ВМРО с икономически и финансови мерки за справяне с кризата

Банковата система трябва да откликне, коментира Искрен Веселинов
26 мар 2020 23:07, Петя Славова
22

  Какви са икономическите и финансови мерки, които от ВМРО предлагат за справяне с кризата Ковид-19? Това коментира депутатът от ВМРО и ръководител на Центъра за демографска политика Искрен Веселинов в ефира на "Денят ON AIR".

"Може би първият въпрос, на който трябва да се даде отговор при взимането на такива мерки, е необходимостта от един орган, който да е обществен, който да е с достатъчен авторитет. Който да легитимира решенията на изпълнителната власт, да дава идеи, да прави анализ, да намира възможните проблеми в ситуацията", заяви той.

Като такъв орган политикът посочи Националния икономически съвет към Министерския съвет.

"Неговият състав трябва да бъде разширен чувствително, включително с представители на политическите сили. Включително с един експертен състав, свързан с доказаните икономисти в България", допълни той.

Един месец след извънредното положение трябва да имаме защита на длъжника, настоя Искрен Веселинов.

"Банковата система трябва да откликне. Тук не говорим намаляване на главници или лихви, говорим само за това, че банките трябва да дадат достатъчно време на длъжника, за да започне той отново да получава средства", подчерта гостът.

"Наш представител, както и представители на всички останали политически сили, освен БСП, подписаха този проект за решение. Отговорността е обща, от отговорността избяга само БСП", каза той относно преминаването на парламента в извънреден режим.

Депутатите от ВМРО решиха да дарят 20 000 лв. от заплатите си на град Банско, който продължава да е под карантина.

"Мислим, че е важно да се подкрепи Банско - най-пострадалият български град, в който голяма част от населението зависи от туризма. Самата община, която не може да генерира приходи по обясними причини, трябва да се справи с ред здравни, социални ангажименти, с дезинфекция на огромни площи", отбеляза Веселинов за  Bulgaria ON AIR.

Мерките на Националния оперативен щаб за борбата с Ковид-19 в страната ни доказват своята ефективност, смята той.

"Твърдата ръка тук е правилното нещо. Такъв е реалният опит на държавите, които се пребориха с тази зараза", категоричен е Веселинов.

Как ще издържи социалната ни система след края на пандемията?

"Много неща могат с малка либерализация, без да костват пари на държавата, дори без да костват пари на банките, на база на една по-голяма гъвкавост, да се осигурят необходимите ресурси", добави депутатът от ВМРО.

 

 

.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: Bulgaria ON AIRкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Деян Стоилов преди 4 години
Е тия са най-долните *** дето опорочиха думата 'патриот'
18
1
 
5
 
! Отговори
Тия па преди 4 години
Тия са най-простите,най-наглите и най-крадливите! Вижте ги само-Тескере войвода-продавал паспорти и заради комисионнната си ни нахендри няколко ненужни самолета.Ако не бяха дадени тия пари за самолети,сега щеше да има в бюджета 2 милиарда! Глафчу Атанасов-изключителен ***,който обяви война на Либия,откри клозет с мажоретки и за 1 ден открадна 700 000 лв,уж че ще купува дръжки за метли!Петко Атанасов-духнал с над 5 милиона,ама бе баш патрЕот.Ал.Долев-пълен *** и то неадекватен!Мерзавци!
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 16 СкептикМалее , верно бе 1 Бех забравил за милиардните американски тенекии на хартия ! Те нали искаха и бракувани кораби да купуват от норвегия та от Швеция ли беше но на цената на нови та щеха да гушнат добри кинти комисионни
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 17 АнонименКъсно е либе за китка ! Не се ги гледал с очите си а си слушал самотъпотиите им
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами то в тези съвети членове са или мастити бизнесмени или техни микерета, които имат интерес богатството им да става все по голямо за сметка на народа.
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Срам ме е, че гласувах за вас, оставка.
13
0
 
8
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Ще се справим като купим още самолети.
12
0
 
9
 
! Отговори
Господин Господинов преди 4 години
Айде, гласувайте пак за тея пияндури... Толкова са *** и прости, че даже тъпотиите дето ги вършат са прости.
11
1
 
