяло с тия луканки и салами..........
37
2
 
10
 
! Отговори
ветеринарен лекар преди 1 година
Цялото животновъдство е на пълно изчезване в България,унищожиха целенасочено малките и средни стопанства, за да може да има внос на *** и българина да стане купувач,не производител.Сега има само кучешка и котешка паплач.
36
2
 
25
 
! Отговори
Те по селата хората преди 1 година
изчезват вие за магаретата се тревожите. То като няма хора, няма и кой да ги гледа тия магарета.
35
2
 
3
 
! Отговори
Спомени преди 1 година
Преди 15 години бях командирован в Китай. Докато разговаряхме с китайските колеги стана дума за село и аз им показах магарето на дядо на село в двора. Китаеца се учуди за какво ги използваме. Когато обясних че се използва за товарно живоотно (тегли и каруца) той попита не използваме ли трактори.
34
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А, още се срещат - има-няма около 7 000 000.
33
2
 
13
 
! Отговори
Банго Васил преди 1 година
Добре,че има коне за каручките,че иначе с какво ще си берем джилязо.
32
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
просто животът се променя, от селата към градовете, а сеслкостопанския труд се върши от машини и така. И само по зоопарковете да останат какво от това? Цял цивот не съм ял магарешко месо и мляко и не ми липсва нищи, дори да се използва за лек вероятно има и заместител. Но ако все пак ще има субсидии за усвояване - стига да има желаещи по селата да се захващат.
31
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо ново. Като човек често ходещ на село това го знам. Скоро от селата ще изчезнат и конете. Вече изчезнаха кравите и биволите, овцете и телетата. На ред са хората. За това все по-често по селата виждам лисици, змии и чакали, а в продънените тавани живеят бухали и кукумявки. Природата не търпи празно пространство.
30
1
 
11
 
! Отговори
олд преди 1 година
едно време какви магарета имаше само!... пръв помощник на овчарите, по добре от овчарско куче служеха.
29
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са нарича еволюция докторе! Милиони видове са изчезнали, магарето няма да е прецедент, така работи природата, да работиш срещу нейните непроменими закони е обречено на провал.
28
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как без магарета?!?
Не е вярно - вижте в парламента има поне два стотака.
27
2
 
3
 
! Отговори
Жоро преди 1 година
Не разбрах само щом млякото им стига само за малкото магаренце, каква ще е ползата от отглеждането им. Щото е ясно, че за работа вече е безсмислено да се отглеждат. Преди време гледах един репортаж за магарешка ферма в Сърбия, имаше около 50-60 бройки. Останах с впечатление, че точно млякото беше конвертируемата стока :)
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Приплодите на магаретата нерядко се използват за приготвяне на домашни суджуци и други деликатеси."
---
Ето защо популацията е критична. Месото на малките магаренца е много крехко и няма стопанин на магаре, който да не се е изкушил да го опита.
25
2
 
24
 
! Отговори
Ф.С.В преди 1 година
Това не е вярно ! Криза за магарета в БГ - НЯМА !
аз лично знам едно място в което има поне 240 мъжки и женски магарета
Така че - спете спокойно деца - магарета в БГ винаги ще ИМА !!
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Lan

Разбрах статията. Това, което съм написал, е отговор на мнение по-долу. А ти си абсолютно прав/а. Едно време хората си уважаваха животните и заслужаваха да ги имат. Сега не.
23
0
 
16
 
! Отговори
Lan преди 1 година
А сегашните вегански и "хуманни" времена животните се гледат в клетки и през целия си живот НЕ вижат слънцето, нямат и човек, който да се грижи за тях, да не говорим как се тъпчат с вискокалорични смеси и хормони, за да дадат свръхпроизводство. Днес са едни изстрадали и болни твари...толкова за човечността. А едно време дядо ми имаше четка за всяко животно. Радвам се, че магаретата няма да бъдат подложени на безчовечността на съвремието ни.