По-скъпо гориво за празниците: Спекула или отражение на пазара?

Само за януари петролът е скочил с 37%, посочиха експерти
Обновена: 25 апр 2019 11:12 | 25 апр 2019 11:10, Боряна Павлова
49

5009 гледания   |  Още видео

Традиционно преди празниците цените на горивата отново скочиха. Поскъпването на бензина е второто повишение в рамките на седмица, след като цената на А-95 се увеличи с 3 стотинки.

След вълната протести от края на миналата година цените тръгнаха надолу, но с идването на новата година и по-топлите сезони, отново скочиха. Така в сравнение с януари днес плащаме с 25-26 стотинки повече.

Още по темата

"Ако следим цените на основният петрол на Европа само за януари има поскъпване от 37%, подхранено от доста геополитически фактори - ситуацията в Иран, във Венецуела. Мисля, че съответства на тези в страната", коментира финансистът Преслав Райков  в "България сутрин".

Цените на горивата скачат, а колко ще ни струват през лятото?

По думите му движенията на суровия петрол в страната имат асиметрично движение. Когато петролът се покачва много по-бързо, това бързо се отразява на бензина и дизела. Когато спада, това става по-бавно, което създава усещане на хората, че цените на горивата не спадат със същия темп.

"Цените на горивата биха се повишавали от тук насетне. Ако проследим това, което се случва в последните месеци, покачването на цените на нефта и го обясним с това, че се дължи на рестриктивната политика на ОПЕК и Русия и невъзможностите на нефта в САЩ да компенсира, бихме виждали по-голяма заинтересованост от ОПЕК и Русия да се да се задържат тези цени", посочи Валентин Кънев от Балканската черноморска петролна и газова асоциация.

От днес по бензиностанциите - подробни касови бележки

По думите му това, което се е изнасяло от Иран до този момент, трябва да бъде компенсирано от някой друг.

"Пазарът ще бъде дисбалансиран от това, което посочи г-н Кънев. Очаквам да се появи  свръхпредлагане. Това поскъпване на глобавния пазар е по-скоро от спекулативен характер, защото спекулантите са първите, които реагират на политически решения, пазарът след това обаче придобива реално измерение. До две седмици цената на нефта ще се понижи", обясни енергийният експерт Васил Начев пред Bulgaria ON AIR.

По думите на финансиста Преслав Райков протестите не биха могли да решат проблема с цената на горивата.

"Държавата трябва да се намеси по косвен начин, като насърчи конкуренцията чрез ясно регламентиране на законите за данъчните складове - темата, която повдига най-голям дебат в сферата", посочи той.


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
16
 
! Отговори
iceblast88 преди 1 година
Ако не е спекула, защо когато цената на барел беше 40$ цената на бензина и нафтата не беше около 1 лев?
3
2
 
16
 
! Отговори
Охобохо преди 1 година
Чиста спекула и монопол!Гледат колко е в съседните държави и качват цена,но тук доходите са по-ниски.Няма реална конкуренция.
2
2
 
13
 
! Отговори
Психодиспансер преди 1 година
Спекула !
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спекулативно отражение на пазара.