8
 
! Отговори
Vip преди 4 години
То че трябва малко да се понатиснат банките трябва 2-3месеца да не вземат лихви по заемите. Но същото трябва да се направи с лихварите - бързите кредити. Там са концентрирани кредити към най-бедните с дербейски лихви. Властта трябва да ги накара да забравят за лихви за определено време...
10
1
 
10
 
! Отговори
Отвъд короната преди 4 години
Според мен се задава поредната нац катастрофа ,кой може да каже че след 13 Април мерките няма да се удължат ? Кой казва, че хората ще се върнат на старите си работни места със същите заплати и че стоките в магазина ще са на същите цени у нас ,а и по света .вируса още не на е захванал и ние сме в дефицит ,а след 2,3,4---месеца,говорим си за банки и киви е те така ,а ако банките майки почнат да изпушват ? Чакайте всичко да приключи......
9
0
 
11
 
! Отговори
Няма Парламент преди 4 години
Гледам ги по ТВ-то Сиди предлага съдене за по ,,непокорни,,дето пишат и говорят каквото не им отърва ,само на рестрикции и ограничаване на права на някакви ,,корави,,се правят и много им харесва да са главнокомандващи. ,въобще не ги харесвам и смятам ,че постоянно спекулират с ъс думата патриот, а и те Не ми приличат на такива ......
8
0
 
12
 
! Отговори
Смях преди 4 години
Някой хора, покрай вируса, са решили да понаправят бая парички. Органи, комисии, нови инициативи, урбулешко харчене. Дали и даренията някой следи, къде отиват. Бас ловя, че от предвидените милиарди за кризата, ще се краде яко.
7
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подкрепям патриотите - всичките!Да са живи и здрави и да вършат полезна работа за българските граждани!
6
2
 
10
 
! Отговори
ББ преди 4 години
банките са свещенните крави от как човечеството съществува...всички идващи на власт ги доят,а те за да могат да плащат на свои ред доят...матряла,през такси...малък шрифт,абе изобретателни са..ама причината е в доячите,последният Родшилд умря след осем сърдечни операции с милиарди..Господ си знае работата,хан Омургат го е написал ама не четете...алчни.."Човек и добре да живее..умира.."бъдете здрави и спазвайте правилата,Обичайте България
5
11
 
5
 
! Отговори
Хммм преди 4 години
Банките да намалят лихвата? Те да не са благотворителни дружества? Нали и техният бизнес е засегнат? Големите банки имат по 3-4 хиляди служителя, стотици локации, за които също се плащат наеми и други разходи. Защо не искате по същата логика хранителните вериги да си намалят надценката наполовина, да речем? Или тока и водата да се намалят? Или лекарствата? Интернета, телефона и кабелната да станат на половина?Все банките ви криви.
4
2
 
23
 
! Отговори
nikonik преди 4 години
МВРО е криминална групировка, начело с агент Иван от Шесто главно и наркоманизираната мека китка Жамбажки.
3
4
 
9
 
! Отговори
ШкембеДжам преди 4 години
Фашисти ще ни оправят не мерси,както оправиха ромите през зимата-изгониха ги улицата!
2
0
 
12
 
! Отговори
гост преди 4 години
--Тук не говорим намаляване на главници или лихви- - A защо да не говорим за лихви ? Ок, главницата да си върви по план, но частта от лихвата е напълно закономерно да се намали. При такъв удар по икономиката е редно тежестта да бъде поета пропорционално от всички, а не едни да я поемат, а други да продължат сякаш няма нищо, че и да генерират дори допълнителни приходи под формата на ново кредитираме (по същество това е отлагането). Защо се смята, че след Х месеца ей така всеки ще може да плаща п
1
2
 
16
 
! Отговори
ББ преди 4 години
още един орган...ама на тея органи кои ще им плаща...с чий пари им плащате,с какво помагат,аа ще ни консултират...аман от скъпо платени консултанти,докато има инвалиди ,бедни пенсионери,болни умиращи в нищета,неграмотни и алчни политици закриват Държавата ни създадена с саможертвата на дедите ни,Анатема