Моруна в бракониерски улов! Тежала над 200 кг

Рибата е жива и е пусната обратно в Дунав
Обновена: 19 фев 2019 19:55 | 19 фев 2019 19:55, Веселина Йорданова
12
Моруна в бракониерски улов! Тежала над 200 кг
Снимка: ИАРА

Заловиха бракониери, извадили от водата 200-килограмова моруна в района на Силистра.

"Рибата е жива и е пусната обратно във водите на р. Дунав, а по случая се води дознание", съобщи изпълнителният директор на ИАРА доц. д-р Галин Николов.

По думите му от началото на годината инспекторите на ИАРА са извършили над 2 000 проверки и са иззели над 6 км мрежи, а конфискуваният бракониерски улов надхвърля 5 тона.

Все още е в сила забраната за извършване на риболов в българската акватория на р. Дунав и Черно море на есетровите риби (руска есетра, чига, пъструга и моруна), въведена със заповед на министрите на околната среда и водите и на земеделието и храните през 2016 г.

Престъплението се наказва с лишаване от свобода до 1 година и с глоба от 100 до 1000 лева и с лишаване от права, се казва в съобщението на прокуратурата.

При вчерашните проверки по река Дунав е заловен бракониер в момента на извършване на риболов с мрежи в река Студена, в землището на село Новград. Съставен му е акт за нарушението, иззета е 1 мрежа и са върнати във водата 3 щуки, 2 кефала, 3 моруни и 1 скобар.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Господин номер четири моруната е по принцип е порода идваща от сибир.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За последен път ядох моруна в Созопол преди....45 години. Но преди три-четири седмици жена ми хвана на Женския пазар едра есетра (два големи стека, разбира се!) и смея да твърдя, че не отстъпва на моруната. Ех, едно време! Хапвахме прясна чига, моруна, есетра. Дунавът беше чист, къпехме се спокойно. А в Русия през антрактите във филхармонията хапвахме пушена белуга, есетра, черен и червен хайвер. Нямаше продавачка, всеки си оставяше парите, за да си вземе сандвича и питието. Времена и нрави!
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Страшна риба - с очи като на човек и клюн....
7
0
 
5
 
! Отговори
Мадуро преди 5 години
Ял съм моруна от Дунав преди доста години...няма такъв вкус! За съжаление не съм виждал предлагане в рибни магазини...
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 4Браво, нахрани трола.... Абе за пръв път ли сядаш зад компютър...
5
2
 
9
 
! Отговори
Сандо преди 5 години
знам го тоя, жена му постоянно му вика като се върне от риба - е дборе де Митьо, не може ли и ти като другите рибари само да се напиваш
4
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как реши, че е руска, като Дунав въобще не се доближава до Русия? Сигурно руснаците хвърчат от небето и зарибяват с тяхна си моруна.
3
5
 
5
 
! Отговори
Капитана преди 5 години
Кит бе кит
2
17
 
6
 
! Отговори
стрнджата преди 5 години
Защо забраняват да ловиме руска есетра ние не сме длъжни в български води на Дунав и Черно море да храним на руснаците рибата, егати хитреците пратили ги да ядът храната на нашите риби после се връщат при тях и те си го ловят угоени от нас.Тези и с рибата ни използват да им храним.
1
2
 
17
 
! Отговори
морунко преди 5 години
Веселинче, Веселинче добре е да научиш рибките преди да пишеш за тях. Тея за които пишеш са 3 морунажа, а не 3 моруни моето момиче !Разликата е като между Швеция и Швейцария, Словения и Словакия и т.н.За твое инфо - морунажите са средно по 500-600гр., а моруните по 100-200кг. ... :)